BOBST Mex fabrikası ziyareti etkinliğe katılan KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran’ın ve üyelerden bazılarının bu ziyaretten beklentileri ve etkilendikleri konular çerçevesinde görüşlerini aldık.
Alican Duran (KASAD Yönetim Kurulu Başkanı)
Her yıl büyük bir tedarikçimizle böyle bir büyük etkinlik planlıyoruz. Bunu 40-50 arası üyemizle yapıyoruz. Bu da sektördeki yeni trendleri, teknolojileri görebilmemiz, öğrenebilmemiz için çok güzel bir fırsat oluyor. Daha önceki yıllarda Heidelberg’e, geçen yıl Koenig & Bauer’e, bu yıl BOBST’a bu geziyi yaptık. Bu gezilerle üyelerimizin hepsinin bilgi, görgü ve tecrübelerini arttırmalarını, trendleri görmelerini sağlıyoruz. Çünkü normalde böyle bir fabrikayı gelip görmek çok kolay değil. Bu tür başarılı organizasyonlar devam edecek.
İnsanlar BOBST’un Ar-Ge merkezini ve teknolojilerini gördüklerinde, yeni trendleri daha iyi anlıyorlar. Tecrübe etme imkânları ve kendi teknolojilerini kıyaslama şansları oluyor. Bu bir görgü, bilgi turu. Geziye katılan üyelerimiz çok mutlu.
İyi bir sivil toplum kuruluşu sosyal yönünü de geliştirmeli. İyi bir sektörde sosyal ilişkiler de geliştiğinde insanlar birbirleriyle daha iyi ilişkiler kuruyorlar. Bu da sektörün genel gidişatı için, bilgi – görgü paylaşmak için çok daha iyi bir iklim yaratıyor.
Dünya şu anda bir resesyon içinde. Karton ambalaj kendi kendine üretim yapan bir sektör değil. Diğer sektörler çalışacak ki biz de çalışacağız. Avrupa’da ECMA rakamlarına baktığımızda karton tüketimi %15 daha geride. Dolayısıyla Türkiye’de bunun bir tezahürünü görüyoruz. İhracata gelince, yıllardır bunu haykırıyorum: İhracat bir lüks değil, zorunluluk haline geldi. İhracat yapmayan şirketlerin geleceğine inanmıyorum. Bu boyutta büyüme artık mutlaka ihracatla olabilir. İhracat sadece satış anlamında değil, şirketlerin gelişmesi, organizasyonu, insan kaynakları bakımından birçok şeyi de öğretiyor; öğretici bir faaliyet. Yeniliğe zorluyor, bu gelişmek demek.
ECMA’da da başkan yardımcısı olduğum için tüm Avrupa’yı çok iyi tanıyorum. FFI Almanların, BPIF İngilizlerin derneği… FFI tüm Avrupa’nın dinlediği bir dernek. Onu bile göz önüne aldığımızda KASAD şu anda daha iyi organize olmuş durumda. Bunu artık kendileri de kabul etmeye başladılar. Bu anlamda çok sevinçliyiz. KASAD’ın bu organizasyon başarısı sektörün gücünü ve dinamizmini gösteriyor. O yüzden bu şekilde tedavülde olan bir derneğin üyeleri de gelişiyor. Tabii ki her şirketin olgunluk seviyesi aynı değil. Neticede olgun olan şirketler de bir günde oluşmadılar, yıllar içinde bu noktaya geldiler. Her şirketin bir yerden başlayıp ilerlemesi gerekiyor.
Recep Taşyanar (Barem Ambalaj A.Ş.)
