Otingo Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin tesisine, Aras Makina ve Servis Hiz. A.Ş. tarafından yeni Komori Lithrone G40 Advance (maks. baskı alanı 71 x 102 cm), 6 renk ofset baskı makinesi kuruldu.
“Aylık kutu üretimimizi 30-35 milyon adetlere yükseltmiş durumdayız”
Adını kurucusunun memleketi Artvin’deki Otingo Yaylası’ndan alan Otingo Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin geçmişi 1988 yılında Metin Turan tarafından kurulan küçük matbaaya dayanıyor. Başlangıçta davetiye, kartvizit baskıları yapan küçük bir matbaa olarak faaliyet gösteren firma, zamanla tekstil etiketleri ve yıkama talimatları üretimi de yaparak tekstil sektörüne de hizmet vermeye başlar. Daha sonra karton ambalaj da Otingo’nun faaliyet konuları arasına girer. Güneşli’deki binaya 2008 yılında taşınan firma, 3500 metre kare büyüklüğündeki binanın arkasındaki binayı da 2023 yılında satın almış ve bugün yaklaşık 11 bin metre kare kapalı alana sahip tesisinde 100’e yakın personeliyle hizmet veriyor.
Ailenin ikinci neslini temsil eden Yönetim Kuruyu Üyesi Ozan Turan, 2015 yılında üniversiteden mezun olunca şirkete geldiğini ve o tarihte aylık yaklaşık 300 – 400 bin adet olan kutu üretiminin ağırlığını arttırmaya karar verdiklerini belirtiyor. “Ambalajda ilerlemek istediğimizi anlayınca yavaş yavaş tüm makine parkımızı buna göre oluşturduk ve şu anda tüm üretimimiz karton ambalajdan oluşuyor” diyen Turan, bu dönüşümü şöyle anlatıyor: “Aylık kutu üretimimizi 30 – 35 milyon adetlere yükseltmiş durumdayız. Müşteri portföyümüzü de karton ambalaja göre oluşturduk. En son yatırımımız da bu dönüşümün devamıydı. Sadece karton ambalaj değil, esnek ambalaj da üretiyoruz. Bunun için bobinden çalışan flekso baskı makinelerimiz var, içecek, su ve gazlı içecek etiketleri üretimi yapıyoruz.”
Otingo Ambalaj, makine parkını yenilemeyi yedi – sekiz yıldır planlıyormuş ama binadaki yer darlığı buna engel olmuş. 2023’te bitişikteki bina satın alındıktan sonra yatırımı gündeme alabilmişler.
Otingo Ambalaj’da üç farklı markanın ofset baskı makineleri var. Artan karton ambalaj siparişlerini karşılayabilmek ve ihracata hazırlık için yeni bir makine yatırımı gündeme geldiğinde, yıllar önce başka bir tedarikçiden alınan ikinci el bir Komori L serisi 50 x 70 baskı makinesinin sorunsuz ve verimli çalışması, marka ve tedarikçi seçiminde belirleyici olmuş. “Komori L serisi makineyi 2016 – 2017 yıllarında aldığımızı hatırlıyorum ve belki yılda bir iki bakım dışında hiç servis almadık” diyor Ozan Turan ve şöyle devam ediyor: “Bir makinenin arıza çıkartmaması karton ambalajda çok önemli. Çünkü matbaaların kârlılıklarını sağlayan şey durmadan üretim yapabiliyor olmaları. Bir arıza sebebiyle makinenin iki gün durması belki bir aylık emeğimizi boşa çıkarır. Makine ne kadar az duruyorsa, benim için en kârlı makine odur. L serisinde de bunu gördük.”
Ozan Turan: “Komori’nin her özelliği benim için çok büyük avantajlar sağlıyor”
Bazı makineleri iki vardiya, bazıları üç vardiya çalıştırılan Otingo Ambalaj 24 saat çalışıyor. Yeni Komori Lithrone G40 Advance, öncelikle personel konusunda işletmeyi rahatlatıyor. Ozan Turan, eski makinelerde işten işe geçişlerde zaman alan yıkamalar için bazen süreci hızlandırmak için üçüncü bir personel gerektiğini, yeni teknoloji makinelerinde otomatik yıkamalar nedeniyle iki personelin fazlasıyla yeterli olduğunu söylüyor.
Komori Lithrone G40 Advance, firmanın ilk
70 x 100 ve aynı zamanda ilk 6 renk baskı makinesi. Ozan Turan, “Aslında 5 renk işimizi görüyordu ama bir sonraki aşamayı düşünmeye başladık” diyor ve şöyle devam ediyor: “Ayda sekiz on kalem altı renk işimiz gelebiliyor, bunları ek geçişle çözebiliyorduk ama bu sekiz on kalem sipariş belki gelecekte 50 – 60 kalem olur diye düşündük. Çünkü yeni bir makineyi 20-30 sene kullanacağımızı öngörerek alıyoruz. Bir de soda etiketi üretenler bilirler, etiketlere DBYS (Depozito Bilgi Yönetim Sistemi) eklendi. (Üreticiler, bu sistemde ürünlerine benzersiz barkodlar atayarak kayıt işlemlerini tamamlıyorlar. Ayrıca, depozito taşıyan içeceklerin etiketlerinde veya kutularında özel semboller kullanılması ve bu sembollerin kopyalanması güç bir mürekkeple basılması gerekiyor – MH). Bu mevzuat değişikliği, mevcut makinelerimizde bir üniteyi bu işe ayırmamıza sebep oldu. Mevcut durum böyle olunca, gelecek etiket siparişleri için önlemimizi şimdiden almak istedik.”
