Türkiye karton ambalaj sektörünün dünyada rekabet gücünü daha ileriye taşıma vizyonuyla hareket eden KASAD, 2022 yılının son tanıtım toplantısını Heidelberg Türkiye ile coşkulu bir şekilde tamamladı. Sektörün tüm bileşenlerinin bir araya geldiği ve 2022 yılının değerlendirildiği toplantıda KASAD Başkanı Alican Duran, tüm dünyada resesyon yaşandığını ve enflasyonist baskının artığını belirterek, “Tüm sektörler gibi biz de ekonomik durgunluktan etkileniyoruz. 2023’ün ilk çeyreğine kadar da bu durumun devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak ülke olarak hızlı aksiyon alma ve krizi yönetme becerimiz bu dönemde en büyük avantajımız” diyor.
Karton ambalaj sanayisindeki üreticileri ulusal ve uluslararası arenada temsil eden, sektörün gelişmesi için sürekli olarak çalışmalar yapan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Aralık ayı üye tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Karton ambalaj sektörünün 2022 değerlendirilmesinin yapıldığı toplantının ilk bölümünde Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin, Heidelberg’in ürün portföyü ve yeni teknolojik gelişmeler üzerine bir sunum yaparken toplantının ikinci bölümünde de Prof. Dr. Özgür Demirtaş ekonomi üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
“Geçen yılın rakamlarını geride bıraktık”
Yılın son tanıtım toplantısında 2022 yılı üzerine değerlendirmelerde bulunan KASAD Başkanı Alican Duran, dünyada bir resesyon yaşandığını ve enflasyonist baskının artığını ifade ediyor. Bu durumun 2023 yılının ilk çeyrek sonuna kadar devam edebileceğini belirten Duran, şunları söylüyor:
“Pandemi etkilerini kaybediyor diye sevinmeye başlarken önce yılın ilk aylarında Rusya-Ukrayna gerilimi ile sonrasında ise dünya çapında bir enerji krizi ve resesyon endişesi ile karşılaştık. Yaşanan gelişmeler elbette global piyasayı, üretim ve ihracat süreçlerini de etkiledi. Bizler geçmiş yıllardan edindiğimiz tecrübelerimiz sayesinde üreticilerimizle birlikte hızlı aksiyon alarak büyük kayıpların önüne geçtik. Sektörümüz kararlı ve istikrarlı büyümesiyle Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Yanı sıra yapılan yeni yatırımlarla birlikte sektörün üretim kapasitesi artıyor. İhracatta geçtiğimiz yılın rakamlarını geride bıraktık. Gelecek yıl hedeflerimizi belirledik ve üreticilerimizle birlikte bir yandan yeni pazarlara açılacak bir yandan da mevcut pazarlarımızda payımızı artıracağız. Sürdürülebilir üretim anlayışımız sayesinde hem ürünlerimizin birim fiyatları giderek artıyor hem de birçok ülke Türk ürünlerine giderek daha fazla ilgi duyuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında da ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Dünya liderinden yeni teknolojiler
Üyelerin ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantının ilk bölümünde basım sektörüne yönelik ekipman, sarf malzeme, yazılım, teknik servis ve yedek parça hizmetleri veren Heidelberg Türkiye tanıtıldı. Sektöründe dünya lideri Heidelberg Druckmaschinen AG’nin Kasım 2001 yılından bu yana Türkiye faaliyetlerini yürüten Heidelberg Türkiye, ürün portföyündeki yeni teknolojik gelişmeler üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Yüzde 100 Alman sermayesi ile faaliyetlerini İstanbul, Ankara ve İzmir’de sürdüren ve tam kapsamlı sarf malzeme ürün portföyü ile tek kaynaktan tüm ambalaj sektörüne hizmet veren şirketin tanıtımını ise Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin ve ekip arkadaşları Servis Müdürü Siyami Selim, Sarf Malzeme Satış Müdürü Furkan Karagöz, Yazılım – Prinect Ürün ve Satış Müdürü Arda İçyüz ve Ofset Baskı Ürünleri Satış Müdürü Kutay Ercan gerçekleştirdi.
Özgür Demirtaş sunumu
Toplantının ikinci bölümünde de Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine bir sunum yaptı.