İmeks Grup, Labelexpo Europe 2023’te başta All-in-One (hepsi bir arada) konseptli Digital Master 340 serisini sergileyen BOBST olmak üzere Türkiye’de temsil ettiği küresel makine üreticileriyle birlikteydi.
İmeks Grup, 11-14 Eylül tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirilen Labelexpo Europe 2023 fuarına Türkiye’de temsil ettiği teknoloji ve makine üreticisi firmalarla birlikte katıldı. BOBST standında firma ortaklarından Mert Gönenç sorularımızı yanıtladı.
- Fuar pandemi nedeniyle zorunlu olarak dört yıl ara verdi. Bu da sinerjiyi arttırdı. Diğer taraftan dijitalin de yükselişi var. Labelexpo 2023’ü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Güzel bir fuar. Bir tur atlamış olmanın farkını hem biz hem ziyaretçiler sezinliyoruz ve herkes çok daha tatmin olmuş bir şekilde fuardan dönüyor. Bu çok güzel bir gelişme. Dijitalin yükselişinden de kaynaklı olarak daha farklı bir şekilde ürünler görme şansı yakaladık. Bence bu da ikinci etken. Sonuç olarak çok tatminkâr bir fuar.
- Ziyaretçilerin arayışları hangi noktalarda yoğunlaşıyor, ne gibi sorularla geliyorlar, neler istiyorlar?
Gelen en temel soru, “yeni olan, yeni teknoloji ne var” sorusu. İkinci olarak, gördükleri farklı teknolojiler arasındaki farkları anlamaya çalışıyorlar. Bir miktar bu hızlı değişim, insanlarda bilgi eksikliğine yol açtı. Bu teknolojiler arasındaki farkların neler olduğunu zihinlerinde oturtmaya çalışıyorlar.
- BOBST tarafında bu fuarda en önemli yenilik nedir?
İlk defa ‘All-in-One’ konseptiyle DIGITAL MASTER 340 serisi baskı makinesi sergileniyor. A’dan Z’ye hem dijital hem de BOBST’un üretiminde olan diğer konvansiyonel baskı sistemlerinin özelliklerinde bir makineyi sergiledik. Bu makinedeki en önemli yenilikleri stant içinde ziyaretçilere gösterdik ve anlattık. Bunlardan biri BOBST’un dijital için geliştirdiği Cluster teknolojisi. Onun bir modeli burada ziyaretçiler tarafından açık bir şekilde görülebiliyor. BOBST’un bu teknolojiyle nasıl ayrıştığını ziyaretçilere anlattık. İkincisi, birden fazla görev üstlenen, aslında kamera sistemi olan Accuucheck sistemimiz. Bu otomatik kontrol sistemi, aslında yapay zekâ ile çalışıyor ve hem baskıda renk ölçümünü hem de eksik hattın (line) otomatik olarak tamamlanmasını, renklerdeki eksikliklerin otomatik olarak düzeltilmesini sağlıyor. Bu sistemin otomatik ve inline olarak makine üzerinde nasıl çalıştığını ziyaretçilere gösterdik.
- Renklerde nasıl düzeltme yapıyor?
Tüm inkjet makinelerde en temel sıkıntı olan kafa tıkanması ve onun bir şerit halinde baskıya yansıması. Bunun yaygın çözümü, eğer temizlediğiniz kafada tıkanıklık çözülmüyorsa, bir üstteki ve bir alttaki iki line ile onu kompanse ediyor, yani tamamlıyorsunuz. Bu şimdiye kadar manuel olarak yapılıyordu. Yani operatör bir ‘master print’ baskı alıyor, baskının üzerinde tıkalı nozul izleri varsa onların koordinatlarını belirliyor, daha sonra kullanım ekranına gidip bir alt ve bir üst line’lardan orayı kompanse etme emri giriyordu. Ama Accucheck sayesinde BOBST makinelerinde bunu yapay zekâ hallediyor ve işlem otomatik olarak yapılıyor.
- BOBST, Mouvent’ibünyesine kattıktan sonra dijital tarafta pek etkin görünmedi ama bu makine ile birlikte durum biraz daha değişti mi?
Yeni bir ürünün piyasada kabul görmesi için zorunlu birkaç adım var. Üretici önce ürünü hayal ediyor, tasarlıyor, geliştiriyor, sonra demolarını yapıyor; daha sonra piyasaya sürüyor ve piyasadan geri dönüşleri alıyor. BOBST, bu geri bildirimlerden gördü ki etiketçiler herhangi bir bağımsız makine değil, BOBST’un bilinen konvansiyonel sistemleri üzerinde çalışan bir dijital makine istiyorlar. Dolayısıyla marka imajını böyle devam ettirdi, bir ara modeli vardı, onu tamamen ortadan kaldırdı.
BOBST şu anda bu alandaki tüm geliştirmelerini tamamladı, şirketin kendi iç kuralları gereği sistemi önce Avrupa pazarına sundu. Oradaki tüm destekleri aldıktan sonra ancak 2023 yılında bu makineyi Türkiye pazarında sunmaya başladık. Şimdi görüyoruz ki bu makineye çok fazla ilgi ve talep var.
Artık BOBST bağımsız dijital üniteleri tamamen kaldırdı, flekso ünitelerin de bulunduğu MASTER platformu üzerinde, ister sadece dijital, ister flekso ünitelerin de bulunduğu iki farklı modelde, DE ve DM modelleriyle dijital baskı makinesi sunuyoruz.
- Fuardaki görüşmelerinizi de dikkate alarak, fiyat performans itibarıyla bu makinenin Türkiye’de pazardan pay alma şansını nasıl görüyorsunuz?
Ciddi bir talep oluşacağını ve güzel bir yerde konumlanacağını düşünüyorum. Ama bunun birinci tetikleyicisinin fiyat olduğunu düşünmüyorum. Gerçekten biraz önce bahsettiğimiz gibi rakiplerinin sunamadığı farklı inovasyonları makine üzerinde müşterilerin kullanımına sunuyor. Ama bunların makinenin nihai satışına yansımaları teknolojinin getirdikleri kadar yüksek değil. Ancak bu bütünsel (All-in-One) hepsi bir arada bir çözüm ve bütçelemede doğru bir yere oturduğunu düşünüyorum.
Yani ümitlisiniz. BOBST ile ilgili eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Evet ümitliyim. BOBST herkes tarafından bilinen bir marka ve bu fuarda dar en pazarına ne kadar önem verdiğini ve bu alana ne kadar odaklandığını bir kez daha sektöre göstermiş olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de de BOBST ile ilişkilerimizden memnunuz.
- Diğer temsilciliklerinizde durum nedir?
Diğer temsilciliklerimizde ağırlık sonlandırma tarafında. Cartes gibi, Prati gibi… Gözlemlediğimiz başlıca eğilim, dijitalleşme. Lazer, daha yaygın bir çözüm olma yönünde ve dijital süsleme (embellishment), sıcak ve soğuk yaldız ile farklı uygulamalar üzerinde efekt laklar ile yapılan farklı sonlandırma hareketleri üzerine yeni model makinelerimiz var.