Lecta, Fransa’daki Condat kağıt fabrikası için 2024 ortalarında tamamlanacak olan bir atıktan türetilmiş yakıt (refuse-derived fuel / RDF) kazanına yatırım yapmaya karar verdi. Bu, Lecta’nın üzerinde çalıştığı Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda birçok çevresel ve ekonomik avantaj sunan harika bir enerji dönüşüm projesi olarak duyuruldu.
Proje, döngüsel ekonomiye dayanıyor çünkü kâğıt üreticisi yakıt olarak kullanılacak yüksek biyojenik içerikli atıkları yerel kaynaklardan toplayacak. Bu, şu anda geri kazanılamayan ve aksi takdirde düzenli depolama alanlarına gidecek olan atık hacminin azaltılmasına yardımcı olacak.
Enerji ile ilgili olarak, yeni kazan, fabrikanın buhar ihtiyacının yaklaşık %50’sini karşılayacak. Bu, fabrikanın rekabet gücünü artıracak çünkü buhar üretimi doğal gaza göre çok daha ucuz olacak. Ayrıca, gazla ilgili CO2 emisyonlarında yılda toplam 55 bin ton azalma olacak.
“Bu enerji projesi, Lecta’nın yeni büyüyen pazarlara ve daha sürdürülebilir enerji kullanımına yönelik süregelen geçişinde önemli bir dönüm noktası” diyen Lecta CEO’su Gilles Van Nieuwenhuyzen, ekliyor: “Doğal gaz gibi fosil enerji kaynaklarına bir alternatif yeni kazan, istikrarlı, uzun vadeli, uygun maliyetli ve yüzde 100 yenilenebilir buhar sağlayacak. CO2 emisyonlarının azaltılmasına ek olarak, bu proje döngüsel ekonominin ilerlemesine katkıda bulunacak. Kyotherm’de, esneklik ve şeffaflıkları sayesinde bu proje için bize finansman sağlayacak doğru ortağı bulduk.”
Projenin finansmanı, Avrupa’daki yenilenebilir ısı projeleri sektörünün en aktif aktörlerinden biri olan ve 56 milyon Euro’luk toplam proje yatırımının 45 milyon Euro’ya kadar olan kısmını finanse edecek olan Kyotherm’e verildi. Kyotherm CEO’su Arnaud Susplugas, “Bu stratejik ve öncü RDF projesini desteklemek için Lecta ile ortak olmaktan mutluluk duyuyoruz” diyor ve ekliyor: “Kyotherm, Lecta’ya tavsiyelerde bulunabildi ve yeterli finansmanı sağlamak için değerli bir ortak oldu. Projede yer alan çevresel faydalar – düşük karbonlu buhar ve döngüsel ekonomi – önemli ve etki stratejimizin merkezinde yer alıyor. Gaz ithalatımızı yılda yaklaşık 280 GWh azaltacağı için bu projeden toplumsal faydalar da elde edilecek.”
Condat Başkanı Alain Gaudré, şöyle diyor: “Fransız makamlarına da son 3 yıldır bu projeye verdikleri destek için teşekkür etmek istiyoruz. Fabrikamızdaki bu yapısal projenin başarısı için çok önemli olan 14 milyon Euro’luk bir sübvansiyon sağlayan Ademe ile yakın iş birliğini özellikle takdir ediyoruz.”
İmzalanan finansman anlaşmasının, belirli sayıda emsal koşulun karşılanmasının ardından 2023’ün ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor.