BOBST KASAD organizasyonu ile Türk karton ambalaj firma temsilcilerinin BOBST Mex fabrikası ve demo merkezine yaptıkları ziyaretin ardından BOBST Türkiye Bölge Direktörü Arda Zambak etkinlikle ilgili sorularımızı yanıtladı.
- BOBST Türk Günü Etkinliği hangi hedefler doğrultusunda planlandı? KASAD üyeleri ile gerçekleştirdiğiniz bu gezide neleri öne çıkarmayı amaçladınız, bu amaçlara ulaşıldı mı?
Etkinliği düzenlemekteki temel hedeflerimizi 3 başlıkta toparlayabiliriz:
Uzun yıllardır, BOBST olarak, Türkiye pazarına özel bir etkinlik düzenlememiş olmamız,
Lozan, Mex fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz üretim ve diğer fabrikalarımıza verdiğimiz parça üretimi desteğini yerinde görmek,
BOBST’un ambalaj dünyasının geleceğine yönelik yatırımlarının, teknolojik alt yapısının nerede olduğunun tam zamanlı aktarımı
Temel olarak üzerinde durduğumuz konu, BOBST’un yakın bir geçmişte pazara sunduğu, Ambalaj Endüstrisi Vizyonu olan PACKAGIN PRODUCTION 4.0 ve ambalajın tüm paydaşlarını birbirine entegre edecek olan BOBST CONNECT oldu.
Ambalaj üretim hattının tamamı boyunca, öne çıkan en önemli unsur, marka sahiplerinin ve nihai tüketicilerin beklentileridir. Dolayısıyla esas husus, tüketici deneyimini sürdürülebilir bir başarı hikayesine dönüştürecek taleplerin, verilerin doğru zamanda doğru yerlere ulaştırılması gerekliliğidir. Buda, verilerin makineden makineye, insandan insana sağlıklı bir şekilde aktarılmasıyla mümkün olacaktır. Bu veri aktarımı, marka sahiplerinin, ambalaj üreticilerinin ve perakendecilerin nihai tüketici memnuniyetini maksimize edebilmelerinde en büyük rolü üstlenmektedir. Bu doğrultuda, etkinliğimiz süresince BOBST ürünleri ve çözüm ortakları arasında, bir ambalajın hayata geçirilme aşamalarının dijital olarak birbirine nasıl entegre edilebileceğini ön plana çıkartmaya çalıştık.
Tanıtımlarını gerçekleştirdiğimiz, Digital Inspection Table kalite kontrol masası ile baskılı bir ürünün kontrolunu sağlayarak başladığımız ambalaj üretimi yolculuğumuza sıcak varak uygulaması, tam otomatik kesim ve katlama yapıştırma parkurlarını takip ederek, makinelerin birbirleriyle haberleşebilmesi ve hatta makinelerimizde kullanılan kalıpların makinelerle bilgi alışverişi yapabilmesinin; verimlilik, kapasite ve sürdürülebilirlik açısından etkilerini ortaya koymaya çalıştık.
Bu temel başlıklar açısından baktığımızda, etkinlik hedeflerimize başarıyla ulaştığımızı düşünüyoruz.
- Etkinlik sonrasında bu gezi BOBST merkez yönetimi tarafından nasıl değerlendirildi?
Belirttiğim gibi, genel merkezimizde uzun yıllardır Türkiye karton ambalaj üreticilerine özel bir etkinlik düzenlenmemiş olması ve etkinliğe karar verilmesinin ardından değerli KASAD üyelerinin ciddi bir katılım göstermesi, BOBST yönetiminde de büyük bir mutluluk yarattı. Belirtmek isterim ki sadece katılımcı sayısı değil, aynı zamanda, katılımcıların ürünlere gösterdikleri ilgi ve mevcut parkurları içerisinde bu teknolojileri nasıl entegre edebileceklerine yönelik sordukları sorular ve çözüm arayışları bizleri esas mutlu eden nokta oldu.
- Bobst Mex’de gerçekleştirilen sunumlar ve fabrika turu için KASAD üyelerinden nasıl tepkiler aldınız, en çok nelerle ilgilendiler?
Katılımcılar içerisinde, münferit gezilerle Mex Fabrikamızı ziyaret etmiş olan çok sayıda KASAD üyesi bulunmaktaydı. Ama temel anlamda, özellikle karton ambalaj sanayisine sunduğumuz makinelerin ana parçalarının halen Lozan – Mex fabrikamızda üretildiğini ve buradan Çin, Hindistan ve Brezilya fabrikalarımıza gönderildiğini görmek, öyle zannediyorum ki hep duydukları ama görünce yine de bir küçük şaşkınlık yaşadıkları bir deneyim oldu.
Ziyaretçilerimizden olumlu dönüşler alıyoruz, mevcut projeler ve geleceğe dönük projeler açısından pekiştirici, pozitif bir etkisi oldu. Makinelerimizin mevcut teknoloji seviyelerinin üretkenliğe ve nihai ürün kalitesine etkilerini fiili olarak deneyimlemek, birçok katılımcının, mevcut makinelerinin fiyat/performans değerlerini sorgulamaya yönelttiğini düşünüyorum. Etkinlik sonrası tarafımıza gelen makine talepleri bize bunu gösteriyor. Tüm bunların yanında, etkinlikte altın madalyayı Bobst Connect’e vermemiz gerekirse, gümüş madalyayı da Digital Inspection Table, Dijital Kalite kontrol masası alır sanırım.
- Bu tür etkinlikler sektör oyuncularının kaynaşması, fikir alışverişi yapması ve piyasadaki rekabetin daha doğru ve sağlıklı olması için de önemli bir işlev görüyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Saptamanıza kesinlikle katılıyorum. Daha çok bir araya gelip, daha çok konuşup, birbirimizi daha çok dinlemeliyiz. Aynı hedefe yürüyen, sektörün paydaşları olarak, kendimizi daha iyi anlatabilmek, karşımızdakini daha iyi anlayabilmek için yeni fırsatlar yaratmalıyız.
Bu vesileyle, en başta Sayın Alican Duran ve Sayın Erol Gül olmak üzere değerli KASAD üyelerine, bizlere bu fırsatı tanıdıkları için teşekkürlerimizi bir kere daha sunmak isteriz.