BOBST makine sanayisinin önde gelen üreticilerinden. Firmamız da makine parkını BOBST makineleriyle yenilemeye başladı. Altı ay önce iki BOBST kesim makinesi daha satın aldık. İlki Nisan ayında teslim edilecek. Kâğıt fabrikası yatırımının hemen arkasında bir oluklu yatırımımız da var. Üç flekso baskı makinesi (924, 820 ve 1680) için de el sıkıştık. İkisi sekiz ünite, 820 altı ünite olacak. Kâğıt fabrikamız Konya Ereğli’de 2025 Ocak ayında üretime geçecek. Finlandiya’dan aldığımız ikinci el makinenin sökümü bitti, fabrika binasının depo bölümü de tamamlandı. Ana binanın da ihalesini yaptık. Önümüzdeki günlerde KAP’a da bildireceğiz.
KASAD olarak her yerde varız. Aileyi bir araya getirmek, sektördeki arkadaşlarımızla bir arada olmak her zaman güzeldir.
Neriman İçer (Teknopak Mikrodalga Kutu Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti.)
Üretim makinelerinin dijitalleşmeye başlaması ile ambalaj üretim makinelerinin değişim ve gelişimini yakından takip ediyoruz. BOBST & KASAD daveti üzerine firmanın üretim tesislerini, yenilikleri, geleceğe yatırım planlarını, çevreye ve insana verdikleri değeri görme fırsatımız oldu.
BOBST&KASAD’a teşekkür ederiz. Gezi sırasında sektörümüzün önde gelen firma temsilcileri ile bir araya gelmiş olmak ve sektör sorunlarını dile getirip tartışmak, faydalı bilgi alışverişinde bulunmuş olmak etkinliğe ayrı bir değer katmıştır.
İsmail Gök (Anıl Kağıtçılık Ambalaj)
Eskiye göre yeni teknoloji çok daha farklı. Her şey dijitale dönmüş gibi… Özellikle varak yaldız uygulamasındaki dijital çip çok önemli. Makinelerin hızları, kamera sistemleri de çok ilgimi çekti. VISIONFOLD 110 katlama yapıştırma makinesi yanındaki kontrol masası da çok etkileyici. Daha önce bu fabrikaya 20 kişilik bir ekiple gelmiştim. Bu kez çok daha kalabalık geldik. Arkadaşların %70’ini zaten tanıyorum, geri kalanıyla da tanışmış olduk. Güzel bir seyahat oldu.
Altuğ Ulu (Görsel Sanatlar Matbaacılık Ambalaj)
BOBST’un sürekli değişim içinde bulunan ambalaj endüstrisine sunmuş olduğu çözümleri inceledik. Sıfır hatalı üretim ve verimlilik üzerine yeni teknolojilerin sunumlarına katıldık. Özellikle sürdürülebilirlikle ilgili hassasiyetlerini gördük. İş akışları ve Endüstri 4.0 ve daha ötesi için makinelerin birbirleriyle veri aktarımları yapmaları hakkında daha detaylı bilgi aldık. Kalite kontrol ile ilgili daha önce inceleme fırsatı bulamadığımız makineler vardı. İnsana verdikleri önemi, elaman temini için açmış oldukları BOBST okulundan da anlamış olduk.
Bu tarz gezileri KASAD yönetimi olarak her zaman destekliyoruz. Bu geziler sektörümüze üretim yapan şirketlere başka bir açıdan bakma olanağı sağlıyor. Faydalı bir gezi olduğunu düşünüyorum. Meslektaşlarımızla bu tür gezilerde bir arada olmamız güzel. Bu tarz paylaşımların sektörü büyüteceğine, birlik içinde olacağımıza, birbirimizi destekleyeceğimize inanıyorum. Umarım bu birlik ve beraberlik sektörümüzde uzun yıllar devam eder.
Hasan Kondu (Mega Basım / Mega Print Pack)
Ambalajın sonlandırılmasıyla ilgili gelişmeleri gördük. Esas olan şey hem maksimum kaliteyi sağlayan hem de verimliliği arttırıcı inisiyatiflere daha fazla yer bırakan yazılımlar makinelere eklenmiş. Kalite kontrolü donanımlarının arttırılması, daha hızlı ayar imkânı sağlayan gelişmeler dikkatimizi çekti. Makinelerin ana yapılarının aynı olduğunu ama yazılım ve otomasyonlarının daha da geliştirildiğini gördük. Bunlar hepsi çok güzel şeyler ama makineleri kullanacak elemanları bulmak zor. KASAD bu konuda ne yapabilir, makine üreticileri ne yapabilirler, bilmiyorum ama satın almadan önce makineyi kullanacak elemanın hazır olması gerekiyor.
