Lansmanının beşinci yılında satışları ve kurulumları istikrarlı bir artış eğiliminde olan Durst Tau RSC teknolojisini ambalaj ve etiket matbaalarına daha yakından tanıtmak üzere Lino Sistem, Avrasya Ambalaj İstanbul 2022 Fuarı ile eş zamanlı bir demo etkinliği düzenledi. Durst Baskı Etkinliği 2022, Hilton Garden Inn Beylikdüzü’nde 12-15 Ekim tarihlerinde, gerçekleştirildi ve sektörün yoğun ilgisine sahne oldu.
“Makinelerimiz üretim hacmi olarak 2.5 milyon metre kareyi yakaladı”
Etkinlikte Lino Sistem A.Ş. Genel Müdürü Hakan Şahin ve Lino Sistem’e yeni katılan Satış ve Yazılım Danışmanı Erdinç Sevim ile görüştük.
- Bu etkinliği düzenleme amaçlarınızı özetler misiniz?
HŞ: Beş yılı aşkın süredir Durst Tau RSC teknolojisini Türkiye’de tanıtıyoruz. Üç yılı aşkın süredir çalışan makinelerimiz var ve bu makineler üretim hacmi olarak 2.5 milyon metre kareyi yakaladı. Diğer taraftan satışlarımız devam ediyor. Yolda olan, gelecek olan makinelerimiz, yeni projelerimiz var.
Yeni makine kurulumları
- Kurulan kaç makine var?
Üç kurulu makinemiz var, bu ay içerisinde üç makine daha kurulacak, birisi burada sergileniyor. Toplamda İzmir’de 3, İstanbul, Kocaeli ve Gaziantep’te birer makinemiz olacak. Aralık ayında İstanbul’da bir kurulumumuz daha olacak.
- Neden İzmir öne çıktı?
İzmir’in öne çıkması bir tesadüf değil, baskı sektörünün çok kuvvetli olduğu bir ilimiz. Referanslarımızın da çok kuvvetli olduğu bir yer ki sektörümüzde iyi referanslara sahip olmak çok önemli. Sergilenen makine de İzmir’e kurulacak. İnsanlar birbirlerine anlatıyorlar, yerinde çalışırken görüyorlar; broşürünü inceliyorlar, gelebilenleri biz demo merkezimize götürüyoruz. Fakat vakit darlığından gidip göremeyen çok sayıda potansiyel müşterimiz de var. Böyle bir fırsat varken, makineyi buraya kuralım dedik. Etkinliğimizi daha sakin bir ortamda, misafirlerimize gereken ilgiyi gösterebileceğimiz şekilde fuara paralel tarihlerde gerçekleştirdik. Makineyi çalışırken incelediler, görüşmeler yaptık.
IML etiket dahil basılmış numuneler gösterildi
IML etiket dahil basılmış numunelerimiz vardı. Durst Global Satış Müdürü Thomas ve IML iş geliştirmeden sorumlu Fransisco da buradaydı.
IML baskısında ofsette, özellikle ince malzemelerde fire oranı yüksek. Baskı hazırlık ve baskıda çok fire verilir. Hatta tirajlı baskıda üretim firesi de yüksektir. İnkjet teknolojisinde fire oranları çok daha düşük. En önemli avantajlardan biri, mürekkep püskürtmeli baskıda malzemeye temas olmadığından statik elektrik de olmuyor. 1200 dpi gerçek çözünürlük ve yüksek baskı kalitesi var. İşten işe geçiş hızından söz etmeye bile gerek yok. Burada ambalaja uygulanmış IML ve body sleeve örnekleri de sergiliyoruz.
Gaziantep’te body sleeve ve etiket uygulamalarından çok güzel numuneler var. Teknolojinin tüm imkânlarından yararlanmışlar.
Durst baskı hızı ve fire oranları ile çok cazip
Piyasadaki lamine tüp uygulamalarında maliyetler daha düşük adetlere imkân vermiyor. Oysa böyle bir talep var ve bu boşluğu doldurmak için dijital iyi bir fırsat. Kaldı ki bizim sistemlerimiz çok kısa tirajlı işleri aradan çıkaracak sistemlerden ziyade, üretime yönelik, uzun tirajlı işlere uygun. Mürekkep pigmentasyonu, az miktarda mürekkebin daha geniş bir alanı kaplaması itibarıyla da flekso maliyetleri ile yarışır durumda. 51 cm’ye kadar makinemiz var ve baskı hızı 100 m/dakikaya kadar çıkıyor. Fire oranlarının ve ayar süresinin yok denecek kadar düşük olması teknolojiyi çok cazip hale getiriyor.
Özellikle pandemiyle beraber enerji fiyatlarının tavan yapması, ham madde tedarikinde yaşanan sıkıntılar, insanları doğrudan bize yönlendiriyor. Eskiden fireleri müşterilerine fatura ederlerdi, şimdi malzeme bulamıyorlar ki fatura etsinler, malzeme çok kıymetli ve fireden tasarruf doğrudan kâr hanesine yazılıyor. Dijital baskı ile çok hızlı üretim yapıyorsunuz, setup (ayar) süreleri kısa, çok az enerji harcıyorsunuz. Bu göz ardı edilemeyecek bir tasarruf. Bunun yanında operatörünü yetiştirmek çok daha kolay.
