FINAT, altı aylık piyasa trendleri raporu olan FINAT RADAR’ın 16. baskısını yayımladı. Noel’den birkaç hafta önce yayımlanan bu baskı, çeşitli pazar segmentlerinde Avrupa çapında 60’tan fazla marka sahibi ve basılı ambalaj alıcısıyla yapılan anket ve takip görüşmelerine dayanıyordu.
İster yiyecek, içecek, kişisel bakım, ilaç, dayanıklı tüketim ürünleri, ister otomotiv olsun, kısa vadede tedarik zinciri bozulmaları ve ileriye dönük sürdürülebilir etiket ve ambalaj çözümleri, marka sahibi profesyonellerle etiket tedarik trendlerini tartışırken göz önünde bulunduruluyor.
FINAT üye portalından indirilebilen rapor, 2020 yılında küresel ekonomideki dik düşüşlerin ardından küresel tedarik zincirlerinde artan gerginlikleri, 2021’deki hızlı toparlanmayı ve küresel tedarik zincirlerinde ağır ham maddelerden kaynaklanan aksaklıkları ortaya çıkaran dönem olan 2021 sonbaharında gerçekleştirildi. Bu dönemde, bileşenler ve işgücü kıtlığı, teslimat sürelerindeki aşırı artışlar ve talep-arz boşlukları ham madde ve enerji fiyatlarında üstel artışlara neden oluyordu.
Rapor, bu tedarik zinciri endişelerinin tedarik zincirinin ‘tabanındaki’ aktörler arasında eşit öneme sahip olduğunu doğruluyor: Etiket ve ambalaj şartname hazırlayıcılar, mühendisler, satın alma ve tedarik, Ar-Ge, gıda ve içecek, kişisel bakım, ilaç, kimyasallar, dayanıklı tüketim malları, otomotiv ve perakende sektörlerinde aktif olan baskı üretim liderleri.
Sağlam etiket satın alma projeksiyonları
Etiketlerin ve dar en ambalajın teme sektörlerdeki rolünün yanı sıra, tedarik zinciri kaygıları, katılımcıların dörtte üçünden fazlasının, devam eden ekonomik toparlanmaya yanıt olarak 2022’de etiket tedarikini artırmayı planladıklarını belirtmeleri ile daha da kötüleşiyor. Ortalama olarak, etiket tedarikinin bu yıl %5,4 oranında artması bekleniyor. Dijital etiketler için beklenti, etiket kullanıcılarının özellikle pandeminin bu döneminde küçük çalışma boyutları ve hızlı geri dönüş süreleri elde etmeye çalıştıkları için bir puan daha yüksek, %6,4 seviyesinde.
Geri dönüşüm programlarına artan ilgi
Üst düzey son kullanıcı yetkililerinden gelen alıntılarla rapor, teslim süreleri, teslimat standartları, üretim tesisleri, alternatif etiketler ve paketleme çözümleri, çevresel sürdürülebilirlik gereksinimleri ve taşıyıcı astar geri dönüşüm protokolleri açısından alıcılar ve dönüştürücüler arasındaki dinamikleri de yakınlaştırıyor. Özellikle ilgi çekici olan, giderek artan sayıda katılımcının bir taşıyıcı kâğıt geri dönüşüm programına dahil olması. Bir yıl öncesine kıyasla, söz konusu bir geri dönüşüm programına dahil olduklarını belirten katılımcıların oranı iki kattan fazla artarak %41’e ulaşırken, aksine, katılımcıların böyle bir programa dahil olmadıklarını belirten yüzdesi %30’dan %10’a düştü. Katılanların %63’ü, fabrikanın 200 km menzilinde olmaları koşuluyla, kullanılmış taşıyıcı kâğıtları üslerde toplanmaya hazır hale getirmeye istekli oldukları yanıtını verdi.
Araştırmaya başkanlık eden LPC’den Jennifer Dochstader şöyle diyor: “Yaptığımız her konuşma sırasında iki konu önde ve merkezdeydi: Tedarik zinciri ve sürdürülebilirlik. Değer zincirinin altında ham maddelerin istikrarı ve kullanılabilirliği ile etiket satıcılarının teslimat taleplerini ve teslim süresi gereksinimlerini karşılama yeteneği konusunda büyük bir endişe var. Ham madde tedarikindeki mevcut kargaşa, küresel tedarik zincirinin gerçekte ne kadar karmaşık ve birbirine bağlı olduğunun farkına varmamızı sağladı. Konuştuğumuz her şirket, basılı ambalaj endüstrisini daha esnek ve daha sürdürülebilir hale getirmenin yenilikçi yollarını birlikte oluşturmak için etiket satıcılarıyla daha yakın çalışmak istediklerini de belirtti.”
FINAT Başkanı Philippe Voet (Etivoet, Belçika) şunları ekliyor: “2020’de olanlar, 2021’in ikinci yarısında gördüğümüz küresel tedarik zinciri kesintilerine kıyasla çok önemsizdi. Şu anda neredeyse her şeyin sıkıntısı var: enerji, kimyasallar, kâğıt hamuru, (atık) kâğıt, plastik, mürekkepler, nakliye, laminatlar, yongalar, bileşenler, insanlar. Almanya’daki yakın tarihli bir anket, tedarik zincirinin çoğu segmentinde %5-10 arasında fiyat artışlarına neden olan ham madde savaşını doğruluyor. Zaman, bu gerilimlerin geçici bir uyum sorunu olup olmadığını ve 2022 baharında ‘yumuşak iniş’ olacağını ya da iyileşmeye zarar verebilecek daha uzun süreli bir etkiye sahip kalıcı gerilimlerle uğraştığımızı söyleyecektir.
Bu kısa ve orta vadeli eğilimlerden bağımsız olarak, uzun vadede karşı karşıya olduğumuz diğer mega zorluğu gözden kaçırmamalıyız: iklim değişikliği ve daha dairesel ekonomi modellerine geçiş yapma ihtiyacı. Mevcut tedarik zinciri gerilimleri, harcanan ürünleri yeni ham maddelere dönüştürerek doğrusal tüketimden dairesel tüketime geçişi hızlandırabilir. Bu anlamda rapor, sektörümüzün kolektif sorumluluğu ve Finat’ın oynayabileceği rol konusunda beni olumlu kılıyor.”