BOBST yüz yılı aşkın deneyimi olan bir firma. Bu fabrikadaki 1700 çalışanın 800’ünün en az 20 yıldır BOBST’ta çalışıyor olması, makinelerin bazı kısımlarının hâlâ geleneksel yöntemlerle üretiliyor olması kayda değer.
Bu tür geziler meslektaşlarımızla daha iyi bir gönül bağı kurmanın vesilesi oluyor. Bir taraftan rekabet içinde olduğumuz arkadaşlarla en azından kalpten bir dayanışmanın gelişmesine, gelecekteki muhtemel iş birlikleri için katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu da bence en az gezinin maddi tarafı kadar önemli. Hem BOBST firmasına hem de bu geziyi organize eden KASAD’a teşekkür ediyorum. KASAD önemli işler yapıyor. Bu da onlardan biriydi. İlk defa BOBST firmasına böyle kalabalık bir ziyaretin düzenlenmesi, Türkiye’ye verilen önemi de gösteriyor. Gezide ziyaret ettiğimiz bir çikolata fabrikasından aldığımız çikolataların bir kısmının ambalajının bir meslektaşımız tarafından üretilmiş olması da ayrıca çok önemli.
Cemalettin Tunç Efe (Konya Kağıt A.Ş.)
Hem Konya hem İstanbul grubu olarak dört kişilik bir ekiple buradayız. Bu organizasyon için hem Erol Bey’e hem de BOBST yetkililerine teşekkür ediyoruz. BOBST bilinen bir marka. Son konseptler daha hızlı, insan müdahalesine daha uzak. Üretim daha seri ve dijital. Teknoloji çok gelişiyor. Teknoloji geliştikçe hızlar artıyor, enler büyüyor, kaliteye yönelik çok artıları var. Fakat bu rakamları karşılayacak işler dünyada azalıyor. Orada bir tezat var. Sonuçta güzel bir organizasyon oldu. Biz KASAD’ın diğer organizasyonlarına da katılıyoruz. BOBST’u da tanımış olduk. Bizim ilgilendiğimiz dijital baskı makinelerini göremedik. Olukluda pizza kutuları ile ilgili bir makine arıyorduk. Onun için Fransa’da Lyon kentinde ayrı bir organizasyon ve demo planlamışlar. Sonuçta bizim üretimimiz kâğıt, ambalaj ve matbaa, geniş bir perspektifte… Onların üretim tesislerini görünce bakış açılarını bizimkilerle mukayese edebiliyoruz.
Özcan Kilimci (Resim Ofset Ambalaj)
Zaten BOBST’un kalitesi tartışılmaz. İsviçreliler teknolojiyi daha iyi kavramışlar, kaliteden, yaptıkları hiçbir şeyde taviz vermiyorlar, kendilerini sürekli geliştiriyorlar. Yeni teknolojiye uyumda ‘trendsetter’ bir marka. Bütün dünyada trendleri önce onlar belirliyor, diğerleri onları takip ediyorlar. Bu konuda tartışılmaz, çok büyük bir firma. Kurucu aileden bir kişinin işin başında olması, ailenin bu işi ne kadar doğru yaptığını ve sonraki nesillere aktardığını gösteriyor. Babam 70’lerde gelmiş ve bana anlatmıştı. Yıllar sonra gelip görmek kısmet oldu. Anlattıklarından çok etkilendim. İsviçrelilerin saatlerini de biliyorum. Kolay bozulmuyor. Özellikle mekanik makinelerinin arıza yapma olasılığı çok düşük. İşlerine düşkünler ve çok düzgün çalışıyorlar.
