Ali CAN / hubergroup Türkiye, Teknik Danışman
Mega Screen artık rotatif serigrafi baskıda, orta dereceye kadar baskı enlerinde olağanüstü tasarım efektlerini güvenilir bir şekilde elde etmeyi mümkün kılıyor. Gallus Screen Printing tarafından geliştirilen elek malzemesi, basit bir işleme prosedürüne ve kararlı bir elek yapısına sahip. Şirket bu nedenle esnek ambalajları ve etiketleri kapsayan formatlar ekliyor.
Serigrafi baskı özelliklerini bu kadar çekici kılan şey, insan duyusal algısı üzerindeki doğrudan etkileridir. Dokulu vernikler, dokunsal laklar ve yenilikçi son işlem efektleri hemen tüketicilerin duyularına hitap ediyor. Bu, serigrafi baskının genel büyümesini açıklıyor ve bu da yeni uygulamalara kadar uzanıyor. Serigrafi baskının potansiyelini anlatırken Gallus Ferd Rüesch AG’de Serigrafi Baskı İşi Başkanı Oliver Vetter, “Pazar sürekli olarak grafik yenilikleri arıyor ve bunların birçoğu serigrafi kullanılarak özellikle etkileyici bir şekilde uygulanabilir” diyor.
Gallus Screeny, onlarca yıldır dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların rotatif serigrafi baskı kullanarak sıra dışı tasarım efektleri oluşturmalarına yardımcı oluyor. Bu aynı zamanda orta web sektöründeki baskı makineleri için daha geniş eleklere duyulan gereksinim için de geçerli. Elekler daha önce 560 mm (22 inç) ene kadar olan baskı makineleri için tasarlanırken, orta web baskı makineleri 660 mm (26 inç) çalışma genişlikleri gerektiriyor. Genişlikleri nedeniyle, eleklerin mekanik stabilitesine daha yüksek talepler getiriyorlar. Bu tür eleklere olan talep, Gallus Screen Printing’in Mega Screen ürün adıyla yeni bir elek malzemesi geliştirmesine yol açtı. Oliver Vetter, yeni ürünü tanıtırken, “660 mm’ye kadar baskı genişlikleri için Mega Screen, serigrafiye gerekli stabiliteyi ve proses güvenilirliğini getiriyor” diyor.
Kontrollü nikel birikimine sahip elek malzemesi
Müşteri Hizmetleri Serigrafi Baskı İşletmesi Başkanı Roland Greutmann’ın açıkladığı gibi, daha kararlı elek malzemesinin üretimi, üretim yöntemindeki bir değişiklikle sağlanıyor: “Mega Screen ile elek ağın kaplaması, çelik elek üzerine nikelin uygulandığı kontrollü bir galvanik işlemle yapılır. Nikel uygulandığında, nikelin elek ipeğinin deliklerini tıkayacak genişlikte değil, eleğin derinliğinde birikmesi çok önemli. Yeni üretim süreci ile elek hasırının kalınlığı özel olarak güçlendirilirken elek delikleri etkilenmeden kalır.”
Geliştirilmiş mürekkep akışı
Elekler, Gallus tarafından elek açıklıkları 30°’lik bir açıyla zaten boyuta göre kesilmiş olarak tedarik ediliyor. Roland Greutmann, açılı düzenlemeyi şöyle açıklıyor: “Bu, mürekkep elek açıklıklarının köşegeni boyunca tarandığı için daha kalın eleklerle mürekkep akışını iyileştiriyor. Bugüne kadarki deneyimlere dayanarak, optimum baskı sonuçları için biraz daha ince ayarlanması gereken mürekkebin viskozitesini ayarlamanızı öneririz.”
Proses güvenilirliği
Screeny’nin işlenmesini bu kadar güvenli kılan şey, elek malzemesinin üretim süreci. Üretim sırasında, manuel olarak kaplanmış eleklerin kalitesinden çok daha homojen bir kaplama sağlıyor.
Malzemenin formatına göre kesim de aynı derecede hassas. Ham levhalar, modern bir lazer kesim makinesinde sıkı toleranslara göre kesiliyor. Eleklerin tekrar uzunluğu ne kadar büyük olursa, son baskıda serigrafi baskı efektlerinin doğruluğunu sağlamak için bu üretim adımının tam olarak gerçekleştirilmesi o kadar önemli.
