Toplantıda Koenig & Bauer ambalaj baskı makinaları, Iberica kesim makinaları ve Omega katlama yapıştırma makinalarında en son yenilikler sunuldu
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Şubat ayı toplantısında Koenig Bauer Duran’ı konuk etti.
KASAD Başkanı Alican Duran’ın kısa açış konuşmasıyla başlattığı etkinlikte Koenig & Bauer Duran sunumlarının ardından, eski bürokrat, iktisat uzmanı ve yazar Mahfi Eğilmez, konuklara son ekonomik durumu değerlendirdi ve sorularını yanıtladı. Toplantı akşam yemeği ile son buldu.
Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, deprem felaketinin yol açtığı acılara değindiği konuşmasında, KASAD’ın aktif bir dernek olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguluyor.
Koenig & Bauer
Koenig & Bauer Duran Genel Müdürü Abrurrahman Küçükaras, sunumunda Koenig & Bauer ve tarihçesi hakkında kısa bilgi verdi.
Koenig & Bauer, 1817’den beri, 200 yılı aşkın bir süredir baskı makinaları üretiyor. Koenig & Bauer 1868 yılında bugün hâlâ faal olan baskı makinaları üzerine bir meslek lisesi kurmuş. 1901 yılında bugünkü şirket merkezi Duisburg’daki fabrikasını açan firma, ilk Rapida serisi ofset baskı makinalarını 1967’de drupa’da sergilemiş. 1991 yılında Planeta adlı baskı makinaları üreten firmayı satın alan Koenig & Bauer, 2016’da İspanyol Iberica firmasını satın aldı. 2018’de Duran Makina’nın da çoğunluk hisselerini satın alan firma baskı sonrası portföyünü tamamlamış oldu. 1989 yılında Ali Duran ve Oktay Duran tarafından kurulan Duran Makina, satın alma öncesinde bir dünya markası olmuştu.
“Koenig & Bauer Duran olarak Türkiye’de Koenig & Bauer ofset baskı makinalarının yanı sıra Koenig & Bauer Iberica kesim makinalarının ve Koenig & Bauer Duran katlama yapıştırma makinealarının satış ve servis hizmetlerini yürütüyoruz. Artık Koenig & Bauer baskı, kesim, yapıştırma olarak komple çözüm veriyor ve bunların tamamını Türkiye’de Koenig & Bauer Duran olarak biz sağlıyoruz; katlama yapıştırma makinalarının üretimi de Türkiye’de” diyen Abdurrahman Küçükaras, şöyle devam ediyor:
“Koenig & Bauer merkez Türkiye’deki faaliyetlerinden çok memnun ve Türkiye’deki yatırımlarını büyütmeyi düşünüyor. Bu çerçevede de ilk etapta İstanbul’da bir servis merkezi kurmayı düşünüyorlar. Kurulacak olan bu merkez, Almanya’daki ile paralel olarak ama tüm dünyada servis vermek üzere hayata geçirilecek. Bu konuda çalışmalar başladı, ilk adım olarak yeni bir servis müdürümüz, Ali Dursun Bey aramıza katıldı. Türkiye’deki servis işini Avrupa dahil tüm dünyayı kapsayacak şekilde büyütmek planları var. Bu karardaki iki etkenden biri bizimle olan çalışmalarındaki başarımız, diğeri de İstanbul Havalimanı’nından çok fazla destinasyonla dünyanın her yerine kolaylıkla gidilebiliyor olması.”
Koenig & Bauer ambalaj baskı makinaları
Toplantıda Koenig & Bauer Duran Satış Müdürü Rolf Köhle, Koenig & Bauer baskı makinalarını ve teknik özelliklerini anlattı.
“Koenig & Bauer sektördeki en geniş çeşitliliğe sahip firmadır, çok çeşitli üretim yerleri vardır” diyen Köhle, şunları söylüyor: “Sadece tabaka ofset değil, web ofset, teneke, cam üzerine baskı makinaları var. Şu anda büyük ebat ambalaj baskısında dünya çapında pazar payımız %63. Gündelik yaşamda basılı ne varsa elimizde (gazete, dergi, katalog, ambalaj, metal ambalaj, cam, plastik kaplar, kodlama, banknot, dekor ve laminatlar, kitaplar, oluklu mukavva) bir Koenig & Bauer makinasında basılmış olabilir.