Bir konuda üzüldüm, burada da eleman sorunu var. Neden Türk eleman almadıklarını sordum, en büyük sorun yabancı dil diyorlar. Burada Fransızca konuşulduğu için Fransızca bilen bulmak zor.
KASAD üyesi olduğum için mutluyum. Teknik problemler, eleman konularında paylaşımlar yapabiliyoruz. Aramızda samimiyet oluyor. Bunlar çok faydalı oluyor. Dinamizm var ve burada aynı kaderi paylaşan meslektaşlarınla birlikte oluyorsun ve herkes kendini nasıl geliştirebileceği konusunda fikir sahibi oluyor.
İrfan Kılıçaslan (Kılıçaslan Basım Ambalaj A.Ş.)
KASAD organizasyonu ile BOBST’a yaptığımız bu ziyaret benim için çok verimli geçti. BOBST’un teknolojisi, geliştirmeleri, sürdürülebilirlik çabaları etkileyici. Şekilli kesim makinelerinde en büyük sorun ayar sürelerinin uzunluğu. Etkinlikte bu işin çok daha kolaylaştırıldığı ve kısa sürede yapılabildiğini, aynı şekilde gofre ve klişe ayarlarında da sürelerin asgariye indirildiğini gördük. Bir dikkat çekici nokta da, daha önce makineler 30 – 40 yıl kullanılıyordu. Şimdi gelişen teknoloji ile bu süre 10 yıl düzeylerini inmiş. Yatırımların daha kısa sürelerde amorti edilmesi söz konusu.
Gezinin sosyal boyutu da önemli. Meslektaşlarımızla tanışmak, fikir alışverişinde bulunuyor olmak hepimiz için yararlı. Organizasyon da çok başarılı idi. İnsanların rahat etmeleri ve iyi vakit geçirmeleri için gereken yapılmış. Bu etkinlik için başkanımız Alican Duran, Genel Sekreterimiz Erol Gül ve BOBST yetkililerine çok teşekkür ederim.
Mehmet Kervan (Marin Basım ve Ambalaj San Ltd. Şti.)
Etkinlik beklentilerimle örtüştü, otomasyon ve yapay zekâya doğru bir gidiş gördüm. Fabrikayı görmüş olduk. Güven verici bir fabrika. En çok kalite kontrol konusunda geliştirdikleri teknolojilerden etkilendim.
Bizim için faydalı oldu. Meslektaşlarımızla bu tarz etkinliklerde buluşarak diyaloglarımızı arttırmanın çok faydalı olduğuna inanıyorum.
Atakan Bozkurt (Ümit Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti.)
3.10.2023 – 5.10.2023 tarihlerinde KASAD olarak gerçekleştirdiğimiz BOBST gezisinde firmanın önümüzdeki 10 yıllık vizyonunu ve hedeflerini öğrenmiş bulunduk. Firmanın, fabrikanın hemen yanında teknik lisesinin bulunması ve öğrencilerin fabrikada sorumluluklar alması firmanın geleceğe yönelik planlarının olduğunun canlı bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Otomatik ayarlarla ciddi anlamda azaltılan iş geçiş süreleri ile saatte 11 bin tabaka işleyebilen kesim makinası gerçekten etkileyiciydi. Burada üretilen makinaların kendilerini takip eden firmalardaki makinalara oranla çok daha uzun ömürlü olması da bu firmaya yatırım yapacak müşterilerin tercih sebebi olabilir.
Firma, baskı sonrası işleme ekipmanlarını geliştirmek ile kalmamış, Connect projesi ile marka sahipleri ve son tüketici arasında geçen tüm süreci yönetebilecek bir ürün koymayı hedeflemiş. Bu ürün ile üretim sürecine dahil bütün bileşenlerden toplanan veri ile daha verimli bir üretim süreci elde ediliyor.