Komori tercihinde ilk Komori’nin arızasız çalışmasının yanı sıra Aras Grup ile iyi ilişkilerinin belirleyici olduğunu vurgulayan Ozan Turan, makinenin özelliklerini ve sağladığı avantajları şöyle anlatıyor: “Ofset yatırımlarında biraz yavaş ilerledik ve eski teknolojiden yeni teknolojiye bir anda adapte olduk. Şu anda makinenin her özelliği benim için çok büyük avantajlar sağlıyor. Öncelikle işten işe geçiş çok hızlanmış durumda. Makinede yüklü renk yönetim sistemi ve kalıplardaki değerlerin makineye aktarılması sürecinde ayar yapma derdimiz yok. Kalıplar takılıp “bas” komutu verdiğimizde beşinci onuncu tabakada ufak tefek ayarlar yapıyoruz. Onuncu dakikada her şey hazırsa temiz baskıya geçebiliyoruz. İşten işe geçiş hızı çok önemli çünkü biz çok yüksek adetli işlerden ziyade çok çeşitli iş üreten bir firmayız. Makinede şu anda 15 bin hızda baskı yapabiliyorum. Renklerin sürdürülebilirliği de çok iyi. Birinci tabakadaki renkle, yüz bininci tabakada aldığım renk arasında bir sıkıntı olmuyor. Aynı işi üç ay sonra da bassam makine tüm ayarlarını otomatik olarak yapıyor ve renklerde hiçbir sapma olmuyor. Renk tutarlılığı ve kalitesi, bizim çalıştığımız sektörler itibarıyla çok önemli. Makinedeki AI (Yapay Zekâ) sistemi renk uyumunun yanı sıra yıkamayı da kolaylaştıran mürekkep ayarları yapıyor. Makine sadece hızlı baskı yapmıyor, benim iş süreçlerimi de hızlandırmış durumda.”
Ozan Turan, Komori Lithrone G40 Advance sayesinde müşterilerine daha kısa terminlerle, daha kaliteli ve daha uygun fiyatlarla hizmet verebileceklerini kaydediyor. Yanı sıra daha önce hizmet veremedikleri sektörle de baskı kalitesi sayesinde hizmet verebilir durumda olduklarını belirterek, şöyle diyor: “Bunu altıncı renk sayesinde yapabiliriz veya makinenin başka özellikleri bunu sağlayabilir. Tam kapasite çalışan bir matbaa olduğumuzdan yeni sektörlere ve işlere kolay açılamıyorduk. Mevcudu yönetmekle meşguldük. Yeni makine sayesinde ihracata da odaklanacağım. Makine parkımız, bize birçok yeni kapı açmış olacak.”
Otingo Ambalaj, halihazırda cirosunun %15’ini ihracattan sağlıyor. Yerli – yabancı müşteri ayrımı yapmadıklanını belirten Ozan Turan, müşterilerine işlerini aksatmadan hizmet verebilmeyi benimsediklerini ifade ediyor. Kusursuz ve eksiksiz hizmet vermeye odaklanmaları, büyümelerinin de tetikleyicisi olmuş. “Birincil amacım yeni müşteri katmaktan çok mevcut müşterimizi çok mutlu etmek, çünkü bugüne adımızın kulaktan kulağa duyulmasıyla, memnun müşterilerin bizi çevrelerine tanıtmalarıyla geldik” diyen Ozan Turan, kapasiteyi rahatlattıklarında fuarlar vb. tanıtım mecralarını kullanabileceklerini belirtiyor.
Otingo Ambalaj Komori’den önce Horizon katlama makinesi yatırımı da yapmıştı
Otingo Ambalaj, Komori’den önce Aras Makina’dan bir Horizon katlama makinesi almış. Komori Lithrone G40 Advance için teslim süresi 6 ay olarak öngörülürken makine üç ayda gelince, özellikle elektrik donanımı yönünden firma hazırlıksız yakalanmış. Bu nedenle iki ay önce kurulan makine tam kapasite çalıştırılamamış olsa da 5 milyon baskıya ulaşabilmişler.
Ozan Turan personeli kendi bünyelerinde yetiştirme stratejisini benimsemiş. Hem ofis katında hem de üretimde kendi bünyelerinde yetişmiş personelle çalışmaya öncelik veriyor. “Piyasada belirli sayıda oyuncuyuz ve sürekli birbirimizden eleman alarak bir yere varamayız” diyen Turan, çok sıkışmadıkça dışarıdan eleman almadıklarını vurguluyor ve ekliyor.
“Adetler yüksek olduğu ve sektörümüzde müşterinin talebi de olmadığı için dijital baskı yatırımı düşünmüyorum. Orta vadeli hedefim yılda 1 milyar kutu üretebilmek.”