Avrasya Ambalaj İstanbul 2023 Fuarı’nın katılımcıları arasında bu yıl Lino Sistem de vardı. Firma ziyaretçilerini 1. salondaki standında ağırladı. Durst etiket ve ambalaj dijital baskı makinalarının Türkiye temsilciliğini yürüten Lino Sistem son dönemde Durst kurulumları ile adından söz ettiriyor. Fuarda Genel Müdür Hakan Şahin’in değerlendirmelerini aldık.
Hakan Şahin Avrasya Ambalaj Fuarı’ndaki görüşmelerinden memnun. İkinci günden itibaren ziyaretçi trafiğinin yoğunlaştığını, özellikle şimdiye kadar ilişkilerinin zayıf olduğu pazarlardan ziyaretçileri olduğunu ve oldukça iyi görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Yıl sonuna kadar oldukça yoğun bir tempo bizi bekliyor gibi gözüküyor” diyor.
Geçen yıl fuarda standı olmayan Lino Sistem TÜYAP’a yakın bir otelde makina sergilemiş ve misafirlerine Durst TAU dijital baskı makinesini yakından tanıma fırsatı vermişti. Fuarın verimli geçtiğini belirten Şahin fuar tanıtımlarına ilişkin şunları söylüyor:
Durst’te işten işe geçiş 30 saniye
“Bizim sample booklarımız (iş örnekleri) var. Bu çalışmalara bakanlar onları müşterinin gözünü boyamak için özel şartlarda hazırladığımız gibi bir yaklaşım içinde oluyordu. Burada o işleri basılırken görmek müşteriye ayrı bir güven veriyor.
Müşteri makinenin içine bakmak istediğinde kapağını açıyoruz, bakıyor. Ne kadar az parça gereksinimiyle makinenin çalıştığını görüyor ki bunun daha az arıza anlamına geldiğini de görüyor. ‘İş nasıl yollanıyor, ne tür müdahaleler yapılıyor’ bilgisayardan teknisyenlerimiz gösteriyorlar. Ziyaretçilerimiz bu süreci de gözleriyle görüyorlar. Mesela iş geçişlerinde bekleme yapıldığını düşünenler var. Burada peş peşe 8, 9 işi yolluyoruz ve 30 saniye gibi bir zamanda bir diğer iş basılıyor.
Standımızda yer alan Durst Tau 330 RSC-E, Durst’un ekonomik modeli. Hizmet verdiğimiz coğrafya Türkiye ile sınırlı değil, Türkî Cumhuriyetler, Orta Doğu, Irak, İran. Doğu Avrupa bizim sınırlarımız içerisinde.
GM sonlandırma makinaları Durst ile kombine çalışabiliyor
Bizim fuardaki bir diğer ürünümüz de GM sonlandırma makinalarıydı. GM yetkilisi de fuarın başından beri bizimleydi. Müşterilerimizle tanışma imkanı oldu, pazarı gördü, hayran kaldı. Bu kadar geniş alana yayılmış ve bu kadar yoğun bir fuarla yurt dışında karşılaşılmıyor. Çok şaşırdılar.
Fuarda bizim ağırlıklı müşterilerimiz GM ve Durst tarafındaydı. GM’in Labelexpo’da tanıttığı 200 m/dk hızdaki semi rotari tek silindirli sistemini anlatmaya çalıştık. Sistem çok ciddi merak uyandırdı. Oldukça iyi bir makine ve ben GM’de bu yıldan itibaren ciddi bir talep olacağını düşünüyorum. Ayrı ayrı çalışabildiği gibi Durst ile beraber kombine, yani inline bağlanıp hibrit olarak da çalışabiliyor. Böylelikle değişik bir kabiliyet kazandırıyor. İkisinin birbirini sürükleyeceğine inanıyorum.”
Gelen ziyaretçilerin dijital dönüşüm içinde olduğunu belirten Hakan Şahin şöyle devam ediyor.
“Dijital bir dönüşüm yaşıyoruz. Ürünler çeşitleniyor, adetler azalıyor. Enerji oldukça önemli bir kalem. Tasarruf, özellikle ham madde tasarufu önemli. Keza çok nitelikli yetişmiş operatör de ayrı bir maliyet. İşletmeciler her şeyden tasarruf edip daha verimli üretim yapmak için dijitale yöneliyorlar ve bir çoğu da geleceğin zaten dijitalde olduğunu gördüğü gibi bunun inkjet olduğunu da fark ediyorlar. Herkesin kafasında bir dijital fikri olduğunu ben bu sene özellikle çok net gördüm. Kimisi hemen bir kaç ay içerisinde bu yatırımı yapabilecek durumda. Yalnızca ne alacağına karar vermesi gerekiyor. Kimisinin 1-2 yıl içerisinde böyle bir yatırım yapma planı var ve şimdiden araştırmalarına başlıyor. Yıl sonuna kadar bir kaç projeyi kapatacağımızı düşünüyoruz. Kurulumları seneye kalabilir.”
Artan talep kurulumları nasıl etkiliyor sorumuza Şahin şöyle yanıt veriyor.
“Siparişten itibaren 16 hafta civarında kurulumları gerçekleştirebiliyoruz. Yani 3-4 ay diyebilirim. Labelexpo’da ciddi bir satışı oldu. Öncesinde de ciddi bir sipariş alınmış ve üretim sırasına konulmuştu. Bu ara bir yoğunluk var. Süreç 4 aya kadar uzayabiliyor. Daha önce bir çip krizi yaşandığı için 6 ayı bulduğu da olmuştu ama şimdi öyle bir sıkıntı yok.”
Şahin Avrasya Ambalaj Fuarı’nı ise şöyle değerlendiriyor:
“Son birkaç senedir ambalaj fuarına katılmak istiyorduk fakat istediğimiz salonda uygun alan bulamamıştık. Bu yıl çok büyük olmasa da uygun bir alan bulabildik ve olabildiğince efektif kullanmaya çalıştık. Hem makinenin rahat çalışacağı hem sıkışıklığın yaşanmayacağı bir stant hazırladık. Önümüzdeki sene için 3 veya 4 cepheli ve daha büyük bir yer bulabilmeyi ümit ediyorum.”