Coğrafi konum verileri AB değer zincirlerinde uyumluluk için gerekli değil
Cepi, EMMA, ENPA, EPC, FEP, Intergraf ve News Media Europe’un da aralarında bulunduğu sektör derneklerinden oluşan bir koalisyon, AB Ormansızlaşma Yönetmeliği (EUDR) ile uyumlulukta coğrafi konum verilerinin rolüne ilişkin yanlış anlamaları gidermek üzere ortak bir açıklama yayınladı. Bu açıklama, coğrafi konum verilerinin AB değer zincirlerinde uyumluluk için gerekli olmadığını açıklığa kavuşturarak, baskı şirketlerini müşterileriyle yaptıkları EUDR görüşmelerinde desteklemeyi amaçlıyor.
EUDR, ahşap bazlı ürünler AB’ye ithal edilmeden önce hasat edilen orman ürünleri için coğrafi konum verilerinin toplanmasını zorunlu kılıyor. Bu bilgiler ilk izlenebilirlik için çok önemli olmakla birlikte, değer zinciri boyunca tüm aktörler tarafından otomatik olarak erişilebilir değildir ve alt operatörlerin uyumluluğu sağlamaları için gerekli değil.
AB alt akım operatörleri için, bir durum tespit beyanının başarılı bir şekilde sunulması, bilgilerin EUDR Bilgi Sisteminde zaten kayıtlı olması halinde coğrafi konum verilerine doğrudan erişim gerektirmiyor. Bunun yerine, sağlam bir durum tespiti sisteminin mevcut olması koşuluyla, tedarikçinin Durum Tespiti Beyanı (Due Diligence Statement – DDS) referans numarası ve doğrulama numarasına dayanarak uyumluluk sağlanabiliyor. Bu referans numaraları, değer zinciri boyunca sistematik olarak iletilmesi gereken tek zorunlu bilgi. EUDR Bilgi Sistemi, tedarik zincirindeki tüm kullanıcılara değil, yalnızca Yetkili Makamlara tam açıklama sağlamak üzere tasarlanmış. Coğrafi konum verileri zaman zaman sağlanabiliyor, ancak bunların matbaacılar, yayıncılar ve perakendeciler gibi alt operatörlerle sistematik olarak paylaşılması gerekmiyor. Sonuç olarak, bu şirketlerin AB Bilgi Sistemi aracılığıyla coğrafi konum verilerine hiçbir zaman erişimi olmayabilir.
Intergraf, bu açıklamanın matbaa şirketlerinin ve diğer paydaşların tedarik zincirinde sorunsuz operasyonları sürdürürken EUDR uyumluluğunu verimli bir şekilde yönlendirmelerine yardımcı olacağını vurguluyor.
Açıklama için bağlantı: https://www.intergraf.eu/policy/policy-positions/item/578-clarifying-the-role-of-geolocation-data-in-eudr-compliance
İmzacılar:
- Cepi – Confederation of European Paper Industries / Avrupa Kâğıt Endüstrileri Konfederasyonu
- EMMA – European Magazine Media Association /Avrupa Dergi Medya Birliği
- ENPA – Avrupa Gazete Yayıncıları Birliği / European Newspaper Publishers’ Association
- EPC – European Publishers Council / Avrupa Yayıncılar Konseyi
- FEP – Federation of European Publishers / Avrupa Yayıncılar Federasyonu
- Intergraf – European Federation for Print and Digital Communication / Avrupa Basılı ve Dijital İletişim Federasyonu
- News Media Europe