Sektörün en önemli sorunlarından biri eğitimli eleman…
Kesinlikle. En çok bir haftalık bir eğitimle, bir eleman makineyi günlük işleri döndürmek için kullanabiliyor. Bir vardiya için tek kişi yetiyor. Hızlı iş değiştirme de göz önüne alındığında firma günde birçok iş basabilir ve bundan da tasarruf ve kazanç sağlayabilir. Günde 20 iş değiştiren müşterilerimiz var.
Ürünlerimiz zaman, personel, fire açısından verimlilik getiren ürünler.
- Erdinç Bey firmaya yeni katıldı, yazılım tarafında mı görev alacak, hangi görevleri üstlenecek?
Makine satışlarıyla beraber kurulumlar da söz konusu. Gerek satış tarafındaki hareketliliğimizi arttırmak gerek Erdinç’in yazılım tarafındaki becerilerinden yararlanmak istiyoruz. Onun birikimini kullanarak müşterilerimize teknik destek tarafındaki kabiliyetimizi arttırmak istiyoruz.
Durst yazılımda da çok güçlü bir marka
- Bir taraftan da Lino Sistem Türkiye büyüyor, siz neler söylemek istersiniz Erdinç Bey?
ES: Sektördeki tecrübem 2014 yılından bu yana baskı sektörüne yönelik ERP ve MIS sistemleri üzerine. Baskı sektörünün farklı üretim alanlarında birçok yazılım kurulum projesinin içerisinde bulundum. Durst iyi bir makine üreticisi olmasının yanında yazılım tarafında da çok güçlü bir marka. Baskı öncesinde sunduğu yazılımsal avantajlar ve baskı sonrasındaki analitik raporlama sistemiyle kullanıcı dostu bir yazılım eko sistemine sahip. Hakan bey’in de belirttiği gibi satış operasyonlarına destek olmanın yanı sıra; işin yazılım tarafında da Durst kullanıcılarının makine ile birlikte sunulan yazılım çözümlerinden maksimum verimi alabilmeleri için yanlarında olacağım.
HŞ: Yeni mühendis ve teknisyen arkadaşlarımız da eğitimdeler ve yakında göreve başlayacaklar. Önümüzdeki süreçte satış sonrası desteğimizde daha da güçleneceğiz.
- Geleceğe nasıl bakıyorsunuz? 2023 için projeleriniz var mı?
Son yıllarda tüm dünya sıkıntılı, zemin çok kaygan. Türkiye’nin ekonomik şartları devreye girince zemin daha da kayganlaşıyor. İnsanların geleceği öngörmeleri gerçekten çok güç. Ama yine de en azından bulunduğumuz noktayı koruyup kontrollü bir şekilde ilerlemeyi düşünüyoruz. Bugüne kadar olan sayının iki katını hedefliyoruz. Sonuçta ortada bir kalite var, bunu hiç kimse inkâr etmiyor. İnsanların kaygıları teknik destek noktasında yoğunlaşıyor. Bu desteği sağlayıp bu kaygılarının yersiz olduğunu bu zamana kadar gösterdik, bundan sonra da alnımızın akıyla göstermeye devam etmek istiyoruz.
2017’de Labelexpo’da lanse edilmiş bu teknoloji hâlâ stabil bir şekilde devam ediyor, araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle daha da ileriye götürüldü. O zamanlar 78 m/dak. hızında çalışıyordu, sonra ufak bir ayar yapıldı ve 80 m.’ye çıkarıldı. Yazılım vasıtasıyla, pazarda daha iyi bir alternatif yaratabilmek adına baskı eni 52 cm olan bir model geliştirildi. Hız bugün renk sayısı, çözünürlükten bağımsız olarak 100 m/dak. Dolayısıyla oturmuş bir teknoloji. Beta versiyon değil. Yüzlerce kurulumu ve fabrikasında yüzlerce sipariş var. Her şeye rağmen terminlerde yığılmaya yol açacak gecikme yok.
- Ne kadar termin süresi veriyorsunuz?
Yaklaşık 12 hafta. Geçtiğimiz dönemlerde çip krizi bağlantılı uzamalar oldu ama şimdi normale döndü.
- Finansmanda bir seçenek sunabiliyor musunuz?
Lino ve Durst olarak bir finansman seçeneği sunamıyoruz ama ben bu fuar döneminde ara vermiş olsam da bankaların üst düzey yönetimleriyle müşterilerimizin uygun koşullarda krediler kullanabilmeleri için görüşüyorum. Birçok müşteri ile görüşüyorum. Herkesin görüşü, makine çok iyi, kalitesi tartışılmaz, fiyat da yüksek değil ama finansman sorun diyor. Ekonomik durumdan dolayı şu anda bankalar kredi musluklarını kapatmış durumda ama bu konuda da müşterilerimize destek olma çabası içerisindeyiz.
Bu yıl çok daha fazla satışa imza atmak hedefindeyiz. Sadece etiket tarafında değil, karton ambalaj, mukavva tarafında da çözümlerimiz var.