Mega Screen işleminin bir diğer avantajı, gereken kısa hazır hale getirme süresi. Emülsiyonu hazırlamak ve baskı silindirine birkaç kez uygulamak için gereken zaman ve çabayı ortadan kaldırarak, çalışma adımlarının sayısı azaltılıyor, bu da Mega Screen silindiri üretmek için gereken süreyi elle kaplanmış kalıplara kıyasla birkaç kez kısaltıyor. Baskı silindirini üretmek için müşterinin sadece baskı plakasını ortaya çıkarması, suyla yıkaması ve daha sonra şablon halkalarına yapıştırılan yuvarlak bir şekle kaynak yapması gerekiyor.
Yeni ilgi alanı gelişimi kimler için? Baskı sektöründe kullanılan ve kısaca CMYK (Cyan – Magenta – Yellow – Black) diye adlandırılan bu sistemde, maddesel ana renklerin birbirleriyle karışmaları sonucunda yüzlerce ara renk ve farklı karışım renkler elde edilir. Burada kullanılan 3 ana renk ve karışımlarından elde edilen ara renkler şunlardır:
Cyan + Magenta (C + M): Mor
Yellow + Magenta (Y + M): Kırmızı
Cyan + Yellow (C + Y): Yeşil
Cyan + Magenta+ Yellow (C + M + Y): Siyah
Üç ana rengin karışımının (CMY) siyahı vermesi gerekirken şeffaf mürekkeplerin yeterli spektral saflıkta üretilememesi nedeni ile bu 3 ana renk maddesel olarak karıştırıldığında tam bir siyah renk elde edilememektedir.
Pantone renk matbaacılık sektöründe CMYK dışında elde edilmek istenen renk tonlarıdır.
Pantone renk yapımında dikkat edilmesi gereken önemli birkaç husus bulunmaktadır. Bu hususların başlıcaları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Doğru Işık kaynağı
- Metamerizm olgusu
- Mürekkeplerin dayanım özellikleri
Işık, doğrusal dalgalar halinde yayılan elektromanyetik dalgalara verilen addır. 380- 780 m. dalga boyları arası dalga boyu gözle görülebilir ancak bilimsel terminolojide gözle görünmeyen dalga boylarına da ışık denilebilir. Işığın özellikleri, radyo dalgalarından gamma ışınlarına kadar gidebilen, elektromanyetik dalganın boyuna göre değişir.
Metamerizmin birden çok açıklaması vardır. Birincisi bir rengin farklı ışık kaynakları altında farklı renk ve tonlarda gözükmesidir. İkinci açıklama ise iki farklı rengin belli bir tipteki ışık kaynağının altında aynı renkte gözükmesidir. Bir diğer açıklama da iki renk örneğinin belli bir ışık kaynağı altında farklı renk algısı yaratmasıdır.
Işık Haslığı (Light Fastness)
Basılı mürekkebin havanın etkisi olmadan gün ışığına dayanımını ifade eder. Özellikle direk güneş ışığı altında sergilenecek olan basılı işlerde önem kazanmaktadır. Güneş ışığına maruz kalan işlerin baskısında ışık haslığı düşük mürekkepler kullanıldığında renklerde değişmeler, solmalar hatta tamamen uçmalar meydana gelir.
Işık dayanıklılığı standart derecelendirilmesi, 8 adımdan oluşur. Işık haslığı 1 olan mürekkep dayanıksızdır ve ışık haslığı birim sayısı arttıkça mürekkebin dayanımı da artmaktadır.
Farklı ışık haslığına sahip mürekkeplerden 2 veya daha fazlasını karıştırıIarak elde edilen mürekkeplerin ışık haslık değeri, karıştırılan mürekkeplerin en düşük haslık değerine eşittir.
Mürekkebin Transparan ile karıştırıldığı durumlarda
1 Mürekkep / 1 Transparan = Işık haslığı 1 derece düşer
1 Mürekkep / 3 Transparan = Işık haslığı 2 derece düşer
Alkol Dayanıklılığı: Alkollü nemlendirme sistemlerinde kullanılan izopropil alkole karşı olan dayanıklılıktır. Selefon tutkallarında da alkol kullanıldığı için selefon yapılan işlerde de alkol dayanıklılığına dikkat etmek gerekir.
