İklim değişikliğine bir çözüm olarak fosil yakıt emisyonlarının azaltılmasının öncelikli olması gerektiğiini kabul eden Cepi, bununla birlikte, yeni AB Komisyonu Sürdürülebilir Karbon Döngüsü Tebliğinde atıfta bulunulan 1.5°C uyumlu IPCC senaryolarının, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmanın bir yolu olarak karbon giderimlerini barındırdığını vurguluyor. Cepi, biyo-tabanlı endüstrilerin ve sürdürülebilir orman yönetiminin oynaması gereken önemli rolü kabul eden bu İletişimi memnuniyetle karşıladığını açıklıyor. Cepi, sektörün, geleceğin ekonomisini devreye sokarak iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir yaklaşımı destekleme potansiyeline sahip olduğuna dikkati çekiyor.
Avrupa selüloz (orman lifi) ve kâğıt endüstrisinin, Tebliğde belirlenen hedeflerle uyumlu hale getirilmesi yeni değil. Sektör, geçtiğimiz on yılda, enerji için fosil karbona olan bağımlılığını giderek azaltma taahhüdünde AB imalat sektörüne liderlik ediyor. Daha yakın zamanlarda, sürdürülebilir ürünlerinin potansiyelini geliştirme sözü verdi. Avrupa selüloz ve kâğıt endüstrisi, biyojenik karbon depolama ve döngülerine katkıda bulunan geri dönüşümde dünya şampiyonu. Bu deneyime dayanarak, endüstri biyojenik karbonun döngüsel kullanımında daha fazla fırsat arıyor.
Ancak yeni Komisyon planı, sürdürülebilir karbon döngülerini geliştirmede Avrupa’da uygulanan Sürdürülebilir Orman Yönetiminin rolünü kabul ediyor. Biyoçeşitliliğin korunmasının bütünleyici bir parçası olan Sürdürülebilir Orman Yönetimi, artık karbonu atmosferden dışarı pompalayarak iklim değişikliğini azaltmak için ormanların kapasitesini artıran uygulamalarla birleşiyor. Cepi, yaşlanan ormanların iklim değişikliğine karşı savunmasız olduğunu ve aktif orman yönetimi uygulamaları ve iklim uyum stratejilerinin yokluğunda orman yutaklarının (ormanların karbon depolama özelliğinin) kalıcılığının garanti edilmediğini vurguluyor. Selüloz ve kâğıt endüstrisi, Avrupa Komisyonu’nun 2030 yılına kadar 3 milyar ek ağaç dikme girişimini aktif olarak destekleyeceğini, daha genç bir ağaç örtüsüne katkıda bulunacağını ve AB’nin iklim hedeflerine ulaşma şansımızı artıracağını belirtti.
Selüloz ve kâğıt endüstrisinin değer zinciri, şimdiden biyojenik karbon döngülerine dayalı yeni iş modellerini araştırıyor. Sektördeki şirketler, ormanlarının karbon içeriğini izlemek için uydu görüntüleri ve Copernicus hizmetlerini kullanıyor ve kâğıt hamuru ve kâğıt fabrikaları, biyoenerji ile karbon yakalama ve depolama (BECCS) kombinasyonu sayesinde negatif emisyonlar elde edebiliyor. Cepi ayrıca, gelecekteki karbon giderme sertifikasyon çerçevesinin geliştirilmesiyle ilgili sektör için gönüllü standartlar ve yönergeler belirleme konusunda stratejik bir konuma sahip. Bu nedenle Komisyon tarafından belirlenecek olan karbon tarımı uzman grubuna katkıda bulunmaya hazır.
Cepi Genel Müdürü Jori Ringman, şöyle diyor: “Avrupa orman lifi ve kâğıt endüstrisi, hem sürdürülebilirlik hem de döngüsellikten yararlanan iş modelleri geliştirmede defalarca öncülük etti. Şimdi, biyoekonomi ve karbon ekonomisinin yeni ortaya çıkan ikiz paradigmalarında bunu yapmak için ideal bir konumda. Döngüsellik, iklim değişikliğinin azaltılması ve biyoekonomi son derece sinerjiktir ve en iyi şekilde birlikte çalışır. Bunun için sistematik politika yaklaşımlarına ihtiyacımız var.”