Fuarda büyük alanlar sağlanamadığı için bu yıl makine sergileyemeyen Aras Grup aynı lokasyonda, benzer konseptte ziyaretçilerini ağırladı.
Aras Grup fuarda üç firması ile yer aldı: Makina temsilciliklerinin olduğu Aras Makina ve Servis Hizmetleri A.Ş., iç mekân, dış mekân reklam ürünleri ağırlıklı çalışan Met Etiket A.Ş. ve üretim firması ve markası MetPack’ın da yer aldığı ithalat ve ihracat firması Met Kağıtçılık A.Ş..
Aras Grup, özellikle yurt dışından gelen ziyaretçiler ve ambalaj üreticilerine yönelik olarak fuarda grup şirketlerinden MetPack’ın üretimini yaptığı polimer kaplamalı kâğıt ve karton ürünlerinin tanıtımlarını gerçekleştirdi. Yine grup şirketlerinden Aras Makina temsilciliğini üstlendiği makine üreticisi firmaların temsilcilerinin de katılımıyla yeni teknolojilere ilişkin ziyaretçileri bilgilendirdi.
“MetPack PET kaplamalı ambalaj ürünlerinde dünyadaki sayılı üreticilerinden biri”
Aras Grup standında görüştüğümüz Aras Makina A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Kaymak sorularımızı yanıtlarken şu açıklamayı yapıyor:
“Burada başta gıda olmak üzere farklı ambalaj alanlarında kullanım imkânına sahip polimer kaplamalı kâğıt üretimi gerçekleştiren MetPack, üretim ve depolama alanı olarak yaklaşık 40 bin metre kare bir alanda faaliyet gösteren, ağırlıklı olarak da ihracat pazarlarına yönelik projelere geliştiren firmamız. Yine fuarda tanıtımı yapılan PET kaplamalı ambalaj ürünlerinde dünyadaki sayılı üreticilerinden biri.
Son bir yıldır, dünyadaki genel negatif ekonomik gelişmelere bağlı olarak özellikle karton ambalaj sektörüne ilişkin bir pazar daralması söz konusu. Bunu hem Türkiye için hem de en büyük ihracatı gerçekleştirdiğimiz Avrupa pazarı için söyleyebiliriz. Pandemi sürecinde pazar büyümelerinde ciddi bir yükseliş vardı ama 2022’nin ortalarından bu yana bir miktar daralma olduğunu söylemek mümkün. Spesifik olarak kapasite artışlarına giden üreticilerimizin varlığına rağmen ambalaj pazarında genel olarak bir yavaşlama olduğunu gözlemleyebiliyoruz.
Avrasya Ambalaj Fuarı interpack fuarından sonra Avrupa’daki en hareketli, yoğun talep gören fuarların başında geliyor
Fuar genel ziyaretçi sayısı açısından oldukça yoğun olmasına rağmen yurt dışından ziyaretçi sayısında önceki fuarlara kıyasla azalma olduğunu da söyleyebiliriz. Ukrayna’da yaşanan sorunlar özellikle Doğu Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçi sayılarını, Orta Doğu’da son dönemde yaşanan sorunların ise özellikle yakın bölgeler ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen ziyaretçi sayılarının azalmasına sebep olduğu gözlemlenebiliyor. Açıkçası standımıza gelen ziyaretçi ilgisi açısından bizim açımızdan oldukça yoğun bir fuar geçtiğini söyleyebiliriz.”
Hamdi Kaymak Avrasya Ambalaj Fuarı’nın interpack fuarından sonra Avrupa’daki en hareketli, yoğun talep gören fuarların başında geldiğini vurgulayarak, ekliyor:
“Fuarın her yıl düzenlenmesi bizler açısından yorucu ve maliyeti de yüksek. Fakat bir yandan da fuara yüksek bir katılımcı ve ziyaretçi talebi var. Fuarda katılımcı olarak bulunmak isteyen ya da stant alanlarını genişletmek isteyen firmaların da olduğunu biliyoruz. Çünkü fuar daha çok uluslararası niteliğinde ve sadece Türkiye pazarı için değil bölgenin geniş bir alanı için de çok önemli bir tanıtım misyonu taşıyor. Türkiye’nin dışında tüm Doğu Avrupa, Rusya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini içini alan bir bölgeye hitap ediyor. Belki fuarın düzenlenme periyodu ve içeriğine yönelik düzenlemeler ya da özellikle makine üreticilerine yönelik farklı bir fuar çalışması da tartışılabilir. Zannediyorum organizasyon firması bu alanda da çalışma yapıyor.”