Atık yönetimi ve geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren Yürekli Kağıt, son yıllarda yaptığı yatırımlarla Romanya’da da modern bir tesis kurdu
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), yaz ayarında ara verdiği tanıtım toplantılarına 21 Eyül’de düzenlenen Yürekli Kağıt tanıtım toplantısı ile yeniden başladı. Toplantıda KASAD-Pro Carton Young Designers Award’22 Genç Tasarımcılar ödülleri de sahiplerini buldu.
Toplantının açış konuşmasını yapan KASAD Yönetim Kurulu Sekreteri Ferit Dansık, organizasyon için Yürekli Kağıt yetkililerine ve öğrenciler dahil katılımcılara teşekkür etti.
Yürekli Kağıt A.Ş.’nin 1960’larda Cağaloğlu’nda küçük bir ardiyede başlayan atık kağıt toplama serüveni bugün 60 yıllık tecrübesiyle devam ediyor. Romanya, Bükreş’te ARD ECOTRADE SRL adlı iştirakiyle mülkiyeti kendisine ait 7000 metre kare büyüklüğünde bir tesisi 2021 yılı sonunda devreye alan şirket 15 yılı aşkın süredir 3 kıtada 12 farklı ülkeye ihracat yapıyor. Yürekli Kağıt, tehlikeli ve tehlikesiz tüm atık kategorilerinde; karton, kâğıt, plastik tüm atıkların toplanması, ayrıştırılıp kalitelerine uygun şekilde geri dönüşüm firmalarına, üreticilere yarı mamul ve ham madde olarak ulaştırılması misyonunu yerine getiriyor.
Dönüşüm Yüreklerde…
“Dönüşüm Yüreklerde” sloganıyla düzenlenen tanıtım toplantısının sunucusu Orkun Yazgan, Ercan Yürekli ile bir röportaj gerçekleştirdi. Ardından, Ece Üner, Murat Sağman ve Orkun Yazgan, medyanın ve ekonominin odak alındığı bir söyleşide bir araya geldiler.
“Geri dönüşümde acil olarak bireysel uyanış da gerçekleşmeli”
Yürekli Kağıt Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Yürekli, KASAD toplantısında Orkun Yazgan’ın sorularını yanıtladı. Dünyada kaynak yetersizliğine dikkati çeken Yürekli, şirketlerin ve kamunun faaliyetlerinin doğru atık yönetimi ve geri dönüşüm için yeterli olmayacağını, bireylerin de ürettikleri atıkları evlerinde ayrıştırmaları gerektiğini vurguluyor.
- Neden geri dönüşüm? İçinde bulunduğunuz sektör sadece para kazanılan bir sektör değil. Sektörün geneli konusunda düşüncelerinizi merak ediyorum. Geri dönüşüm sektörünün genel bir fotoğrafıyla bağlantılı olarak, bu toplantıya neden gerek duydunuz?
Türkiye’de geri dönüşüm, 2005’te Çevre Bakanlığı tarafından tüm atıkların tanımlanması, bunların mevzuata bağlanması çalışmaları başlatıldı. O yıllarda Çevre Bakanlığı’ndan atık toplama lisansı almış kuruluşlar bir araya gelerek 2007 yılında TÜDAM (Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği) adlı derneği oluşturdular. Bu dernek ile bu çalışmaların içindeydim. Bu dernek faaliyete başladığında Türkiye’de detaylı bir geri dönüşüm stratejisi yoktu. Bakanlık AB müktesebatından sonra bunlarla ilgili çalışma başlattı.
Neden KASAD ile bu toplantıyı düzenledik? KASAD üyelerinin ilgilenmek isteyecekleri konu, geri dönüşümün üretim sonrası tarafı. Global ölçekte gündemde olan ise evsel ambalaj atıkların geri kazanılması. Burada anlatmak isteyeceğim birçok nokta vardı.
Yurtdışında yatırım yapan ilk geri dönüşüm firması
- Dünyanın geleceği ile ilgili bir misyon üstlenmiş oluyorsunuz. Bir yandan da işiniz bu. Yurt dışına yatırım yapan ilk geri dönüşüm firmasısınız. Nasıl aklınıza geldi?
