Pekin Grafik İletişim Enstitüsü (BIGC), fleksografik baskının karbon ayak izini gravür baskınınkiyle karşılaştıran bağımsız bir çalışma yürüttü.
Asahi Kasei’nin bir yan kuruluşu olan Asahi Photoproducts, bağımsız bir kuruluş olan Pekin Grafik İletişim Enstitüsü (BICG) ile birlikte, solvent mürekkep kullanan gravür baskı ile su, solvent ve UV mürekkepleri kullanan fleksografik baskı arasındaki karbon ayak izindeki farkları daha iyi anlamak için bir çalışma yürüttüğünü bildirdi.
BIGC, baskı, yayıncılık ve medyaya odaklanan Asya’daki tek lisans üniversitesi ve Çin’de yayıncılık ve baskı yüksek öğreniminde öncü. Çalışma, BICG Baskı ve Paketleme Mühendisliği Okulu’nda Profesör, Doktor, öğretmen ve Pekin Baskılı Elektronik Mühendisliği Teknolojisi Araştırma Merkezi Müdürü olan Lixin Mo’nun gözetiminde 1 Ekim ile 4 Aralık 2023 tarihleri arasında yürütülmüş. Tam rapor Ocak 2025’te yayınlanacak.
Dr. Mo, “Fleksografik baskı, diğer baskı teknolojilerine kıyasla daha çevre dostu bir yaklaşım, çok çeşitli baskı altı materyallerle uyumluluk, yüksek hızlı seri üretimi kolaylaştırma yeteneği ve farklı baskı yöntemlerini birleştirmede esneklik dahil olmak üzere çok sayıda avantaj sağlıyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu avantajlar, Avrupa ve ABD’deki ambalaj baskı pazarlarında yaygın olarak kullanılmasına yol açmıştır. İstatistiklere göre, fleksografik ürünler ABD’deki ambalaj baskı pazarının %70’inden fazlasını ve Avrupa’da yaklaşık %50’sini oluşturmaktadır. Ancak, Çin’in ambalaj baskı pazarında gravür baskı hâkim olmuş ve pazar payının %90’ından fazlasını işgal etmiştir.”
Bunu akılda tutarak, BICG Çin’in ambalaj baskı endüstrisindeki fleksografik ve gravür baskı işletmelerinin mevcut gelişim durumunu araştırmak için bir anket ve yerinde araştırma yürüttü. Bu çalışma, sürdürülebilirlik yönleri de dahil olmak üzere fleksografik baskı teknolojisinin karşılaştırmalı avantajlarını, mevcut eksikliklerini ve geliştirme potansiyelini analiz etmeyi amaçladı.
Çalışma, Çin’deki baskı ve ambalaj şirketlerinin gravürden fleksografiye geçmeleri veya en azından fleksografiyi operasyonlarına dahil etmeye başlamaları durumunda önemli sürdürülebilirlik avantajları olduğu sonucuna vardı.
Dr. Mo, ekliyor: “En önemli sürdürülebilirlik avantajı, suyla yıkanan klişeleri ve su bazlı mürekkepler kullanan fleksografinin karşılaştırılmasında ortaya çıktı. Bu yapılandırma için emisyonların 4 CO2eq/m²’den az olduğunu, solvent mürekkepler kullanan gravür için ise 140 kg-CO2eq/m²’ye varan şaşırtıcı bir değere kıyasla, 136 kg-CO2eq/m²’lik bir azalma veya 35 kat daha az emisyon bulduk. Tüm sahalardan elde edilen sonuçlar bu kadar abartılı olmasa da gravür için en iyi senaryo 34 kg-CO2eq/m² emisyonla sonuçlandı.”
Profesör, solvent mürekkepler kullanıldığında bile gravürün üç kat daha fazla CO2eq/m² yaydığını, her iki teknolojinin de kullanıldığı bir sahada elde edilen test sonuçlarına dikkat çekiyor.
Asahi Teknik Destek Uzmanı Yuji Suzuki, “Çin’deki ambalaj baskı sektöründeki uzun deneyimimize dayanarak, sektördeki insanların pazarda bir oyun değiştirici beklediğini fark ettik” diyor ve ekliyor: “BICG’den gelen bu tarafsız çalışma, bu oyun değiştiricinin burada olduğunu açıkça gösteriyor ve bu, Çin ambalaj baskı sektöründe fleksografiyi gravürle karşılaştıran bir yaşam döngüsü değerlendirmesinin (LCA) gerçek veri karşılaştırma çalışması. Hükûmet düzenlemesi Çin’de en yüksek güce sahip ve önümüzdeki aylarda CO2 emisyonları hakkında katı düzenlemeler görmeyi bekliyoruz. Bu çalışma, bu düzenlemelerin uygulanmasını hızlandırma potansiyeline sahip. Hem marka sahipleri hem de dönüştürücüler, maliyetli olsa bile, fleksografiye yatırım yapmayı şimdi düşünmeli. Bu gelecek düzenlemelere aykırı davranma riski çok yüksek.”