Heidelberg Ankara Bölge Satış ve Ürün Müdürü Yasin Meral, yatırımın gerçekleşme süreci ve Speedmaster CX 104’ün öne çıkan özellikleri konusunda şunları söylüyor:
“Geçen yıl makinelere her üç ayda bir zam geliyordu, biz Heidelberg Türkiye olarak müşterilerimize bu durumları açıklamakta çok zorlanıyorduk, Fırsat makineleri olduğunda hemen potansiyel gördüğümüz müşterilerimize teklifte bulunuyoruz. Bu tür makinelerde müşterimizin çok hızlı karar vermesi gerekiyor çünkü bütün dünyada satışa çıkarılıyor. Böyle bir makine çıktı, ben de Emre Bey’lere teklif ettim. Onlar da hızlı kara verip bu makineye sahip oldular (Heidelberg Speedmaster CX 104). Makinemiz Push to Stop ile işten işe hızlı geçebilen, kalıp değiştirme sistemi dahil tam otomasyonlu, en son teknolojiye sahip Prinect yazılımlar ile desteklenmiş, tamamen verimliliğe ve üretkenliğe programlanmış bir sisteme sahip bir makine. Her türlü baskı üretimi için üstün özelliklere sahip olan Speedmaster CX 104; Prinect Inpress Control 3 inline renk ve kalıpların register ölçüm teknolojisi, Autoplate Pro tam otomatik kalıp değiştirme sistemi, 15 bin tabaka/saat baskı hızı, Intellistart 3 Akıllı Başlangıç Yazılımı ve Wallscreen XL büyük ekranı ile Prinect Press Center XL3 kumanda masası, Intelliline Baskı ünitesi LED navigasyon sistemi gibi birçok son teknoloji donanıma sahip. Emre Bey ile daha önce de sık sık verimliliği ve sirkülasyonu arttırmak ve kazanç sağlamak gerektiğini konuşuyorduk. Kendisi de buna açıktı ve zaten bizden kalıp anlaşmalı bir Suprasetter CtP de almıştı. Şu anda alışma sürecindeler ve gelecekte daha iyi olacak.
Bütün işlemler 3,5 dakikada bitiyor ve makine baskıya giriyor
Baskı öncesi makineye basılacak işi gönderdikten sonra usta makinenin ekranına düşen iş için baskı al talimatını verip prosesi başlatıyor. Makine her ünitenin mürekkep musluğunu işin mürekkep yoğunluk bilgisine göre ayarlıyor. Bu sırada kalıp takma ve usta gerekli görüyorsa yıkama süreçleri başlıyor ve mürekkep merdanelerine ön mürekkepleme yapılıyor. Bütün bu işlemler 3,5 dakikada bitiyor ve makine baskıya giriyor. Bu sırada kalıpların register ayarları da yapılıyor. ilk 5 ile 10 tabakada iş oturmuş, renkler de neredeyse %85 doğrulukta basılıyor. Usta bir tabaka alıyor, her şey yolunda ise zaten makineye yazılan fire sayısından sonra, makine ayarlanmış olan sürate çıkıp baskıyı yapıyor.
Baskıyı yaparken Inpress Control her 4 tabakada bir baskı anında ölçüm yapıp musluklarda gerekli ise düzeltmeleri yapıyor. Bu sırada makinenin kalıp haznesine 2. işin kalıpları yerleştiriliyor ve makineye usta tarafından 2. iş bilgisi yükleniyor, 1. İşin baskısı bittiğinde makine 2. İşin kalıplarını takıp hazırlıklarını yapıp ustanın onay vermesiyle 2. işi basmaya başlıyor, Tabii ki burada Heidelberg’in mekanik olarak teknolojik geliştirmelerinin önemi çok büyük. Örneğin aparat sistemi, ince ya da kalın farketmez, kâğıdı daha toleranslı ve performanslı işleyebiliyor; bu konuda çok başarılı. Ben bunu bizzat Emsal’de Roland ustası ilk kez CX 104’te 80 gram basarken attığı nara ile tanık oldum: “Vay vay, nasıl gidiyor böyle” diyordu usta. Çünkü daha önce 12 -13 bin hızda öyle kâğıt alma görmemiş. Heidelberg’in giriş sistemi o konuda teknik olarak güçlü.
72 x 104 cm kâğıt geçişi
CX 104’ün kasası yenilendi ve bu makineden 72 x 104 cm kâğıt geçebiliyor. Transferler ve baskı kazanlarında bir CD 102’nin alt yapısı var ama fonksiyonel kullanım anlamında birçok yenilik var. Örneğin lak ünitesi, tırnak ve makas sistemleri XL modelleriyle aynı. Tamamen çok hızlı iş üretimi ve verimlilik için tasarlanmış bir makine ve Emsal’de de bu farkı zamanla daha iyi göreceklerine inanıyorum.
İşin makineye gönderilmesinden itibaren, makinenin kendini işe hazırlaması, daha önce ustanın yaptığı register ve renk kontrollerini otomatik olarak yapması, fireleri azaltması; zaten verimlilik ve kalitede çok büyük etkenler. İşleri hafızaya alıyorsunuz ve aynı standart ayarlarla daha sonra tekrar basabiliyorsunuz. Emsal Ankara’da ticari matbaalar arasında önemli bir matbaa ve CX 104’ün iş kalitesi, standardı ve hız anlamında çok büyük katkısı olacağına inanıyorum.
Enerji tasarruflu
Makine lak ünitesi devrede iken, 15 bin süratte baskı yaptığında, yaklaşık 50 kw elektrik tüketiyor, eski makineler 80 kw altına düşmüyordu.
Bu Ankara’daki ilk CX 104 makinemiz, Türkiye’deki altıncı makinemiz. Ambalaj, ticari ve IML matbaalarına 6 ve 8 renk modeller kuruldu. CX 102 modelinden Gaziantep, İzmir ve İstanbul’da çok sayıda makine var.”