Messe Düsseldorf’ta, 4-10 Mayıs 2023 tarihlerinde kapılarını açacak olan dünyanın bir numaları ambalaj, ambalaj makineleri ve işleme teknolojileri fuarında 291 katılımcı ile Türkiye ilk dört ülke arasında temsil edilecek
Almanya’nın Düsseldtorf kentinde düzenlenen interpack 2023’te katılımcılar stantlarında daha iyi bir yaşam için sürdürülebilirlik, işleme ve ambalaj teknolojisi veya daha az kaynak yoğun verimli üretim süreçleri söz konusu olduğunda ezberlerin nasıl bozulacağını gösterecekler. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 2.700 kilit oyuncu ve yeni katılımcı, 4-10 Mayıs tarihleri arasında interpack’i prömiyerlerini sunmak ve küresel ambalaj endüstrisinin uzun zamandır beklenen yeniden buluşmasını kutlamak için bir sahne olarak kullanıyor.
interpack 2023 için Türkiye kilit ülkelerden biri. Türkiye, Almanya (550), İtalya (408) ve Çin (295) gibi sanayi devlerinin ardından 291 katılımcı ile fuarda en çok katılımcısı olan dördüncü ülke. Türkiye’den katılımcılar ağırlıklı olarak şu salonlarda yer alıyor: Hol 7 (Kat 1 ve 2, 7a dahil, 94 firma) Hol 8a ve 8b (42 firma), Hol 9 (41 firma), Hol 10 (38 firma). Hol 2 ve 17 hariç, diğer tüm salonlarda ve Kuzey, Güney girişlerinde Türk firmalarının stantları olacak.
Şubat ayı ortasında İstanbul’da drupa ve interpack fuarlarının organizatörü Messe Düsseldorf ve Türkiye Temsilcisi Tezulaş Fuarcılık tarafından düzenlenen basın toplantısında, Bernd Jablonowski ve Theegarten-PACTEC GmbH & Co. KG Başkanı ve CEO’su Marcus Rustler, sırasıyla interpack 2023 ve ambalaj makineleri trendleri hakkında açıklamalarda bulundular ve soruları yanıtladılar.
Altmış yıldır endüstrinin iş ortağı olduklarını belirten Messe Düsseldorf GmbH İhtisas Fuarları Yöneticisi Bernd Jablonowski, fuarın tamamen dolu olduğunu vurguluyor ve “interpack 2023’ün endüstri için mükemmel bir platform olacağına inanıyoruz” diyor. 2020’de iptal edilmiş olması nedeniyle fuar, endüstride son altı yılda geliştirilen birçok yeniliğin sergileneceği ve tanıtılacağı bir platform olacak.
interpack yiyecek, içecek, şekerleme, fırıncılık, ilaç, kozmetik, gıda-dışı ve endüstriyel ürünler sektörleri için en önemli fuar. Yiyecek ve içecekler, ilaç ve kozmetik, şekerleme ve fırıncılık, tüketim malları (gıda dışı) ve endüstriyel ürünlerin ambalajları için süreçler ve makineler, etiketleme ve markalama teknolojisi / ambalaj üretimi / entegre ambalaj baskısı için makineler, ambalaj malzemeleri, ambalajlama araçları, ambalaj endüstrisi, şekerleme ve fırıncılık endüstrilerine yönelik hizmetler, fuarın kapsamı dahilinde. Paralel etkinlikler arasında Sıkıca paketlenmiş TV.ECPA ile Sözleşmeli Paketleme, SAVE FOOD, WPO Ödülleri, IFOOD Konferansı, Öne Çıkan Konuşmalar & Trendler (Trend Forumu), components yer alıyor.
Gündemden çıkmamış olsa da, Çin dahil birçok ülkenin önlemleri hafifletmesi, pandemi sonrası fuara ziyaretçi ilgisi için olumlu etkenler. Bununla birlikte Ukrayna’da devam eden savaş, göç sorunları ve vize sorunları, bu konuda belirsizliği beslemeye devam ediyor.
Makineler için yüksek küresel talep büyüyor: Döngüsel ekonomi, kaynak yönetimi, dijital teknolojiler ve ürün güvenliğine odaklanma büyümeyi tetikliyor
Gıda, içecek ve farmasötik ve kozmetik ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi için makine ve ekipmana yönelik küresel talep, altta yatan zorlu koşullara rağmen büyüme yörüngesinde. Korona salgını nedeniyle 2020 yılında yüzde 7 düşüşle 41 milyar Euro’luk bir değere gerileyen uluslararası gıda işleme ve paketleme makineleri ticareti, 2021 yılında önemli ölçüde toparlandı. İlk verilere göre, küresel ticaret bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla 44 milyar avroluk bir değere ulaştı ve kriz öncesi seviyelere geri döndü. Almanya ve İtalya dünya pazarına hükmediyor.
