Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), 27 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul toplantısının firma tanıtımı bölümününde KASAD’ın yeni üyesi olan GREEN Chemicals tanıtıldı.
GREEN Chemicals®, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarına kimyasal ürünler tedarik eden ve teknik çözümler sunan, yüzde yüz yerli sermayeli, çok uluslu bir Türk şirketi. 1995’te su şartlandırma üzerine kurulan şirket bugün rafineriden petrokimyaya, demir-çelikten jeotermale 9 farklı iş kolunda Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşundan hemen hepsi ile birlikte çalışıyor. Otuz beş ülkeye ihracat yapan şirket, yapıştırıcı bölümünde çevre dostu, yenilikçi ürünleriyle sektöre değer katıyor. Üniversitelerle yaptığı iş birlikleri ve alanındaki uzman kadrosuyla, sürdürülebilir üretim süreçlerinde fark yaratıyor.
Toplantıda GREEN Chemicals® Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Servet Gülüm, 30. yılını kutlayan şirketin çok farklı alanlarda kimyasal şartlandırma ve teknik servis hizmeti verdiğini, su bazlı ve hot melt yapıştırıcılar konusunda Türkiye’de ve dünyada 35 ülkede aktif olan şirketin sektöre yönelik vizyonunu paylaştı.
Servet Gülüm şöyle diyor: “GREEN Chemicals® olarak geri dönüştürülebilir, çevreye duyarlı su bazlı ve sıcak tutkal ürün gruplarımızla karton ambalaj sanayisinde sürdürülebilir iş ortaklıklarımızı büyütüyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızın temel odak noktası olan ekolojik ve düşük sarfiyatlı innovatif ürünlerimizle pazar payımızı her geçen gün artırıyoruz.”
Karton ambalaj üreticileri için özellikle dış pazarda marjların daralmasına ve rekabete vurgu yapan Servet Gülüm, “Birçok global şirketle rekabete girdiğimizde verdiğimizi ürün kalitesiyle yerli şirketlere sadece fiyatının uygun olmasıyla değil, sarfiyatlarını azaltarak; bazen üretim hızlarını arttırarak, bazen de yapıştırıcının mukavemetini arttırarak müşterilerimizin verimliliklerini arttırıyoruz” diyor ve bunun işe bakış açıları olduğunu vurguluyor.
Green Chemicals Yapıştırıcı Teknolojileri SBU Lideri Mustafa Seba, su bazlı ve sıcak tutkal üretirken ham maddesini dahi kendisi sentezleyen nadir yerli firmalardan biri olduklarına vurgu yaparak, “Türkiye’de rekabet ettiğimiz firmalar global firmalar, pazarın dinamiklerinin ve zorluklarının farkındayız” diyor.
Green Chemicals’ın 30 yıla yakın deneyimi olan su bazlı ürün grubunda homopolimer yapıştırıcılar basit yüzeyler için, kırılgan, düşük penetrasyon ve yavaş kürlenme özellikleri sunuyor. Su bazlı kopolimer yapıştırıcılar ise zor yüzeylere uygun, daha esnek yapıştırıcılar. Aynı zamanda yüksek penetrasyon ve hızlı kürlenme özellikleri var.
Green Chemicals’ın paketleme ve karton ambalaj sanayisini gözeterek geçen yıl devreye aldığı sıcak tutkal üretim tesisinde standart, eski teknoloji, karbonlaşabilir ve orta mukavemetli EVA ve premium, yeni teknoloji, karbonlaşmaz ve yüksek mukavemetli PO bazlı sıcak tutkallar üretiliyor.
“Ürünlerimizin çevreye ve insan sağlığına faydalı olması ilkesiyle hareket ediyoruz” diyen Mustafa Seba, FDA gıdaya uygunluk ve REICH deklerasyonlarına tüm ürünlerinin uygun olduğunu vurguluyor.
Oluklu mukavva sektöründe müşteriye özel hibrit bir ürünle müşterinin mevcut sistemlerini çok daha hızlı ve verimli hale getirdiklerini anlatan Seba, müşterilere verdikleri ürünlerde olumsuz geri bildirimlerin minimum düzeyde olduğunu kaydediyor.
Yapay zekânın iş dünyasına etkileri
Toplantının ikinci bölümünde konuk konuşmacı Dr. Kerem Dündar, “Dönüşen Dünyada Gelişen Beyinler” başlıklı sunumuyla, iş dünyasında karar alma süreçleri ve kurumsal yapılar üzerine değerli bilgiler aktardı. Teknolojinin, özellikle yapay zekânın, bu süreçlerdeki etkisine dikkat çeken Dündar, sunumunda yapay zekânın potansiyelinden nasıl yararlanılabileceğine dair örnekler verirken, şirket yönetiminde kurumsallaşmaya vurgu yapıyor. Çalışanlarla ilişkiler ve çalışanın sadakatinde etkisi olan yetki devri üzerine de önerilerde bulunan Dündar, “Çalışanın sonuçlarına katlanabileceği hataları yapmasına izin verilmeli” diyor ve ekliyor: “Ekibinizde akıl alacağınız adam yoksa bu iş sizi yorar, yaşlandırır.”