Fujifilm Türkiye Avrasya Ambalaj İstanbul 2022 – 27. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’na salon 8’de katıldı. Fujifilm, etiket ve ambalaj baskıcılarına yönelik ofset, flekso ve semi rotary baskı öncesi ürün ve çözümleri tanıttı.
Fujifilm Türkiye Grafik Sistemler Müdürü Ahmet Kocaman, fuarı şöyle değerlendiriyor:
“Bu yıl fuar geçen seneden daha yoğun. Bunu çok sevindirici buluyorum. Fuar ambalaj ve etiket sektöründe Türkiye’de ve çevre ülkelerde bir merkez olmuş gibi gözüküyor. Yabancı ziyaretçilerin bu fuara ilgilerinin yüksek sayıda olduğunu görüyoruz. İşlerin Avrupa’da ve Türkiye’de azaldığı bu dönemde fuarda bu şekilde kalabalık görmek bizim için çok sevindirici bir durum.”
Fujifilm’in faaliyet alanlarındaki gelişmeleri değerlendirirken ofset baskı teknolojilerinin tüm baskı teknolojileri içerisinde en büyük pazar payına sahip olmaya devam ettiğini hatırlatan Kocaman, “Ambalajın hemen hemen bütün segmentlerinde ofset baskı ile yapılan işler yüksek oranda gelişerek devam etmektedir” diyor ve şöyle devam ediyor: “Genel olarak ofset baskı teknolojilerinin işlerimizdeki artışı sürdürülebilirlik anlamında bizim için önemli. Etiket tarafında ofset ve ‘semi rotary’ diye tabir edilen (yarı dönüş) ofset baskı teknolojisi ile baskı yapan makinalar için de baskı öncesi çözümlerimiz var. Aynı zamanda flekso CtP, flekso klişe, banyo makineleri ve yazılım dahil olmak üzere çözümlerimiz var. Yani tüm teknolojilerin baskı öncesi çözüm sağlayıcısıyız. Tüm bu alanlardaki bilgi ve tecrübemizi de istenilen seviyeye getirmiş durumdayız. İlerleyen günlerde flekso baskı öncesi çözümleri konusunda aktivitelerimiz artacak.”
Fujifilm Türkiye’nin ambalaj ve etiket tarafında kesinlikle daha aktif olacağını vurgulayan Ahmet Kocaman, on yıldır bu alana yönelik çalıştıklarını belirterek, şöyle diyor:
“Fujifilm global olarak sektörün değişim ve gelişimine göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Dijital etiket baskı makinası beklediğimiz bir başka ürün, esnek malzeme üzerine baskı yapan dijital baskı makinesi de Fujifilm’in yakında çıkaracağı ürünlerden. Ambalaj ve etiket baskısındaki tüm ürün gamında bulunmayı hedefliyoruz.”
Fuarda ziyaretçilerin taleplerini ve onlarla görüşmelerini değerlendiren Ahmet Kocaman, izlenimlerini şöyle anlatıyor:
“Ofset, flekso ve semi rotary (yarı dönen) baskı öncesi sistemlerin tedarikçisiyiz. CtP, yazılımlar, ofset baskı kalıpları, ofset baskı kimyasalları ve flekso kalıp tarafına oldukça rağbet var. Firmalar burada çözüm arıyorlar. Dünyada son yıllarda karbon ayak izinin azaltılması ve yeşil mutabakat ile ilgili düzenlemeler ön plana çıktı. İnsan ve çevre sağlığına duyarlı, karbon ayak izini azaltan ve yeşil mutabakat eylem planına uygun ürünler konusunda çok fazla insan araştırma yapıyor. Tüm ambalaj ve etiket sektöründe de üretimde bu konu çok önem kazanmaya başladı. Artık üretimde kullanılan hammadde, yarı mamul madde ve ürünlerin tedarik zincirindeki tüm üretim prosesi önemli hale geldi.”
Fujifilm yeşil mutabakat uyarınca iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, ozon tabakasının incelmesi, su kirliliği, kentsel stres, atık üretimi ve yönetimi gibi çevresel sorunlara karşı Sürdürülebilir Değer Planı 2030 (Sustainable Value Plan 2030) ismiyle bir eylem planı hazırlamıştır.
Balkanlar’daki birkaç ülke, Kafkasya’daki ülkeler ve Kıbrıs’ın Fujifilm Türkiye’nin yönetiminde olduğunu hatırlatan Ahmet Kocaman, “Bu ülkelerdeki müşterilerin beklentileri de Türkiye ile aynı. Türkiye’de teknoloji ve bilgi birikimi bu ülkelerin üzerinde olduğu için Türkiye ürün ve servis tedarikinde bölgenin merkezi durumunda ve bu konumunu sürdüreceğini düşünüyoruz” diyor ve ekliyor:
“Hangi baskının hangi teknoloji ile basılacağına karar verilmesi noktasında kalite ve maliyet karşılaştırmaları yapılmaktadır. Dijital ile basılabilecek işler olduğu gibi semi rotary, ofset, flekso ve belki de rotogravür ile basılabilecek işler de var. Fujifilm Türkiye olarak biz de her alanda çözüm sunmaktayız. Globaldan farklı olarak bölgemizde sunduğumuz ürünler de farklılaşmakta. Bu coğrafyada tüm bu çevresel standartları sağlamanın yanı sıra maliyet de en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Fuarın katılımcıları ve ziyaretçileri gittikçe artıyor. Gördüğümüz kadarıyla Türkiye ticari baskıdan ambalaja dönüşüm esnasında iyi bir gelişme kaydederek çevre ülkeler ve hatta Avrupa ve Ortadoğu bölgesinde önemli bir üretim üssü olma konusunda konumunu güçlendirmeye devam ediyor.”