2021 yılında ortalama yüzde 84’lük ihracat oranı ve yüzde 21’lik dünya ticaret hacmindeki payı ile Alman gıda işleme ve paketleme makineleri üreticileri dünyaya öncülük ediyor. Almanya’nın ihracatı 2021’de yaklaşık yüzde 5 artarak 9 milyar avroluk bir değere ulaştı. İtalya, bir önceki yıla göre yüzde 8 artışla 8,9 milyar avroluk sevkiyatla onu takip ediyor. Çin, Hollanda, ABD, İsviçre, Fransa, Japonya, İspanya ve Kanada takip eden diğer ülkeler. Bu ülkelerin uluslararası dış ticaretteki payları yüzde 10 ila 2 arasında. Burada listelenen bu en iyi tedarikçi ülkeler ve diğerleri, yenilikçi çözümlerini interpack 2023’te sunacaklar.
Dünya çapında sevk edilen gıda işleme ve paketleme makinelerinin yüzde 43’ü Avrupa’ya kuruldu. Bunu, yüzde 19 ile Kuzey Amerika ile eşit olan Asya, yüzde 7 ile Latin Amerika, yüzde 6 ile Afrika, yüzde 4 ile Orta Doğu ve yüzde 2 ile Okyanusya, Avrupa’yı izliyor.
interpack ve sektördeki güncel konular
Dünya çapında artan nüfus, artan kentleşme ve artan refah, paketlenmiş gıda talebini artırmaya devam ediyor. Küresel gıda endüstrisi büyük zorluklarla karşı karşıya: Yüksek enerji maliyetleri ve dalgalanan ham madde fiyatları üretim maliyetlerini etkiliyor ve marjlar üzerinde baskı oluşturuyor. Buna ek olarak, sürdürülebilir üretim için artan talepler var. Kaliteli ürünler üretmek, verimliliği artırmak ve aynı zamanda maliyetleri düşürmek ve sürdürülebilir bir şekilde üretmek bir zorluk. Başarı ve gelecekteki yaşayabilirlik temel olarak tüm bu zorlukların üstesinden gelmeye, yaratıcı ve verimli olmaya bağlı. Bu zorluklar teknoloji ve dijitalleşme yoluyla çözülebilir. Ve teknoloji sağlayıcılarının, güvenli, verimli ve geleceğe yönelik çözümlerle burada oynayacakları kilit bir rol var.
Döngüsel ekonomi ve kaynak yönetimi
Döngüsel ekonomi ve kaynak yönetimi, küresel gıda ve ambalaj endüstrisinde en önemli konular. Döngüsel ekonominin amacı, çeşitli malzemeleri faydalı veya hizmet ömürlerinin sonunda atık olarak atmak değil, akıllı süreçlerle yüksek kaliteli malzemeler olarak yeniden kullanmak. Bu, enerji tasarrufu sağlar ve kaynakların yanı sıra çevreyi de korur. Ambalaj için sürdürülebilir çözümler ve malzemeler talep görüyor.
Ambalajın bir yönü: daha az ambalaj malzemesi kullanmak. Azalan duvar kalınlıkları, daha düşük film kalınlıkları, optimize edilmiş şekillendirme ve işleme teknikleri, ambalajın aynı veya daha iyi paketleme performansı ve kararlılığı ile daha hafif ve daha hafif hale geldiği anlamına geliyor. Döngüsel ekonominin bir diğer önemli bileşeni, geri dönüşümü kolay ambalajlar. Çok katmanlı kompozitler yerine monomalzemelerden yapılmış plastik ambalajlar kolayca tasnif edilebilir ve döngüye geri döndürülebilir. Yenilenebilir ham maddelerden yapılan ambalajlar da giderek daha fazla talep görüyor. Trend malzemelerden biri kâğıt. Biyo-bazlı plastikler klasik plastik ambalajlara alternatif olarak görülüyor. Geri dönüşüme yönelik ambalaj tasarımı, özellikle plastik ambalajların geri dönüşüm oranını artırmada önemli bir faktör.
Günümüzde şirketler, sürdürülebilir ve sorumlu bir şekilde hareket etme, kıt kaynakları optimum şekilde kullanma ve aynı zamanda üretimde verimliliği artırma zorluklarıyla karşı karşıya. Buradaki anahtar kelime kaynak yönetimi. Gıda üretimi ve işlenmesi çok enerji yoğun ve hem sürecin kendisi hem de temizlik için su gerektiriyor. Burada enerji tasarrufu sağlayan ve su tüketimini azaltan yenilikçi süreçlere ihtiyaç var. Akıllı kontrol ve otomasyon teknolojisi, enerji tasarruflu tahrik motorları, kompresörler, fanlar veya pompalar, elektrik ve işletim kaynaklarından tasarruf etmek ve enerji verimliliğini artırmak için klasik çözümler arasında. Bununla birlikte, optimize edilmiş süreçler ve süreci bir bütün olarak etkileyen tasarım değişiklikleri daha umut verici.