Makinalarımızın işletim sistemlerindeki, tahrik sistemlerindeki üst başlık, DriveTronic sayesinde iki dakikaya kadar düşen iş değiştirme yapabiliyoruz. Inline kalite kontrol her bir tabakanın %100 hatasız basılmasını sağlıyor. Artık tüm makinalarımız pozasız. Geniş tamburası, makas köprüsü tabakayı tuttuktan sonra, tabakanın ebadını zaten makineye vermiş oluyoruz, bir fotoselin bize vermiş olduğu ayarlarla, tabakanın sağ – sol ayarlarını yapabiliyoruz. Bu sayede ince ve kalın malzemede neredeyse kontaksız baskı yapıyoruz diyebiliriz. Ön – arka baskıda da varız. Birkaç örnek var: Almanya’da bir matbaa 100 x 140 makinada 20 yılda 960 milyon tabaka baskı yapmış. Yedi yılda 450 milyon tabaka baskı yapmış bir Alman matbaası da var. Son zamanlarda ABD’de bir etiket matbaası 24 saatte net 407 bin baskı yapmış. Büyük ebatta dünya rekoru ayda 9 milyon tabaka ile Koenig & Bauer’de.”
Sadece 6+lak, 7+lak değil, ihtiyaca özel makina ürettiklerini vurgulayan Rolf Köhle, şöyle devam ediyor: “Dünyanın en uzun makinası İsviçre’de ama buna benzer bir makina Türkiye’de, Mayr Melnhof Graphia (Tire, İzmir) tesislerinde çalışıyor. Bu makina bir lak ünitesiyle başlıyor, iki kurutma ünitesi var. Sonra 10 renk ünitesi + lak + 2 kurutma + lak + uzatılmış çıkış ve soğuk yaldız tesisası var. Bu makinanın kurulumu tamamen Koenig & Bauer Duran’ın teknik ekibiyle yapıldı. Teknik ekibimiz Almanya’da eğitimden geçmiş ve bu son model ve çok teferruatlı makinanın Türkiye’de kurulumunu başarmıştır.
Soğuk yaldız tertibatı, Koenig & Bauer’in kendi imalatı bir sistem. Bu sayede makinadaki her şey, IR olsun, LED olsun UV kurutucu, hepsi tek elden tedarik ediliyor. Makina döküm ayaklar üzerine kurulmuştur.”
Koenig & Bauer ambalaj makineleri
Koenig & Bauer ambalaj baskı makinaları 1,6 mm kalınlığa kadar kartona ve oluklu mukavvaya baskı yapabiliyor. Otuz büyük çok uluslu firma dahil olmak üzere dünya çapında 2500 ambalaj matbaası Koenig & Bauer baskı makinalarını kullanıyor. Altı, yedi, sekiz renk makinalar saatte 20 bin baskı hızına ulaşabiliyor. Eş zamanlı merdane yıkama sayesinde, çok renkli makinelerde kullanılmayan üniteler devre dışı bırakılabiliyor ve diğerlerinde baskı devam ederken atıl ünitenin merdanesi yıkanabiliyor.
Büyük ebatta, Koenig & Bauer’ın çift çıkış özelliği sayesinde kameranın tespit ettiği hatalı tabakalar ayrı bir çıkışta istifleniyor ve baskı sonrasına ikinci çıkıştaki tamamen temiz istif aktarılıyor. İlk çıkıştaki istif başlangıç firesi olarak kullanılabiliyor. Büyük ebat (100 x 140, 120 x 164 cm) makinalarda lak merdaneleri bir hayli büyük olduğundan, AniSleeve (Sleeve şeklinde aniloks merdane) sayesinde, artık merdane değiştirmek için vinç gerekmiyor; yan kapağı açıp içerideki sleeve çıkarılarak yeni sleeve takılabiliyor. Rolf Köhle sistemin çoklu lak kullanan ve bir işten diğerine geçerken tramlı lak merdanesi kullananlar için ilginç bir sistem olduğunu belirtiyor.
