Avrupa Kâğıt Endüstrileri Konfederasyonu Cepi, 2005 yılından bu yana kâğıt hamuru ve kâğıt sektörünün CO2 emisyonlarının %36 oranında azaltıldığını bildiriyor. Cepi’ye göre Avrupa orman bazlı endüstrileri, fosil bazlı ürünler ikame ederek, AB’nin toplam emisyonlarını yılda tahmini 410 Mt CO2 azaltmış. Bu rakam 85 milyon otomobilin – ya da Almanya ve İtalya’da kayıtlı tüm araç filosunun – yoldan çekilmesine eş değer. Cepi tarafından yapılan açıklamaya göre, her iki yılda bir Avrupa’nın dört bir yanından şirketlerin enerji verimliliğini artırma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş çabalarını gösteren vaka çalışmalarının paylaşıldığı bir proje olan, REINVEST2050’nin 4. baskısında, kâğıt hamuru ve kağıt sektörüne yön verenlerin tanıklıklarından oluşan bir koleksiyon aracılığıyla bunun nasıl yapıldığına dair bir bakış sunuluyor.
Orman elyafı ve kâğıt endüstrisi, temiz üretim teknolojileri konusundaki en önemli vitrin etkinliği REINVEST2050’nin dördüncüsünde, son iki yılda tamamlanan 15 dönüştürücü projeyi tanıtıyor. Bu projelerin ortak özelliği, kâğıt fabrikalarından kaynaklanan emisyonları başarılı bir şekilde azaltmaları ya da fosil bazlı ürünlere alternatif ürünler geliştirerek AB ekonomisinin yeşillendirilmesine katkıda bulunmaları. 2017’den bu yana REINVEST2050 raporlarının dört baskısında yer alan 70’e yakın yenilikçi vaka, sektörün öğrenmesi ve üzerine inşa etmesi için zengin bir iyi uygulama kütüphanesi oluşturuyor.
Kâğıt hamuru ve kâğıt sektörü, üretimi Avrupa’nın 2050 yılına kadar net sıfır CO2 emisyonuna ulaşma hedefiyle uyumlu hale getirmeyi amaçlayan projelerde AB’nin en büyük yatırımcıları arasında yer alıyor. Bu projelerden bazıları bugün AB Kurumlarına sunulan bir broşürde belgelenmiş bulunuyor. CEPI, bu projelerin, temiz teknoloji yatırımları için olumsuz bir ortamın ortasında gerçekleştiğini vurguluyor. Yatırım kararları son zamanlarda, yeşil sübvansiyonlar için küresel bir yarış bağlamında AB karbon fiyatlarının yükselmesinin yanı sıra ham madde ve enerji maliyetlerinin hızla artması ve düzenleyici belirsizlik gibi çeşitli faktörlerden etkilenmiş.
Avrupa Parlamentosu Üyesi Henna Virkkunen, şunları söylüyor: “AB’nin iklim ve çevre hedeflerine ulaşılmasında biyo-bazlı endüstrilerin önemi her geçen gün daha da belirginleşiyor. Fosil bazlı ürünlerin biyo-bazlı alternatiflerle değiştirilmesi çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan mantıklıdır. Sektörde yatırımları ve yenilikçiliği teşvik eden istikrarlı bir düzenleyici ortam sağlamamız gerekiyor.”
Avrupa Kâğıt Endüstrileri Konfederasyonu Cepi Genel Müdürü Jori Ringman, “Fosil yakmayı ortadan kaldırma çabalarımız teşvik edilmeli ve diğer sektörlere de uygulanabilecek bir model sunmalı” diyor.