Türkiye’deki dönüşüm yolculuğumuzda yaşadığımız birtakım olaylar, geri çekilmeler oldu. Yaptığım işte hep örnek olmak ve işini ileriye taşımak isteyen bir insanım. Cağaloğlu’nda bu işe başlayan bir ailenin çocuğuyum. O zamanki yapı küçük ardiyeler, el arabası veya sırtta taşınan kağıtlardan ibaretti. Sonra kamyonlar ve forkliftler devreye girdi. Matbaa makineleri hızlanmaya başladı. Matbaacıların çoğu Cağaloğlu’ndan, Çemberlitaş’tan, önce Topkapı, sonra 100. Yıl Mahallesi taraflarına taşındı. İstanbul’un hızlıca büyümesiyle iş farklı noktalara gelmeye başladı.
- Sektörün kendi içinde de önemli bir dönüşüm vardı…
Tabii. Bu dönemlerde hâlâ matbaacılık ifadesi vardı. Daha sonra tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle beraber basım – yayın ve ambalaj tarafı ayrışmaya ve farklı misyonlar üstlenmeye başladı. Daha sonra çevresel kaygılar, sürdürülebilirlik, son günlerde gündemde olan ‘Green Deal (Avrupa Yeşil Anlaşması)’ alt yapısı vardı. Üretimde, tesktilde, baskıda özellikle geri dönüşümlü malzemenin daha önemli olmasını sağladı. Matbaacılık tarafından ambalaja geçiş de tamamen dünyadaki değişimle beraber oluşan hızlı bir değişimdi. Geri dönüşüm tarafı bu süreçte hurdacı olarak kalmaya devam etti. Ekibimle beraber Yürekli Ailesi olarak bu toplantıda bulunma sebebim, kendimizi anlatmak. Ekibim için de bir motivasyon olsun istedim.
15 yıldır ihracat yapan bir firmayız
- Romanya tarafı bir kaçış mı, açılma mı?
İş adamı olarak önümüzü görmek zorundayız; kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapmak isteriz; Türkiye’de çalışma şartları zorlaştı. İleriyi görebilmek mümkün değil. Yatırımlarımı yurt dışına kaydırmaktaki en büyük etken, Türkiye’de serbest rekabet ortamının kalmamış olması. Bu tüm sektörlerde var, bizim sektörde de var. Zaten yaklaşık 15 yıldır ihracat yapan bir firmayız ve yurt dışında ciddi çalışmalarımız vardı. Avrupa’da böyle bir faaliyette bulunmanın şirketimin önünü açacağını ve şirketimi farklı noktalara getirebileceğini gördüğüm için Romanya’ya yatırım yaptım.
Tercih Romanya
- Romanya’daki tesis ne zaman üretime başladı, nasıl gidiyor?
Önce bir bölgesel sondaj yaptık. Orta Avrupa’da, Fransa’da, Almanya’da yılda 15 milyar Euro, 14 milyar dolar Euro ciro yapan atık yönetimi firmaları var. Bizim için de en uygun yer Doğu Avrupa idi. Nüfus olarak, ekonominin stabilitesi ve sağladığı imkânlar olarak Romanya öne çıktı. Bir ülkeye gittiğinizde oranın ticari etiğini, işleyişini, kurallarını bilmezseniz duvara çarparsınız. 2018 sonlarında bir ticaret şirketi kurarak ısınma turları yaptım; piyasada ciddi anlamda geri dönüşümlü ham madde alım satımı yaptım. En sonunda geçtiğimiz sene tesis kurmaya karar verdik.
Atık artık ham madde olarak anılacak.
- Buradaki operasyon nasıl devam ediyor?
Belirli şartlardan dolayı belki de hak ettiğimiz hızda ilerleyemiyoruz, büyüyemiyoruz, operasyonumuzu çeşitlendiremiyoruz. Sadece bir hurdacı, atık yönetimi firması olarak kalıyoruz. Ama Romanya’da dokuz ay içinde ciddi bir yatırım yaptıktan sonra tüm lisansları aldığımız için döngüsel ekonomi, sürdürülebilirlik gibi mottolara hizmet edecek bir tesis kurmuş durumdayız.
