BOBST, KASAD (Türkiye Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği) üyelerini İsviçre’nin Mex kentinde yer alan BOBST Ambalaj Merkezi’nde ağırladı; uçtan uca çözümlere, yenilikçi ekipmanlara ve yeni ambalaj çözümlerine odaklanarak sektör vizyonunun yayılmasına olan bağlılığını gösterdi.
Etkinlikte Türkiye ambalaj sektörünün önde gelen 32 şirketinin temsilcileri yer aldı. Bu, BOBST’un tüm ürün portföyü ile üretim akış verimliliğini artırma konusundaki kararlılığını sergilemesi ve üretim dünyasındaki sektör liderliğinin altını çizen pazar eğilimleri, müşteri ihtiyaçları ve gelecekteki endüstri dinamikleri konusundaki yaklaşımını paylaşması için bir fırsat oldu.
BOBST İstanbul Bölge Satış Direktörü Arda Zambak’ın etkinlik hakkında bilgi veren hoş geldiniz konuşmasının ardından BOBST Kalıplı Kesim, Sıcak Varak Baskı, Flekso ve Lito-Laminasyon Ürün Grubu Başkanı Marco Lideo, BOBST hakkında genel bilgiler veren bir sunum yaptı.
Sunumuna başlarkan, “KASAD üyelerini Ambalaj Merkezimizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diyen Marco Lideo, BOBST Connect’e vurgu yaparak “BOBST karton ürün grubu portföyündeki birçok önemli yenilikten biri olan BOBST Connect’i sergilemekten özellikle heyecan duyduk. Günümüzün dijitalleştirilmiş ve otomasyon dostu iş akışları için ideal olan BOBST Connect, veri ve dijital hizmetleri bir araya getiriyor. Ambalaj üreticilerine en büyük katkısı, daha iyi makine içgörüsü, süreç yönetimi ile üretim verileridir. Günün sonunda üreticilere daha iyi planlama, karar verme ve optimizasyon imkânı sunarak avantaj sağlıyor” diyor.
Demolarda teknoloji yanında, canlı örneklerle bağlantılı bir üretim hattının gücünü ve verimliliğini göstererek, PDF’den üretime tam bir iş akışı sergilendi. Demolar sırasında BOBST İstanbul Bölge Satış Direktörü Arda Zambak, BOBST Kilit Müşteri Yöneticisi Oktay Özsaran ve Tooling çözümleri, BOBST İstanbul Bölge Satış Müdürü Mehmet Ateş KASAD üyelerinin sorularını yanıtladılar. Öne çıkan BOBST çözümleri arasında çok ödüllü Digital Inspection Table (DIT), NOVAFOIL 106 sıcak varak yaldız, MASTERCUT 106 PER Autoplaten® kalıplı kesim ve VISIONFOLD 110 katlama-yapıştırma makineleri yer aldı.
Etkinliğin bir diğer önemli noktası da; BOBST Bölge Servis Müdürü Andrea Cassi ve BOBST Istanbul Bölge Servis Direktörü Yusuf Şahin tarafından sunulan, ezber bozan dijital ve bağlantılı üretim akışı çözümü BOBST Connect oldu. BOBST Connect; kesim kalıplarını makinelere direkt bağlayarak, iş akış yönetimini, performans takibini ve ekipman bakım yönetimini tek bir akış içerisinde birleştiriyor. Gelişmiş otomasyonla birlikte bu yenilik; üretim verimliliğini, hassasiyeti ve ergonomiyi önemli ölçüde artırarak karton üretimini bir sonraki seviyeye hazırlıyor.
BOBST’un baskı ve ambalaj sektörlerine yönelik çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.bobst.com adresi ziyaret edilebilir.
Etkinlikten notlar
BOBST Kalıplı Kesim, Sıcak Varak Baskı, Flekso ve Lito-Laminasyon Ürün Grubu Başkanı Marco Lideo, Türkiye’yi çok önemsediklerini belirterek, Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler kategorisinde görmediğini, yüksek teknoloji makinelere sahip, gelişmiş, olgunlaşmaya yakın bir ülke olarak gördüğünü vurguluyor.
