Ali CAN / hubergroup Türkiye Teknik Danışmanı ve G7 Uzmanı
Ambalaj, marka imajı ve güvenilirlik açısından önemlidir. Bunu mümkün kılmak için ambalajdaki renk ve kalite standardını yakalamak kritiktir.
Özellikle market raflarında ambalajların aynı kalite standardını koruması oldukça önemlidir. Örneğin; bir marka sahibi, ambalaj üreten bir firmadan ürün talep ettiğinde, o ambalajın hangi baskı altı materyaline basılacağından başlayarak hangi baskı teknolojisi ile uygulanacağına kadar uzanan teknik bir süreci de ambalaj firmasından talep etmiş olmaktadır. Ambalaj üreticisinin ise bu teknik süreci en iyi biçimde yönetebilmesi gerekmektedir.
Bir ürün, ofset baskı teknolojisi ile, diğer ürün ise flekso ya da gravür teknolojisi ile basılacak ise, mutlaka bu baskı teknolojileri arasında bir eşleştirme yapılması ve uygulanması gerekir. Çünkü her baskı teknolojisinin kendi iç dinamikleri birbirinden farklıdır ve farklı kalibrasyonlarda farklı sonuçlar verebilir. Bu durumun yaşanmaması için aynı ve farklı baskı teknolojileri arasındaki renk iletişimini en iyi biçimde kurabilmek adına bazı önlemler almak gerekir. Bu önlemlerin içinde, renk yönetim sistemleri ya da gri nötr dengesini dengeleyen baskı eşleştirme yöntemleri vardır. Bu sistemlerin içerisinde en sağlıklısı ise tüm dünyanın da şu an kabul ettiği gri balans ve ton dengesini sağlayan G7 spesifikasyonudur.
Peki G7 nedir?
G7®, tüm baskı süreçlerinde görsel benzerlik elde etmek için Idealliance’ın geliştirdiği küresel baskı endüstri lideri spesifikasyon setidir. G7 metodolojisi sektörün önde gelen uzmanlarını baskı, kreatif ve baskı öncesi hizmet sağlayıcılarını nitelendirdiğini onaylayan bir yapıdır. G7 yöntemi, ISO baskı standartlarını ve ek ölçümleri uygulamak için izlemesi en kolay yol haritasıdır. Sonuç olarak provadan baskıya kadar renkleri eşleştirmenin basit ama güçlü bir yoludur.
G7, diğer metotların aksine nokta kazancı üzerinden hesaplama yapmak yerine tonality diye adlandırılan ton dengesini düzenler. CMY ile elde edilen gri tonunu, sadece siyah ile elde edilen gri tonuna eşleştirmeyi amaçlar ve bu sayede görsellerdeki ton değerlerini en iyi biçimde eşleştirir.
G7, birden çok cihazda benzer bir görünüm sağlamaya yönelik bir yöntemdir,
G7, istenen renk hedeflerine tutarlı bir şekilde ulaşmak için kullanılır,
G7, tüm süreçleri ve tüm baskı altı malzemelerini ve mürekkepleri hizalamak için tasarlanmıştır,
G7, gri dengeyi hedeflemek için küresel ölçekteki en geniş hizmet sağlayıcıdır.
Farkı baskı teknolojileri ile basılan ürünlerin üstte farklı metotlar, altta ise G7 metodolojisine göre basılmış örneklerini görebiliriz.
Her türden baskı hizmeti sağlayıcısı, ölçülebilir, öngörülebilir ve tekdüze bir renk yönetimi sürecinin önemli iş avantajları sağladığını bilir. Basılı ürün üreten üreticiler için siparişlerin hızlı bir şekilde işlenmesi, tutarlı ve öngörülebilir olması gerekir. İşlem ister ofset, flekso, gravür, geniş format, dijital (toner ve inkjet), endüstriyel inkjet veya süblimasyon olsun, G7 ile bunu yapabilir. Elbette bunu yapabilmek için G7 sertifikasyonu sahibi olmak ya da bir G7 uzmanından destek almak gerekir.
Bir G7 Uzmanı, prova için renk yönetimi, süreç ve kalite kontrol alanında uzmanlığını kanıtlamıştır ve G7 metodolojisini ve spesifikasyonunu kullanır. Ayrıca G7 Uzmanı, renk ve baskıyla ilgili analizleri yapabilir, baskı sürecini ölçülebilir, öngürülebilir ve tekrar edilebilir hale getirir.
Projeleriniz ve firmanıza özel uygulama taleplerinizle ilgili daha fazla bilgi almak için e-posta aracılığıyla, hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.