Savaşla birlikte yenilenebilir enerjinin önemi ortaya çıktı. Sıfır atık çok önemli. Artık atık da denmesi istenmiyor.
Atık artık ham madde olarak anılacak. Artık Çevre Bakanlığı’nın kontrolünde de olmayacak; bu Avrupa’da başladı, yavaş yavaş Türkiye’ye de gelecek.
- Farklı ve önemi giderek artan bir sektörde aile olarak yıllardır çalışıyorsunuz, gidişatı nasıl görüyorsunuz? İnsanlık bu sınavdan geçebilecek mi? Buna nasıl katkıda bulunmayı düşünüyorsunuz?
Bireysel uyanış gerçekleşmeli
Dünya nüfusu otuz yıl önce 4 milyardı, şu anda 8 milyar. Dünya kaynaklarının her yıl için son bulduğu bir takvim var, bu yıl Temmuz’a denk geldi. Dolayısıyla kaynaklar yetersiz. Acil olarak bireysel uyanışın da gerçekleşmesi lazım. Her şeyi devletten, şirketten, belediyeden beklemeyin; birey olarak evinizde atıklarınızı ayırmaya başlayın. İşletmeler olarak atıklarınızı yönetmelikler gereği doğru yönetmek ve lisanslı firmalara vermek zorundasınız ama bireyler olarak atık üretim merkezi olduğumuzu unutuyoruz.
KASAD toplantısından notlar
Toplantıda KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, KASAD’ın üye sayısı hakkında bilgileri güncelledi. KASAD’ın 58 şirketten 82 asli üyesinin yanı sıra 40 şirketten 63 fahri üyesi var. Üyelerin %80’i İstanbul’da faaliyet gösteriyor.
Toplantıda KASAD’a sürekli destek veren tedarikçilere plaket verildi.
Koenig Bauer Duran Genel Müdürü Abdurrahman Küçükaras’a plaketini KASAD Yönetim Kurulu Sekreteri Ferit Dansık takdim etti.
Kartonpap Genel Müdürü Ali Aydın’a plaketini KASAD Yönetim Kurulu Saymanı Burhan Özdemir takdim etti.
KASAD’ın geçen dönem başkanı, Tem Ofset Genel Müdürü Süleyman Ertem, toplantının sponsoru firmalar olan Yürekli Kağıt A.Ş.’den Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Yürekli, Sekamsan’dan Genel Müdür Cemal Erdoğan, Kartonsan’dan Satış ve Pazarlama Müdürü Kemal Özkırım, Printpark Genel Müdürü Ferit Dansık ve Görsel Sanatlar Matbaacılık A.Ş. Genel Müdürü Altuğ Ulu’ya plaketlerini sundu.
KASAD Pro Carton Young Designers yarışması için öğrencilere karton temin eden firmalardan, toplantıya katılan Fujer Kağıt adına Egemen Üçbaşaran’a ve Met Kağıtçılık adına Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak’a plaketlerini yine Süleyman Ertem takdim etti.
KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, Eylül ayı ortasında gerçekleşen ECMA Kongresi’ne dört öğrenci ve üç öğretmenin de dahil olduğu kalabalık bir heyetle katıldıklarını belirterek kongre ve ödül töreni hakkında kısaca bilgi verdi.
Yine Erol Gül’ün verdiği bilgiye göre KASAD İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSMEK ile iş birliği yaparak yürüttüğü istihdam projesi kapsamında bir haftalık hızlandırılmış eğitimle uzun vadede 2000 kişiyi karton ambalaj tesislerinde istihdam etmeyi planlıyor.
KASAD toplantısında KASAD Pro Carton Young Designers İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Endüstriyel Tasarım Öğretim Üyesi Dr. Fahrettin Ersin Alaca, tasarımın önemi hakkında bir konuşma yaptı.