Koenig & Bauer dijital baskı makineleri
Koenig & Bauer’in VariJET 106 dijital baskı makinelerine de değinen Köhle, temel özelliklerini şöyle anlatıyor: “Koenig & Bauer dijital baskıda ofset ve dijitalin en iyilerini birleştiren bir makina sunuyor. İstiften sonra dijital baskıdan önce bir kalender ünitesi kullanıyoruz ki üzerine dijital baskı yapabilelim. Burada opak beyaz basabiliriz, ofset baskı veya herhangi bir şey yapabiliriz. Sonra dijital baskı ünitesi var. Yedi renge hazır ama şu anda 4 renk basıyor. Makas sisteminden bant sistemine ve bant sisteminden makas sistemine geçiyor ve sıfır hata ile bunu yapıyor. Kurutmadan sonra yine ofset ünite koyabilirsiniz; zeminleri ve beyaz baskıları ofsette, değişken dataları bu makinada basabilirsiniz. Kesim ünitesi de koyabiliriz ve kesilmiş tabakaları çıkartabiliriz.”
Koenig & Bauer’in direkt oluklu mukavvaya flekso baskı yapan makinaları (CorruJET) ve dijital baskı makinaları (Delta SPC 130) da var.
Rolf Köhle son olarak insan hatalarını azaltan, üretimi otomatikleştiren, kısa tirajlar, internet matbaaları için ideal olan ErgoTronic AutoRun hakkında da bilgi verdi.
Koenig & Bauer baskı makinelerinin otomasyon, hız, kalite, verimlilik ve esneklik özelliklerine değinen Rolf Köhle, “Tüm üretim ihtiyaçlarınıza dair birlikte çözüm paketi belirlemek için hazırız” diyor.
Koenig & Bauer Iberica’nın portföyü
Koenig & Bauer Iberica Genel Müdürü Patrick Masson, kesim makinaları portföyü hakkında bir sunum yaptı. Iberica portföyünde başlangıç seviyesi Optima 106 ve 106K, daha ileri üretkenlik seviyesi için Ipress 106 PRO ve 106 K PRO, yüksek hız ve performans seviyesi Cut PRO Q 106 SB ve büyük ebatta (B6) üretkenlik seviyesi Ipress 145 PRO ve Ipress 145 K PRO modelleri bulunuyor.
2016 yılında Koenig & Bauer Group firması olmalarının ardından ilk aşamada mevcut portföyün birlikte geliştirildiğini anlatan Masson, Ipress 145 K Pro modelini istedikleri seviyeye getirmek üzere olduklarını kaydediyor. “Sıfırdan birlikte geliştirdiğimiz Cut PRO Q 106 SB makinamızda ayıklamalı olarak 9000 tabaka / saat hızda üretim yapabiliyoruz” diyen Patrick Masson, başlangıç seviyesi makinalarında saatte 8500 tabakaya kadar hıza ulaşabildiklerini belirtiyor. Gelişmiş Cut2Print register sistemli tüm modeller otomatik nonstop yüklemeli.
Patrick Masson başlangıç seviyesi makinalarının Uzak Doğu modellerinden daha güçlü olduğunu, fiyatının biraz daha yüksek olduğunu, bununla birlikte bu modellerle G. Amerika ve Avrupa pazarlarında başarılı olduklarını belirtiyor.
Cut PRO Q 106 SB modeli hakkında ayrıntılı bilgi veren Masson, modelin başlıca özelliklerini şöyle anlatıyor:
“Son teknoloji Rapida yüklememiz var. Sıfırdan dizayn ettiğimiz bir yüklemeden makinaya geçiş bölümü var. Ayıklama, boşaltma dahil her bölümü tam otomatik olarak sıfırdan dizayn ettik. Tüm bu bölümler şu anda neredeyse sıfır vibrasyonla çalışır vaziyette. Son bölümde nonstop düşüş bölümü ve istediğimiz adette bir tabaka atma özelliği var. Bu bence son yirmi yılın en iyi makinalarından biri oldu. Saatte 9000 tabaka hızımız var. 3 mm’ye kadar oluklu malzeme de kesebiliyoruz. Kalite kontrol çizgisinin içine, renk skalasının arasına yerleştirilmiş 1,4 x 1.4 mm register noktacıkları var. Bu kartondan 4-5 mm kadar tasarruf sağlıyor.”