Solvent ya da Nitro Dayanıklılığı: Selofan ve UV lak uygulamalarına karşı olan dayanıklılıktır.
Alkali Dayanıklılığı: Alkali maddelere olan dayanıklılıktır. Mürekkebin sabuna karşı olan dayanıklılığı olarak da bilinir. Dispersiyon lakların basılacağı işlerde dikkat edilmesi gerekir.
Önemli not: Pantone mürekkep üretimi yapılırken mutlaka dayanım özellikleri bilinmelidir. Örneğin; ışık haslığı 5 olan bir mürekkebi ışık haslığı 3 olan bir mürekkep ile karışım yaparak elde edilen Pantone rengin artık ışık haslığı 3 olacaktır. Pantone renk üretimlerinde dayanıklı mürekkepler ile dayanıksız mürekkepler birbiri ile karışım yapıldığında her zaman dayanıksız mürekkep özellikleri baskın çıkmaktadır.
hubergroup 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla Pantone mürekkepleri Digital PANTONE® Color Guide uyarınca hazırlayarak sunmaya başladı.
Bu yeni standarda göre renk değerleri artık basılı fiziksel referansla değil dijital renk evrenine göre karşılaştırılacak.
Eski analog sistemle karşılaştırıldığında, PANTONE® Digital birçok yeni özel renk içeriyor. Renk eşleştirme için aydınlatma koşullarının değerlendirilmesini desteklemek için, bir metamerizm göstergesi eklenmiş ve renkler Chroma sırasına göre yeniden düzenlenmiştir.
Bu yeni güncelleme sayesinde Pantone® tarafından belirlenen yeni renk değerleri ile eski değerler arasında minimum farklılıklar olabilecektir.
PANTONE® yakın zaman önce bu konuda bir revizyon yayımlamış olup, temel Pantone renklerin ve bunların karışımı olan renklerin dijital PANTONE® master standartlarına göre kontrol edilmesi gerektiğini duyurmuştur. hubergroup da buna istinaden kendi standartlarını revize etmiş ve hizmete sunmuştur.
Halihazırda kullanılan analog PANTONE® reçetelerinde bu standart değişikliğinden etkilenecek bazı tonlar olacaktır ancak bazı ufak ayarlamalar ile eski hedef baskı sonuçlarına ulaşılabilecektir. PANTONE® dışındaki hedeflere yönelik kendi reçeteleriniz varsa, eski PANTONE® temel mürekkeplerinden hubergroup CRSmax® karışım şemasına dönüştürmek için bir araç söz konusu olup bu konuda ayrıntılar için hubergroup temsilcinizle iletişime geçebilirsiniz.
Mevcut PANTONE® Basic mürekkepleriyle kendi reçetelerinizi yeni PANTONE® Digital Basic mürekkeplerine dönüştürmek için bir araç maalesef mümkün değil. Hem mevcut hem de yeni PANTONE® Basic mürekkepleri, PANTONE® renk hedefini karşılayacak 2 veya bazı durumlarda 3 pigment içerdiğinden, matematiksel bir dönüştürme aracı kullanılamamaktadır.
Stoklarınızdaki mevcut PANTONE® mürekkeplerinizi, yenileriyle birlikte kullanabilmeniz ile ilgili, kimyasal açıdan iki sistem karıştırılabilir, ancak bazı hafif ton ayarlamaları gerekebilir.
Kod değişikliği olan yeni Pantone® Digital kodlar aşağıda listelenmiştir.
Projeleriniz ve firmanıza özel uygulama taleplerinizle ilgili daha fazla bilgi almak için hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Mega Screen, son yıllarda orta web baskı makinelerine yatırım yapan kullanıcıların ilgisini çekiyor. Artık geniş elekler için alışılmış elek üretim sürecini de kullanabilir ve sabit, kararlı koşullar altında Mega Screen silindirlerinin önemli ölçüde daha kısa üretim sürelerinden yararlanabilirler. Başlıca potansiyel kullanıcılar, etiket ve ambalaj sektöründe, yenilikçi konseptlerle sektöre öncülük eden çok uluslu şirketleri içeriyor. Esnek ambalaj baskısında özel efektler için daha geniş elekler kullanıyorlar.