BOBST makine imalatı yaptığı oluklu mukavva, karton ambalaj, esnek ambalaj ve etiket sektörlerine 2022 yılında toplam 1713 makine satışı gerçekleştirmiş. Toplam 30 bini aşkın kurulu makinesi olan BOBST, önümüzdeki beş yıl içinde bu sayıyı 40 bine ulaştırmayı hedefliyor. 2022’de 1.84 milyar İsviçre Frangı ciro yapan firmanın 2023 hedefi 2 bin makine satışı ve 2 milyar İsviçre Frangı ciroya ulaşmak.
BOBST’un vizyonu sıfır hatalı ambalajı içeriyor. Sürdürülebilirlik artık ölçülebiliyor ve üretimde en az insan müdahalesi, en az hata, sürdürülebilirliğin gereklerinden bazıları… Elinizde bir PDF dosyası ve gerçek iş var. Marco Lideo şöyle diyor: “Elinizde kesim bıçağını nasıl yapacağınızı gösteren bir dijital PDF’iniz var ama bu baskıdan çıkan işle örtüşmüyor; baskıda kâğıt çekmiştir, nemden etkilenmiştir, açma yapmıştır vs. Dolayısıyla elinizde ayrıca gerçek iş var. Bu gerçek işi dijitalize ediyoruz ve ikisi, PDF ile bu gerçek iş arasındaki farklılığın ne olduğunu size yazılım (BOBST Connect) veriyor.”
BOBST Connect, tesislerdeki tüm makinelerle haberleşecek ve kullanıcılardan gelen gerçek veriyi işleyerek, PDF’ten gerçek işe, neyi ne kadar değiştirmesi gerektiğini kullanıcıya bildirecek. Diyelim ki varak uygulaması, kesimi yapılmış bir iş var. Katlama yapıştırma makinesine gönderilecek dijital veri, örneğin Digital Inspection’dan alınan ve PDF’e göre gerçek işteki değişiklikleri gösteren veriyi de barındırıyor ve operatör bu değişikliklere bakarak, katlama yapıştırma makinesinde işin yapılıp yapılamayacağına ya da nasıl yapılacağına karar verebiliyor.
Dücker Robotics gibi satın aldığı makine üreticileri ve BOBST Connect sayesinde, BOBST beslemeden çıkışa kadar makinelerinde tam otomasyon sunabiliyor.
İlk demo öncesinde KASAD üyelerine bilgi veren Arda Zambak, bir markanın rafa konan ürününün tüketici tarafından satın alınmasına kadar olan tüm süreci dijitalize etmeyi hedeflediklerini belirterek, “Şu anda kendi makinelerimiz, ajanslar ve lojistikle alakalı olan zinciri tamamlayabiliyoruz ama marka sahibini ve tüketiciyi de işin içine katacağız” diyor. Tüketiciden bir ürünle ilgili herhangi bir şikayet geldiğinde, bu şikayete neden olan hatanın BOBST’un makinelerinden, o makinelerin ambalaj tesislerindeki kullanımından ya da diğer süreçlerden kaynaklandığı verisine ulaşılabilecek.
Demolarda kalite kontrolü, varak, kesim, ayıklama, boşaltma, katlama yapıştırma uygulamaları gösterildi, servis konusunda bilgi verildi. Fabrika turunda, Ar-Ge amaçlı üç boyutlu baskı makinesinden de yararlanılan makine imalatı gösterildi.
BOBST’un Mex kentindeki tesisi, şirketin aynı zamanda şirketin tüm Ar-Ge ve know-how yetkinliklerinin de merkezi durumunda. BOBST’un İtalya (4 fabrika), Çin (2 fabrika), Hindistan, Brezilya, Fransa, Almanya gibi ülkelerde fabrikaları var. Toplam 6200 çalışanı olan BOBST Group, Mex fabrikasında yaklaşık 1700 civarında çalışanı istihdam ediyor.