Masson son olarak baskı, kesim ve yapıştırma arasında tüm iş akışını kontrol eden Koenig & Bauer Logotronic program paketi hakkında da bilgi verdi.
Koenig & Bauer Duran katlama yapıştırma makinaları
Koenig & Bauer Duran Katlama Yapıştırma Makinaları Satış Müdürü Eren Şentürk, katlama yapıştırma makinaları portföyündeki en son yenilikleri sundu.
Koenig & Bauer Duran Omega katlama yapıştırma makinalarının Fiji Adaları’ndan Kanada, ABD ve Guatelama’ya kadar dünya üzerinde 75 ülkede 900’ün üzerinde kurulumu var. Birçok ülkede yerel servisi ve satış ekibi bulunuyor. Müşterileri arasında MM Packaging, Stora Enso gibi dünyaca tanınmış markalar olduğunu belirten Eren Şentürk, “Bunların birçoğu, o müşterilerin özel kutularına göre tasarlanmış özel makinalar; bu makinaları dünyanın büyük firmalarına vermeye devam ediyoruz ve aynı zamanda servislerini de veriyoruz” diyor.
Omega katlama yapıştırma makinalarının dört ana modeli var: Intro, Allpro, Alius ve Magnus. Eren Şentürk, bu modeller hakkında şunları söylüyor:
“Intro bizim başlangıç seviyesi modelimiz, Allpro da ana modelimiz. Alius modelimiz 70, 90 ve 110 olarak üç ölçüde sunuluyor. Alius’un maksimum hızı 600 m/dak. ve bu sayede yüksek üretim için son teknoloji ürünlerle, önünde otomatik yükleme ve arkasında otomatik toplama üniteleriyle beraber Logotronic gibi sistemlerle donatabiliyoruz. Siemens motorlarla donatılmış makinamızı hızlı ayarlar için özel sistemlerle donatabiliyoruz. Böyle bir makinayı hızlı çalıştırabilmek, yan yapıştırmalı kutuları hızlı toplamak için arkasında toplama sistemleri gerekiyor. Bunun için üç çözümümüz var. Biri Omega Pack, diğerleri Omega ePack ve Locpac. Dip kilit kutular için özel bir sistem olan Locpac ile sadece dip kilit kutuları toplayabiliyorsunuz. Saatte 50 bin kutuya kadar toplama işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Giriş seviyesi Omega ePack ve tam otomatik Omega Pack, yan yapıştırma, 4 – 6 nokta ve bazı özel kutuları toplayabiliyor. Omega ePack ile saatte 150 bin kutuya kadar, Omega Pack ile saatte 200 bin kutuya kadar çalışılabiliyor.”
Eren Şentürk, sunumunda videolar da gösterdi. Çok farklı kutular için çok kısa sürede otomatik toplamadan elle toplama sistemine de geçilebiliyor.
Koenig & Bauer Duran’ın ayar yazılımı Setup Tool, hızlı ayar imkânı sunuyor: Yükleme pozaları dahil tüm ayar konumları, pozalama ünitesi (Side Register) konumu, caka, katlama ve katlama ataçman kılavuzları.
Bunlara üç yeni özellik eklendi:
Smart Shift: Tek tuş ile kutu akışını format dahilinde sağa ve sola ayarlayabilme ve format dahilinde konum düzeltebilme.
Active Zone: Ayar sırasında kullanılmayacak olan aparat ve sistemleri devre dışı bırakarak ayar süresini kısaltma.
Short Path: Sistem iş değiştirme esnasında aparatlar için en kısa yolu hesaplayarak, daha hızlı ayar yapma olanağı sağlıyor.
Eren Şentürk, Logotronic ve Setup Tool sayesinde yakın zamanda katlama yapıştırma makinalarına ön ayar da yaptırabileceklerini kaydediyor. Şentürk bir soru üzerine Braille sistemi de sunabileceklerini, Türkiye’de birkaç firmada sistemin kullanıldığını ekliyor.