Donanımı ile Türkiye’de bir ilk olan baskı makinesi gerektiğinde normal UV veya H-UV baskı yapabiliyor.
Maske Matbaacılık ve Ambalaj A.Ş. (eski unvanıyla Maske Reklam A.Ş.) Silivri’deki yeni tesisine taşındı ve sonbaharda yeni tesise bir Komori Lithrone G40 Advance UV ve H-UV donanımlı 6 renk baskı makinesi kuruldu.
Maske, 25 yıl önce Bomonti’de Şenan Kerçin tarafından başlangıçta fotoğrafçılık ve reklam hizmetleri vermek üzere kurulmuş. Birkaç yıl sonra matbaacılık, özellikle karton ambalaj hizmetleri de vermeye başlamış. İlk yıllarında tekstil ve medikal sektörleri ağırlıklı olarak çalışan firma son yıllarda gıda ve kozmetik gibi sektörlerde de hızla büyümüş. Bugün baskı, kesim, katlama – yapıştırma, selofan, yaldız, asetat dahil, tüm prosesleri kendi bünyesinde bitirecek bir makine parkı ile gece – gündüz çalışan firmanın 60 personeli var. Şirket kısa bir süre önce Silivri’de %40’ı şirkete ait 7000 metre kare tesisine taşındı.
Reklamcılık ve fotoğrafçılıktan matbaacılık ve ambalaja
Maske Matbaacılık Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Şenan Kerçin, tanınmış bir tekstil şirketinde üst düzey yönetici iken ayrılmış ve basım sektörüne geçiş yapmış. Kerçin, sonrasını şöyle özetliyor:
“Başında olduğum firmadan 1999 yılında ayrıldıktan sonra Topkapı 2. Matbaacılar Sitesi’nde bir arkadaşla ortak matbaa işine girdim. Makinemiz yoktu. Akabinde çok hızlı bir şekilde Şişli’de fotoğraf stüdyosuyla beraber bir ajans kurdum. Daha çok dergi çekimleri yapıyordum ama iş bir anda iç giyim fotoğrafçılığına döndü. İç giyim fotoğrafçılığında çekimleri yapıyorsun, katalog tasarımını yapıyorsun, baskı için matbaa bulmak gerekiyor. Matbaanın da bünyemizde olması gerektiğini düşündük ve ufak ufak matbaacılığa girmeye başladık. İç giyim piyasasında paket hizmet veren bir firma yoktu. Fotoğraf çekimi, tasarım ve baskıyı üstlenmemiz iç giyim piyasasının %80’ine hizmet veren bir firma olmamızı sağladı. Firmalar katalogla satış yapıyorlardı. Müşteri katalogda gördüğü rengi istediğinden, fotoğraf, grafik – tasarım ve baskı ayrı firmalarda olunca nihai üründe bir sorun çıktığında müşteri için sorumluyu bulmak da zor oluyordu. Biz fotoğraf çekiminden bitmiş işe kadar her aşamayı üstlendiğimiz için usta baskıda değerleri çok saptırmadığı takdirde iş olması gerektiği gibi çıkıyordu ve bu bize büyük bir ivme kazandırdı.
2010 yılında Seyrantepe’ye taşındık. O tarihte bir matbaayı devralmıştık ve Aras Makina’dan Komori baskı makinesi almıştık. Sonra her yıl üstüne koyarak bugüne geldik.
Matbaaya yatırım yapmazsan, teknolojiyi yakalamazsan; başarılı olman çok zor. İleriye dönük hedeflerin varsa, ihracat düşünüyorsan; alt yapıyı oluşturmak zorundasın. Bu makineyi aldık, o pazarı bulmamız lazım. Pazarı bulduktan sonra da yetmeyecek, ilave makineler gerekecek ve ona göre yatırımlar yapılacak.
Halihazırda ağırlıklı olarak tekstil sektörüne hizmet veriyoruz. Aynı zamanda kozmetik, gıda dahil her sektör için karton ambalaj baskısını katma değerli, yüksek kalite ve verimlilikte yapabilecek teknolojik yatırımların devamı olarak bu son yatırımı yaptık.”
“İster konvansiyonel UV ister H-UV ile basılmış numune gelsin bu konfigürasyon bizim için bir avantaj olacak”
Şenan Kerçin, makine yatırımı öncesi tedarikçi ve marka seçimi kararlarında önceki tecrübelerinin etkili olduğunu belirterek, “Yıllardır Komori kullanıyorum, hiçbir sıkıntı yaşamadım” diyor ve şöyle oevam ediyor: “Onun için başka bir üretici ile görüşürken, son anda Komori’de karar kıldık. Aras Makina da çok yardımcı oldu. Makineye ne verirsen basıyorsun. İnce gramaj, kalın gramaj fark etmiyor; ne verirsen saatlerce çalışıyor, milyonlarca baskı yapıyorsun, sorun çıkarmıyor. Tabii bakımlarını yaptırmak gerekiyor.
Aras Grup teknik olarak, servis olarak, 2010 yılından bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadığım bir işletme. Yaşamayacağımızı da düşünüyorum. Öyle anlıyorum ki eski makinemizi de hızlıca değiştirebiliriz.”
