Renk yönetimi konusunda uzman SCREEN sistemleri, hem anlık işlerde hem de dönemsel
RPT işlerde sürekli yüksek kaliteyi standart bir şekilde sağlamaktadır
Turgut KARCI / Elektroser Şirketler Grubu Üretim Makineleri İş Geliştirme Müdürü
Ofset baskı, yayın, broşür, katalog, kitap, dergi vb. ticari baskılar için günümüzde halen geçerliliğini koruyan ve yüksek kalite sunan bir geleneksel baskı üretimi yöntemidir. Bunun yanında nihai ürünün beklenen kalitesi değişkenlik gösterir ve kullanılan baskı altı ve baskı malzemesine bağlı olarak farklılık gösterir.
Tüm üretim tek operatörle
Dijital baskı üretimi de üretimin yöntemine bağlı olarak farklı özellikler içerir. Distribütörü olduğumuz ve matbaacıların geçmişte baskı öncesi ürünleriyle tanıdığı SCREEN markalı üretim makinelerinde, bobin malzemeye yüksek hızda inkjet yöntemi ile baskı üretimi gerçekleştirilmektedir. Dijital baskıda yüksek tirajlı siparişlerin üretim maliyetleri, ofset baskı yöntemine göre elbette daha yüksek olmaktadır. Ancak bu durum, dijital ile sadece kısa tiraj üretim yapma amacına hizmet etmez. Dijitaldeki üretim proseslerine ve insan kaynağı miktarına olan gereksinimin çok daha az ve nihai çıktı süresinin çok daha kısa olması sebebiyle, dijital baskı üretim maliyetini toplamda düşürmektedir. Kurduğumuz sistemlerde; bobin kağıdın SCREEN baskı makinesine yüklenmesinden, Hunkeler sonlandırıcıyla kesim ve istifi yapılarak sonlandırılmasına (sonrasında direkt kapak takma ya da tel-dikişe verilir) kadar yapılan üretim sadece 1 operatörle gerçekleşir.
Azalan siparişler için çözüm
Bu duruma ek olarak günümüzde, ham madde ve enerji maliyetlerinin çok yükselmiş olması, geleneksel baskı proseslerine göre çok daha az fire veren ve çok daha düşük enerji tüketimine sahip SCREEN bobin inkjet dijital sistemlerini ön plana çıkarmaktadır. Toplamda ise tabaka ofsete göre SCREEN inkjetlerin dijital üretim kapasitesinin çok yüksek hacimde olması ile SCREEN sistemden elde edilen birim çıktı maliyetinin çok daha az olmasını sağlamaktadır. Son olarak; maliyetlerin, ülkemizde kur farkından kaynaklı artmasının dışında, döviz bazında dahi artması sebebiyle sipariş miktarlarının azalması söz konusudur. Buna olası stok, iade ve elde kalma maliyeti riskleri eklenmektedir. Tüm bu nedenlerle, üretim siparişini veren müşteriler artık ihtiyaçları kadar sipariş vermektedir.
Müşteriler, ister mono isterse renkli baskı üretimi siparişlerinden bekledikleri kaliteyi SCREEN bobin inkjet sistemleri ile elde etmektedirler. Renk yönetimi konusunda uzman SCREEN sistemleri, hem anlık işlerde hem de dönemsel RPT işlerde sürekli yüksek kaliteyi standart bir şekilde sağlamaktadır.
Kalite kontrol ve değişken veri
SCREEN makinenin, mekanik ve elektronik baskı sistemine dahil ve sadece SCREEN marka sistemlerde sunulan EQUIOS yazılımı bulunmaktadır. Renkli modelde entegre bir spektrofotometre ile müşteri referansı spot renkler veya katalog spot renklerin yanında uygun densiteler de gerçekleştirilmektedir. Geleneksel baskı yöntemlerinin kalıptan ve blanketten malzemeye teması ile yaşanan etek makas farklılıkları, malzemeye temassız baskı yapan inkjet sistemlerimiz ile yaşanmamaktadır. Bu sayede, bir işin başlangıçta doğruluğu kesinleştirilmiş baskı üretimi, geleneksel yöntemden farklı olarak aynı iş baskısının ortasında ve sonunda da kalitede istikrar sağlamaktadır. Hatta SCREEN, baskı çıktılarının sorunsuzluğunu sağladığını; yüksek kapasiteli opsiyonel bir tarayıcı (scanner) ile, noktayı dahi 150 metre/dakika üretim hızı esnasında takip edebilmekte ve bir rapor sunarak ispatlayabilmektedir. Bu sayede, geleneksel üretimde, nokta dahi kabul edilmeyen kalıp uçmalarının zorlaştırdığı spesifik bazı baskı ürünlerinin üretimleri, çok kolay bir hale gelmektedir. Sadece dijital baskıda sağlanıp geleneksel yöntemde yapılamayan değişken veri baskıları da yine aynı yöntemle güven altına alınıp yapılmaktadır.
Muazzam kapasite
Şu anda sunduğumuz SCREEN bobinden inkjet baskı sistemleri içinde, hacim sebebiyle maalesef küçük matbaalara yönelik bir çözüm bulunmamaktadır. SCREEN bobin inkjet baskı sistemleri, ister mono ister renkli üretimde aylık 60 milyon tekyüz A4 imaj (30 milyon yaprak ön-arka A4 veya 3.750.000 forma) baskı üretimi gerçekleştirebilmektedir. Dolayısıyla tabaka ofsetler ile karşılaştırıldığında muazzam bir kapasite farkı bulunur. Bu hacmin küçük bir matbaa ile yakalanması pek mümkün değildir. Küçük matbaalar ancak makinenin kurulu olduğu bir noktadan bir üretim hizmeti alabilir, ya da küçük matbaalar bir araya gelerek bu yatırımı yapabilir.
Sonuç olarak, siyasi ve ekonomik güç savaşlarının olduğu; ham madde ve navlun fiyatlarının artışı ile sonuçlanan ham madde tedariğinin zorlaştığı, hatta bazı ülkelerde merkezi sınavların ertelenmek zorunda kaldığı bir dünyada, kitle tipi üretim (mass production) yöntemlerine yatırım ile gelecek değil, günümüzde bile ilerlemek zorlaşmıştır. Matbaa odalarının ve üretici matbaaların hacmin evrilerek azaldığı yönündeki görüşleri malumdur. Bunun yerine üretimin pazarın talebine cevap verebilmesi, nihai tüketiciye birebirde hitap ederek kalıcılığı sağlaması gerekmektedir. Bunu üretimde sağlamanın yolu da, ancak günümüzün yüksek üretkenlikteki teknolojileriyle olabilmektedir.
Bu kadar değişkenliğin yaşandığı bir dünyada, sürekli değişime ve gelişime inanıyoruz.
Değişim için değişin!®