Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024 Kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin 2024 Kasım ayı ihracatı 22 milyar 300 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü, Kasım ayında 671 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektör yılın 11 ayında 7,2 milyar dolarlık ihracata ulaşırken, ihracat payının en çok arttığı ülke yüzde 23 ile Amerika Birleşik Devletleri, ihracatın en çok yapıldığı ülke ise 1 milyar 20 milyon dolar ile Irak oldu. Kasım ayı rakamlarını değerlendiren İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “Yaşadığımız tüm zorluklara rağmen 2024’ü olabildiğince verimli bir şekilde tamamlamak için gayret gösteriyoruz. Yıl sonu hedefimize ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz” diyor.
Türkiye’nin 2024 yılı kasım ayına ait ihracat verileri Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından paylaşıldı. Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 gerilerken, son 12 aylık ihracat yüzde 2,3 artarak 261,5 milyar dolara ulaştı. Kasım ayı ihracatı 22 milyar 300 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2023 yılı Kasım ayında 686 milyon dolar olan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü ihracatı, bu yılın aynı ayında 671 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektör, yılın 11 ayında 7,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken en çok ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sırayı 1 milyar 20 milyon dolar ile Irak aldı. İkinci sırada 405 milyon dolar ile Birleşik Krallık, üçüncü sırada ise 353 milyon dolarlık ihracat ile Amerika Birleşik Devletleri yer buldu. Listenin devamında Almanya, Libya, İran, Fas, Fransa, Romanya ve Gürcistan gibi ülkeler bulunurken, ihracat payının en çok arttığı ülke ise yüzde 23,52 ile ABD oldu.
Dünya ticaretindeki sert rekabetin ve değişken dinamiklerin yerli üreticileri zaman zaman zorlasa da her geçen gün daha güçlü hale getirdiğini dile getiren Erkan Özkan, sektörün yaşadığı zorluklara rağmen dikkat çekici performansını korumaya devam ettiklerini belirterek yıl sonu hedeflerine ulaşmak için büyük bir gayret içerisinde oldukları belirtiyor ve “2025’te yakaladığımız istikrarı sürdürerek yerli üretimin gücünü dünya arenasında daha çok göstermeyi istiyoruz” diyor.