Maske Matbaacılık ve Ambalaj A.Ş.’nin yeni makinesi Komori Lithrone G40 Advance 6+lak hem H-UV hem de konvansiyonel UV baskı yapabilen çok özel ve Türkiye’de benzersiz bir konfigürasyonla kuruldu. Şenan Kerçin bu konuda şunları söylüyor: “Bize numune geliyor. Müşteri önceden numunenin birebir aynısını istediği için, numune H-UV’de veya normal UV’de basılmışsa onu birebir yakalamak zor olabilir. İster konvansiyonel UV ister H-UV ile basılmış numune gelsin bu konfigürasyon bizim için bir avantaj olacak.
Maske Matbaacılık ve Ambalaj Genel Müdürü Emre Çarkçı, şirketin başından beri Komori kullandığını, ilk sıfır Komori’yi 2012 yılında aldıklarını belirterek; şöyle diyor: “Komori’den gerçekten memnunuz. Mekanik, teknik aksamında hiçbir sorun yaşamadık. Ben yedi yıldır buradayım; babam da buradan emekli, çok eski ustalardandır; o da ısrarla Komori almamızı istiyordu.”
Emre Çarkçı, yeni makine ihtiyacını doğuran gelişmeleri şöyle özetliyor: “Satış ve pazarlama anlamında çok agresif bir firma değiliz. Müşteriler tarafından tercih ediliyoruz. Son zamanlarda, özellikle pandemiden itibaren talep çok artmaya başladı. Çalıştığı matbaadan fiyat – performans veya kalite anlamında memnun olmayanlar bizi tercih etmeye başladılar. Bu da makine yatırımı ihtiyacını doğurdu. Pandemide yatırıma ara vermiştik, pandemiden sonra karar verdik.
Artık ürünü ambalajı sattırıyor. Kozmetik başta olmak üzere, takviye edici gıdalar ve diğer gıda ambalajlarının rafta dikkat çekici olması isteniyor. İnsanlar artık kutuları raflarda rakiplerinden farklı dursun istiyorlar. Bu da bizi yeni teknoloji yatırımlar yapmaya itiyor. Yeni yatırımımız biraz daha otursun, çok uzak olmayan bir gelecekte benzer özelliklerde bir makine daha düşünüyoruz.
Aras Grup matbaacılık sektörünün büyümesinde başat rol oynayan bir firma. Babam da 2002 yılında Komori aldı ve çok memnundu. Komori zaten Japon malı ve fiyat – performans olarak da teknik olarak da çok iyi bir makine.”
Yeni Komori ihracatta da yeni ufuklar açıyor
İngiltere, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihracat yapan Maske, halihazırda broker şirketler kanalıyla işler alıyor ama yeni makine yatırımı sayesinde artık yurt dışında fuarlara da katılmayı planlıyor. Şenan Kerçin, sektörde verimlilik, kalite ve zamanında teslimin fiyattan önce geldiğini ve müşteri sadakatini sürdürmenin önemine vurgu yaparak, ekliyor:
“Müşteri tedarikçiler arasında bizi ilk sırada tutuyor çünkü işi doğru yapacağımızı, doğru ürün teslim edeceğimizi biliyor. Zaten fiyatlar birinde 10 lira ise diğerinde 11 lira ya da 9 liradır, 5 lira değildir. Hizmet kalitesini koruduğunuz sürece müşteri sadakatini sağlayabiliyorsunuz.
Bizim kalitemizde iş yapan matbaa sayısı da çok fazla değil. Bizler de müşterileri seçmek konumundayız. Her müşteriye iş yapılmaz. Gerçekten kan uyumu olan müşterilerle uzun süreli bir birliktelik oluyor. Herkes zaman içinde birbirini tanıdığı için müşteri de matbaa da birbirini kolay kolay bırakmıyor. Gelecekte, kalitemiz iyi de olsa hedefimiz onu en üst düzeye çıkarıp iç piyasaya ve ihracata en iyi kalite ürünü sunabilmek.”
Maske’nin halihazırda Sedex, gıda ve ilaç sektörüne yönelik GMP sertifikası, ayrıca FSC, ISO 9001 ve 14001, OHSAS 18001 sertifikaları var. Emre Çarkçı, “Yeni sertifikalar da alacağız” diyor ve ekliyor: “Hazırlıklarını yapıyoruz, BRC sertifikası da alacağız. Üretimi gerçekten uygulanabilir hale getiriyor ve dışarıdan kalite güvence danışmanlığı hizmeti alıyoruz.”
“Komori dünyada da tercih ediliyor çünkü Komori az arıza yapan, az yedek parça gerektiren makinedir”
Aras Makina ve Servis Hiz. A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Kaymak, yatırımla ilgili olarak şunları söylüyor: “Komori dünyada da tercih ediliyor çünkü Komori az arıza yapan, az yedek parça gerektiren makinedir. Verimlilik anlamında bu yüzden en iddialı konumdadır. Komori kullanıcısı bu yüzden memnun. Verimliliğinin yanı sıra baskı kalitesi, nokta kalitesi en iyi makine Komori’dir. Şu anda Türkiye’de 1200’ün üzerinde Komori çalışıyor.
Maske’ye kurulan konfigürasyon ile konvansiyonel, UV baskı ve H-UV baskı yapılabiliyor ve bu konigürasyona sahip Türkiye’deki ilk makine.”