Turgut Meşe: “Kyocera Taskalfa Pro 15000C kompakt yapısı, baskı kalitesi ve yüksek hacimli baskılarda gösterdiği performans ile bizi etkiledi”
Data Kitapevi ve Yayın Ltd. Şti., 1000 adede kadar yayınlarının baskıları için inkjeti ve Kyocera teknolojisini tercih etti. Firmanın İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yerine bir Kyocera Taskalfa Pro 15000C kuruldu.
Data Yayınları’ndan Turgut Meşe, yatırıma dair sorularımızı yanıtladı.
- Turgut Bey, yeni yatırımınız TASKalfa Pro 15000c dijital baskı makinesi size ve sektöre hayırlı olsun, öncelikle firmanızdan söz eder misiniz, faaliyet alanlarınız neler?
Data Yayınları olarak 2000 yılından itibaren gerek akademik kitaplar ve gerekse sınava hazırlık gruplarında yardımcı kaynak üretmekteyiz. Gelişen ve değişen sınav içeriklerini dinamik bir şekilde takip etmekteyiz. Dijital baskıya geçişin önemli nedenlerinden biri de bu gelişmelerdir.
“Kyocera Taskalfa Pro 15000C kompakt yapısı, baskı kalitesi ve yüksek hacimli baskılarda gösterdiği performans ile bizi etkiledi.”
- Bu makineyi tercih ederken neler sizi cezbetti, kararınızı nasıl verdiniz, makinenizin konfigürasyonu ve özelliklere neler?
Mürekkep bazlı dijital baskı makinesini tercih etmemizdeki en büyük etken, düşük adetli baskılarımızın artması ve anlık gelen taleplere en hızlı sürede ve yüksek kalite standartlarında cevap verebilmek oldu. Bu talepler doğrultusunda uzun zamandır böyle bir yatırımın gerekliliğinin farkına vardık. Kyocera Taskalfa Pro 15000C kompakt yapısı, baskı kalitesi ve yüksek hacimli baskılarda gösterdiği performans ile bizi etkiledi. Firmanın ve Satış Müdürü Giray Görür’ün ürüne hakimiyeti, üretim maliyetlerinin yaptığımız iş ile uyumlu olması ve vermiş oldukları güven ile bu yatırımı yapmaya karar verdik. Makinemiz dakikada 88 A3 hızında baskı alabilen, rutin bütün bakımlarını kendisi gerçekleştiren ve bu sebeple kafa tıkanması gibi olumsuzluklara mahal vermeyen bir ürün. Kullandığımız kâğıt gramajlarından dolayı makinede bulunan vakumlu ve havalı kasetler kâğıtların sorunsuzca beslenebilmesini sağlıyor aynı zamanda renk yönetimi ve maliyet analizlerini yapmamızı sağlayan bir server ünitesi var.
“Az elektrik tüketiyor ve baskı maliyeti düşük”
- Kyocera ürünlerini daha önce kullandınız mı, inkjet tercihinizde neler belirleyici oldu, servis konusunda nasıl destek alıyorsunuz?
Kyocera sektörde köklü bir firma olduğu için daha öncesinde makinelerini kullanma şansım olmuştu. Ancak üretim segmentindeki makinesini ilk defa kullanıyoruz. Inkjet artık baskı sektöründe bir vazgeçilmez olmaya başladı ve özellikle yayıncılık alanında son yılların en tercih edilen tenolojisi. Inkjet teknolojisini tercih etmemizin ana sebepleri baskı kalitesinde matbaa kalitesini yakalayabilmesi, çok az elektrik tüketiyor olması, baskı maliyetinin diğer dijital teknolojilere göre çok düşük olması. Yatırım kararını alma sürecimizde bizi en çok düşündüren şey servis süreci olmuştu. Kyocera ile çalışmaya karar vermemizin en büyük sebeplerinden biri de ürünlerine bizzat kendilerinin servis veriyor olması ve Ankara Merkez ofislerinin bulunması.
- TASKalfa Pro 15000C dijital baskı makinenizi hangi tür işleriniz için kullanacaksınız? İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda hangi tirajlara kadar sizin için rantabl?
Son yıllarda yapmış olduğumuz analizler sonrasında bastırdığımız işlerin büyük bir bölümünün dijital olarak basıldığını ve bu adetlerin her geçen yıl arttığını farkettik. Eğitim yayıncılığında özellikle yoğun sezonlarda terminli çalışıyoruz ve bu dönemde piyasada genel bir yoğunluk olduğu için iş teslim süreçlerinde zorlu zamanlar geçirebiliyoruz. Taskalfa Pro 15000C makinemizi günlük gelen işlerimizde ve yoğun dönemdeki termin süresi olan işlerimizde kullanmayı planlıyoruz. İşlerin yoğunluğuna ve teslim sürelerine göre değişiklik göstermek kaydı ile 1000 adete kadar olan işlerimizi Taskalfa Pro 15000C makinemizde basmayı planlıyoruz.
- Yayınladığınız kitapları kendi ekipleriniz mi hazırlıyor, öyle ise hazırlıkta ve üretimde çalışan sayınız nedir, kaç metre kare alanda üretim yapıyorsunuz?
Evet, yayınlarımızı kendi yazar kadromuz hazırlamaktadır. Hazırlık ve üretim aşamasında bünyemizde bulunan 30 kişiden oluşan bir ekibimiz var. Baskı merkezi olarak Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yerimizde hizmet vermekteyiz. Yayınevi, depo, dijital baskı alanımız totalde 1600 m²’dir.
- Yayın sektöründe bu yılın nasıl geçeceğini düşünüyorsunuz, dışarıya da hizmet verecek misiniz?
Yayın sektörü her geçen yıl büyüyen bir ivme ile yükselmeye devam ediyor. Pandemi sürecinin bitmesi ve normale dönüş ile beraber önümüzdeki yıl daha da yoğun bir dönem geçireceğimizi ön görüyoruz hazırlıklarımızın ve yatırımlarımızında ana sebebi bu. Yakın süreçte dışarıya hizmet vermeyi düşünmüyoruz. Portatif anlamda kendi ürünlerimizin baskısını yapmayı düşünmekteyiz.