Bayram Ulutürk (DTY Ambalaj): “Yarı otomatik makineye göre ayar süresi çok daha kısa ve bu da işten işe daha çabuk geçmemizi sağlıyor. Ayrıca makine daha hızlı.”
İstanbul Topkapı’da Emintaş Matbaacılar Sitesi’nde 800 metre kare tesisinde 25 kişilik kadrosuyla hizmet veren Detay (DTY) Ambalaj Matbaacılık Ltd. Şti. Aysan Matbaa Makine ve Malzemeleri Ltd. Şti.’nden KMM-D model tam otomatik kâğıt laminasyon (selofan) makinesi aldı. Tek taraflı, tabakadan tabakaya laminasyon yapan makinenin kurulumu Mart ayının ilk haftasında tamamlandı ve Çin’den gelen teknisyen tarafından operatörlerin eğitiminin ardından üretime başlatıldı.
Bir aile şirketi olan DTY Ambalaj’ın üçüncü nesil yöneticisi Bayram Ulutürk ve Aysan Matbaa Makine ve Malzemeleri yatırımla ilgili sorularımızı yanıtladı.
- Bayram Bey, firmanız hakkında bilgi verir misiniz?
DTY Ambalaj 1990 yılında dedem Bayram Ulutürk tarafından kurulan bir aile şirketi. Öncesinde Başaran Kâğıt adıyla bir kâğıt ticaretiyle uğraşan bir şirket iken DYT Ambalaj’ın kurulmasıyla imalat tarafına geçilmiş. Babam Yavuz Ulutürk firmayı devam ettirildi ve şu anda üçüncü nesil olarak ben yönetimdeyim.
Ambalaj firmamızda baskı ve baskı sonrası makinelerimiz var. Aynı zamanda profesyonel bir grafik ekibiyle çalışıyoruz. Bununla beraber eskiyen makinelerimizi yenilemeye çalışıyoruz.
- Selofan makinesi yatırımı hangi ihtiyaçtan doğdu?
Mevcut yarı otomatik bir selofan makinemiz vardı. Soğuk selofandan sıcak selofana ve yarı otomatikten tam otomatik selofan kaplamaya geçmeyi düşünüyorduk. Aysan, matbaa malzemeleri, mürekkepler, selofan ve baskı kimyasalları konusunda iş ortağımız. Pantone renkleri tutturma konusunda sıkıntılarımız olduğunda bize doğru renklerin hazırlanmasını sağlayarak hemen gönderiyor ve imalatımızın hızlanmasını sağlıyorlar. Uzun süredir birlikte çalıştığımız Kadir (Babataş) Bey ve firmasından, hizmetlerinden çok memnunuz. Selofan makinesi yatırımımız gündeme geldiğinde de bize çok destek oldu ve bize selofan makinesini doğru bir şekilde tanıttı. Zaten böyle bir yatırım aklımızdaydı ve karar verdik.
- Hangi sektörlerle iş yapıyorsunuz?
Kozmetik ve gıda ağırlıklı karton kutu, çanta üretimi yapıyoruz. Tekstil ve oyuncak sektörlerinden de az sayıda müşterimiz var.
Kozmetik sektörü ambalajın görünümüne, doğru, uyumlu ve tüketicinin dikkatini çeken renkler kullanılmasına özen gösteriyor. Gıdada da üretimi mümkün olduğunca hijyenik bir ortamda gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
- Makinenin hızından memnun musunuz?
Memnunuz. Oldukça hızlı bir makine. Ambalajcılar bilirler, baskıdan sonra selofan işlemi gelir. Selofan da çok hızlandı. Dolayısıyla tam otomatik selofan makinesine yatırım yapmak baskı sonrasındaki diğer makineleri de yenilemek ve daha hızlı makineler almak için bize destek oluyor. Otomatik, kazanlı ve pedallı olarak üç adet kesim makinemiz, sıvama makinemiz, yapıştırma makinemiz ve kazanlı yaldız makinemiz var.
- Topkapı’ya yabancı müşteriler de gelir, ihracatınız var mı?
Genellikle yerli müşterilerden oluşan bir portföyümüz var ama ihracat yaptığımız da oldu. İhracat kapasitemiz var, sektörde bizim yarı kapasitemizde olan ve ihracat yapan firmalar var. İhracat konusunda tanıtım yapmamız, fuarlara katılmamız gerekiyor.
