Endüstriyel baskı süreçlerinde dijital baskı teknolojilerinin kullanımı hem dünyada hem de Türkiye’de yeni yeni başlıyor. Bu çözümleri Türkiye’de geliştiren ve üreten ilk ve tek firma ise Jetron. Pek çok sektörde olduğu gibi endüstriyel baskı sektöründe de degişen ve çesitlenen müsteri beklentileri ile verimlilik arayışı artık öyle bir noktada ki, üretimde teknolojiyi odağa yerlestirmek artık tüm üreticiler için kaçınılmaz.
Dijital baskı telnolojileri de bu açıdan son yıllarda daha fazla tercih edilmeye başlandı. Sınırsız renk olanakları ve fotoğrafik baskı kabiliyetiyle yüksek baskı kalitesi sunan dijital baskı teknolojisi sayesinde sipariş adetleri konusunda da esnek hareket etmek mümkün. Herhangi bir minimum adet sınırlamasına gerek kalmadan gelen talebi hızlıca karşılayabilmek ve düşük fire oranı, üretim kapasitesini artırma imkanı da tanıyor.
Jetron Genel Müdürü Doğa İpek sundukları çözümlerleri anlatırken, şunları söylüyor: “Tüm dünyada hemen hemen tüm sektörlerde iki dönüşümden bahsediliyor: dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm. Düşük maliyetli üretim anlayışı yerini dijitalleşmeye ve üretkenliğe bırakıyor. Diğer yandan küresel arz-tedarik zincirleri de artık sürdürülebilirlik odaklı olarak yeniden tanımlanıyor. O yüzden içinde bulunduğumuz bu dönüşüm sürecinde endüstriyel baskı sektörünün de başarıya ulaşmasında kilit öneme sahip sistemler ürettiğimize inanıyoruz.”
‘Direct to Shape’ ile dijital baskı teknolojisi sınırsız uygulama alanı
Direct to Shape olarak adlandırılan ve direkt ürün üzerine baskı yapan dijital baskı çözümleri, Jetron’u pazardaki oyuncular arasında ayrıştıran en dikkat çekici çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Kova, metal kaplar, plastik tüpler üzerine baskı yapan bu sistemleri detaylandıran Doğa İpek, “Plastik kova ambalajı örneğinden gidersek; bir etiket üzerine baskı yapıp kovanın üzerine yapıştırmak yerine, doğrudan kovaya baskı yapılması sayesinde hem üretici için ciddi bir maliyet avantajı sağlarken hem de daha çevreci ürünler ortaya çıkıyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Jetron olarak bizim ilk geliştirdiğimiz D2Shape CT40 ile plastik tüp, kova ve kap gibi ürünlere inkjet tekniğiyle baskı yapıyoruz. Bunun yanı sıra oval ve konik objeler için D2Shape RB400 adında ayrı bir robotik dijital baskı makinemiz de mevcut. Bu teknolojiyi plastik, kağıt, teneke gibi pek çok yüzeyde uygulama imkanı bulunuyor.”
Büyümenin yolu dijitalleşme ve sürdürülebilirlikten geçiyor
Baskı teknolojilerinde geleceğin dijital teknolojilerde olduğunu vurgulayan Doğa İpek Türkiye’nin Avrupa’ya olan yakınlığı ve imalat sanayinin Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha gelişmiş olması sebebiyle bölgede bir üretim merkezi haline gelmesi için çok büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek; şöyle diyor: “Ancak yeni dünya; az adetli, çok çeşitli, hızlı ve çevreci üretimi gerektiriyor. Bu gereksinime de ancak dijital teknolojiler cevap verebiliyor.
Sunduğumuz çözümlerde; herhangi bir minimum adede bağlı kalmadan baskı dosyası sisteme yükledikten sadece birkaç dakika sonra baskıya başlanıyor. Kalıp değişimi ve mürekkep temizliğine gerek olmadığından zamandan tasarruf sağlanırken, kimyasal ve sarf atıklar da minimuma iniyor, stok tutma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Dolayısıyla Jetron’un çözümlerini kullanmak, üreticilere hız ve esneklik sağlarken aynı zamanda enerji tüketimini ve kimyasal kullanımını azaltarak daha çevreci olmasını sağlıyor.”
Bütüncül çözümlerle uzun dönemli iş birlikleri
Dönüşümün artık bir zorunluluk olduğu bu alanda Jetron’un birincil ve önemli amacı uzun dönemli iş birlikleri sağlamak. Diğer bir deyişle Jetron, dijital baskı teknolojilerine geçiş yapmak ve geleceği yakalamak isteyen firmaların her zaman yanında olmak üzere çalışıyor. Sunduğu uygun ticari koşullar ve seçeneklerin yanı sıra satış sonrası teknik servis, eğitim ve danışmanlık hizmetleri de veren Jetron için diğer önemli bir konu da yedek parça ve teknik servis maliyetlerini en aza indirmek.
Doğa İpek, işe yaklaşımlarını ve hedeflerini şöyle açıklıyor: “Bizim hedefimiz tek başımıza bir kazanç elde etmenin çok ötesinde. Paydaşlarımızla birlikte kazanmayı hedefliyoruz. Bu nedenle de amacımız satış yapmaktan çok uzun dönemli iş birlikleri oluşturmak ve sektördeki dönüşümü hızlandırmak. Bu nedenle de sistemlerimizin ilk yatırım maliyetlerini eş değer çözümlere göre daha uygun tuttuk. Buna ilave olarak ilk yatırım harici görünmeyen maliyetler arasında yer alan sarf malzeme ve fire oranı kaynaklı maliyetlerin asgari düzeyde olması ve sistemlerin enerji kullanımının alternatiflere göre daha da düşük olması diğer önemli faydalarımız. Ayrıca planlama zorlukları ile stok tutma zorunluluğunun ortadan kalkması da üreticiler için ciddi bir konfor yaratacak.”
Jetron, 12-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Avrasya Ambalaj Fuarı’nda yer alacak ve Direct to Shape çözümlerini ziyaretçilere tanıtacak.
Kısaca Jetron
Jetron 3 sistem sunuyor: Silindirik objeler için D2Shape CT40, rulo malzemeler için D2Roll 3350, silindirik ve konik ambalajlar için D2Shape RB400 Analog baskılarda ortalama 140 dakika olan süreçler, Jetron’un sunduğu dijital baskı sistemleriyle sadece 60 dakikada tamamlanıyor Fire oranı %80 azalıyor Endüstriyel inkjet teknolojisi ile saatte 5.000 adetde kadar baskı yapılıyor Şu ana kadar Jetron D2 Shape sistemleri ile yapılan toplam üretim 10 milyon adet