Makine mühendisliği, sürdürülebilir üretim ve paketleme için enerji, su ve ham maddelerin verimli bir şekilde kullanılmasına veya korunmasına yardımcı olan çok sayıda çözüm sunuyor. Örneğin, kapalı devre sistemler emisyonları neredeyse sıfıra indirebilir ve optimize edilmiş malzeme döngüleri, ham madde ve kaynakların israf edilmesini önleyebilir.
Dijital teknolojiler
Dijital teknolojiler ve verilerin kullanımı gıda, ilaç ve ambalaj endüstrilerinde önemli itici güçler. Bunlar üretim süreçlerini tasarlamak, mevcut süreçleri optimize etmek için veri oluşturmak ve iş performansını gerçek zamanlı olarak izlemek için yeni fırsatlar sunuyorlar. Genel tesis verimliliğini artırmaya, kaynak kullanımını optimize etmeye ve makine kullanımını daha esnek hale getirmeye yardımcı olurlar. Dijital teknolojilerin kullanımı üretim, bakım ve onarım maliyetlerini düşürüyor.
Veri yeni altındır. Ancak tek başına alındığında değersiz. Değeri yalnızca algoritmalardan geliyor. Bunlar, makineler, sistemler veya süreçlerdeki zayıf noktaları veya optimizasyon potansiyelini belirlemek için makineler, sistemler ve çalışanlar tarafından üretilen verileri analiz ediyor. Kalite ve enerji yönetimi, kaynak planlaması, ürün geliştirme ve servis hizmetleri de Büyük Veri’den yararlanıyor. Büyük veri, dijital ikiz kavramında da merkezi bir rol oynuyor. Ürünleri, makineleri ve sistemleri pazara daha hızlı getirmek, makineleri sanal olarak devreye almak ve yeni ambalaj geliştirmelerini sanal olarak ‘gerçek’ makinede önceden test etmek için kullanılabiliyor.
Ürün güvenliği
Gıda ve ilaç endüstrilerinde güvenli ve hijyenik üretim en önemli öncelik. Ürünleri güvenli ve hijyenik bir şekilde üretmek ve bazen yüksek uluslararası standartları ve yönergeleri karşılamak için, hijyenik tasarımdaki makineler doğal ve sürekli olarak iyileştiriliyor. Makinelerin ve sistemlerin kalıntı bırakmadan temizlenmesi, gıda ve farmasötik ürünler için hijyen ve güvenlik gerekliliklerini karşılamanın temel ön koşullarından biri. Yerinde temizlik sistemleri çok revaçta. Su, enerji ve temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri gibi kaynakların mümkün olan en düşük kullanımıyla tanımlanmış ve zaman açısından optimize edilmiş temizlik süreçleri sağlıyorlar. Büyük boyutlu temizleme işlemlerinden kaçınmak ve aynı zamanda maksimum güvenlik sağlamak için sürekli olarak geliştiriliyorlar.
Akıllı paketleme, gıda kayıplarının azaltılmasına önemli katkı sağlıyor. Gıdanın maruz kaldığı çevresel etkileri izliyor, kaydediyor ve böylece ürünün kalite durumu hakkında doğrudan bilgi sağlıyorlar. Kontrol ve teftiş önlemleri ile ek güvenlik sağlanıyor. Yüksek verimliliğe sahip bilgisayar destekli takip ve izleme sistemleri, ürünlerin tüm değer zinciri boyunca sorunsuz bir şekilde takip edilmesini sağlayarak şeffaflık sağlıyor. Ayrıca lojistik zincirindeki zayıf noktaları da ortaya çıkarıyorlar. Gerçek zamanlı radyo teknolojisi, soğuk zincirdeki herhangi bir kesintiye kadar, malların tam konumu ve rotaları hakkında bilgi sağlıyor. Bu, ticaret yollarının daha verimli bir şekilde organize edilmesini ve maliyetlerden tasarruf edilmesini mümkün kılıyor.
4 – 10 Mayıs 2023 tarihleri arasında Düsseldorf’ta gerçekleştirilecek olan interpack, bu ve diğer konularda makine üreticileri ile müşteri endüstrilerinden profesyoneller arasında bol miktarda diyalog alanı sunacak.