- Selofanda soğuk sistemden sıcak sisteme geçiş ne farklar yarattı? Daha önce ne gibi sıkıntılarınız vardı?
Soğuk selofan her işe uygun olmuyor, zeminli işlerde leke bırakabiliyor. O yüzden usta makineyi yavaş çalıştırmak zorunda kalabiliyor. Bundan daha önemli olan makinenin tam otomatik olması. Yarı otomatik makineye göre ayar süresi çok daha kısa ve bu da işten işe daha çabuk geçmemizi sağlıyor. Ayrıca makine daha hızlı. Zaman üretimde ekstra kâr demek. Artık baskı ve selofan makinemiz hızlı, diğer baskı sonrası makinelerimizi de yenilememiz ve hızlandırmamız gerekecek. Sıcak selofana geçmemiz kozmetik ambalajlarında renklerle ilgili sıkıntılarımızı giderdi.
- Geleceğe yönelik hedeflerinizle ilgili neler söylemek istersiniz?
İhracata çalışmak istiyoruz. Diğer baskı sonrası makinelerimizi, kesim makinelerimizi yenilemek istiyoruz. Daha sonra mevcut 50 x 70 Komori baskı makinemizi 70 x 100, 5+lak daha yeni bir makine ile değiştirmeyi düşünebiliriz. Sektörde usta sıkıntısı da olduğundan daha yeni teknoloji makinelere geçmemiz gerekecek. İç piyasada müşterilerle birbirimize anlayışlı davranabiliyoruz ama ihracatta hata toleransımız olmayacak. İhracatta müşteriler renkler konusunda çok daha hassas davranıyorlar ve selofan makinemiz bu konuda bizi destekliyor.
- Son aylarda siparişlerde ekonomiye bağlı azalma oldu mu?
İnsanlar artık ihtiyaç duydukları kadar alıyorlar. Stoklu çalışmıyorlar. Bu yüzden sipariş miktarlarında azalma oluyor. Bunu kendimizi tanıtarak ve ihracatı arttırarak aşmaya çalışacağız.
- Yeni makine diğer selofan makinelerinden hangi özellikleriyle ayrılıyor?
Kadir Babataş (Aysan Matbaa Makine ve Malzemeleri Ltd. Şti. ortağı): “Üretici Çinli firmanın %50 hisseli Synergy Group adlı bir İtalyan ortağı var ve makinenin sensörleri, sıcak bıçak (hot knife) kısımları da İtalyan menşeli. Sensörlerin algılama sistemlerinde Japon teknolojisi kullanılmış.
DYT Ambalaj’a kurulan makinemiz tabakadan tabakaya çalışan bir makine. Firmanın rulodan ruloya, rulodan tabakaya çalışan, termal sistemli, çift taraflı selofan yapan makineleri de var.
Tutkal merdaneleri de önemli. Hot Knife sistemi bıçak sistemini ısıtarak kesim yapıyor, böylelikle çapak bırakmıyor. Metal bir kablo benzeri aletle kesim yapanlarda çapak kalabiliyor. Emsalleri makinesini yağ ve su sistemleriyle ısıtırken, KDX’in makinesi kendi patentli elektromanyetik sistemiyle ısıtma yapıyor ve %30 daha hızlı ısıtma sayesinde %25-30 daha az enerji kullanıyor. Bu avantajlar bizi rakiplerimizden ileriye taşıyor.
Bu makineler genellikle fason selofan kaplama işi yapan firmalarda var. Fason üretim yapanların tercih etme nedenleri, 24 saat kullanabilmeleri, hızlı ayar yapılabilmesi, makinenin üretim hızı ve enerji tasarrufu. Ayrıca soğuk sistemde amonyak kullanılır. Amonyak bir çeşit asittir ve mürekkebi aşındırır, matlaştırır. Sıcak selofanda renklerde matlaşma, uçma olmaz. Ümit Matbaacılık (İstanbul) da bu makineyi kullanıyor. Ankara’da Aydan Kutu’ya verdik.
Bizden önce Türkiye’de 22 makine kurulmuş, drupa’dan sonra başladık ve sekiz makine kurduk. Hem matbaa malzemeleri hem de makine sattığımız için müşterilerimizin her zaman yanlarındayız. İlişkimiz makinenin garanti süresine ya da arıza sıklığına bağlı değil. Bu da müşterilerimize fazladan güven sağlıyor.