Dieter FINNA
Değişen pazarlar ve teknolojiler ortamında, uyarlanabilirlik modern makine sistemleri için temel bir gereklilik haline gelmektedir. Geleceğe yönelik bir makine konsepti, değişen pazar koşulları gerektirdiğinde ek baskı ve sonlandırma modüllerini sorunsuz bir şekilde entegre etme esnekliği ile etkileyicidir.
Pazar nasıl gelişecek ve müşterilerimin gelecekte ne gibi gereksinimleri olacak? Bu talepleri karşılamak için hangi makine sistemi – analog, dijital veya hibrit – ve hangi makine konfigürasyonu gerekli?
Dönüştürücüler, seçtikleri sistemin – ister analog ister dijital olsun – değişen pazar koşullarına her an uyum sağlayabilecek kadar esnek olduğundan emin olabilirlerse, yatırım yapmadan önce bu tür temel soruları çok daha kolay yanıtlayabilirler.
Gallus, “System to Compose” ile tam da bu dinamik esnekliğe yönelik bir platform sunuyor. Gallus Labelmaster’ın modüler sistemine dayanan bu sistem, Gallus One dijital baskı sisteminin platformunu oluşturuyor. Bu sistem içinde Gallus One, analog modüller eklenerek hibrit bir sisteme genişletilebiliyor. Tersine, mevcut bir Gallus Labelmaster, bir dijital baskı ünitesi (DPU) eklenerek hibrit bir makineye dönüştürülebilir.
Mevcut seçenekler
“System to Compose “un modüler yapısı çok esnek genişleme seçenekleri sunuyor. Dijital baskı ünitesinin beş mürekkep püskürtmeli renge (CMYK + beyaz) kadar entegrasyonuna ek olarak, renk alanını turuncu ve mor ile genişletme seçeneği de var. Dijital baskı ünitesi, önceki standart genişlik olan 340 mm’ye ek olarak artık 430 mm’lik bir baskı genişliğinde de mevcut.
Sistemin analog genişletme seçenekleri arasında beyaz ön baskı, spot renkli baskı ve vernikleme için flekso ve serigrafi baskı üniteleri yer alıyor. Soğuk yaldız transferi ve laminasyon için üniteler de eklenebiliyor. Gallus One’ı, tek bir üretim adımında son işlem yapılmasını sağlayan tam veya yarı döner bir kalıp kesici ile güçlendirmek de mümkün.
“System to Compose” ile genişletilebilir:
Dijital baskı ünitesi DPU, 5 renk CMYK + beyaz
Turuncu ve mor ile renk alanı uzantısı DPU
Flekso baskı üniteleri
Serigrafi baskı üniteleri
Soğuk yaldız transferi
Laminasyon ünitesi
Döner ve yarı döner kalıplı kesim
Yüksek otomasyon ile ölçeklenebilirlik
Modüler sistemin genişletme seçeneklerindeki ileri düzey esneklik, yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş münferit bileşenler sayesinde mümkün olmaktadır. Standartlaştırılmış İnsan Makine Arayüzü (HMI), bir yazılım güncellemesinden sonra eklenen modüllerin kontrolünü devralacak ve geleneksel ve dijital süreçleri tamamen entegre edecek şekilde donanım açısından hazırlanmıştır. Sonuç olarak, operatör makine sisteminin mevcut durumu ile ilgili tüm bilgileri doğrudan ve net bir şekilde ekrandan alır ve buradan kontrol edebilir ve düzenleyebilir.
Hazır modunda, analog baskı üniteleri, kayıt işaretleri yakalama alanına girer girmez kaydı otomatik olarak ayarlar, bu da hızlı bir kurulum sağlar ve israfın önlenmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Üretim modunda, analog baskı ünitelerinin sürekli kayıt kontrolü ve düzenlemesi, örneğin “Web-to-Web” kontrol sistemi tarafından her zamanki gibi otomatik olarak gerçekleştirilir. Sensörler, özel olarak tasarlanmış kayıt işaretleri arasındaki mesafeyi algılar ve baskı görüntüsünde/kayıtta, örneğin alt tabaka toleransları nedeniyle meydana gelebilecek sapmalara çok hassas ve hızlı bir şekilde tepki verir.
Dijital baskı ünitesinde, tescilli “Vision” görüntü işleme sistemi, çeşitli merkezi makine işlevlerini kontrol etmek için bir kamera sistemi kullanır. Bunlar arasında, operatör tarafından bir düğmeye basılarak tetiklenen ve tek tek renkleri hassas bir şekilde üst üste bindiren otomatik kayıt ayarı da yer alıyor.
Aynı zamanda, yüksek çözünürlüklü kamera temel kalite güvence görevlerini yerine getirir. Eksik nozulları ve zemin alanlardaki yoğunluk değişimlerini (yoğunluk eşitsizliği) tespit eder. Bu hata kaynaklarını telafi eden Vision System, basılı görüntüdeki beyaz çizgileri ve baskı alanlarında renk sapmalarına neden olabilecek gökkuşağı efektlerini önler.
Düşük mürekkep tüketimi
Gallus One’ın düşük mürekkep tüketimi bir yenilik olarak kabul edilmektedir. Bu, temel ve ultrasonik temizliğin ihtiyaca dayalı bir kombinasyonu ile mümkün olmaktadır. Her iki temizleme modu da temassızdır ve yalnızca baskı kafalarının dışında gerçekleşir, bu nedenle nozülleri yıkamak için mürekkep gerekmez. Gallus, mürekkep tasarrufunun %20’ye kadar çıktığını belirtiyor.
Sizinle birlikte büyüyen makine teknolojisi
Pazardaki değişiklikler her zaman makinenin uyarlanması ihtiyacını doğurabilir. Bir işleyicinin ürün portföyü bugün ağırlıklı olarak kısa teslimat süreleriyle dijital olarak basılan dört renkli etiketlerden oluşuyorsa, bu durum süsleme adımlarını içeren siparişlerin artmasıyla değişecektir. Böyle bir premium segmente uyum sağlamak, makine teknolojisini genişletmeyi mantıklı kılıyor. Gallus One örneğinde, sistem fleksografik baskı üniteleri, soğuk yaldız, serigrafi baskı üniteleri ve bir kalıp kesici ile donatılabiliyor. Bu şekilde donatıldığında, premium segmentteki işler de tek bir iş adımında çok verimli ve uygun maliyetli bir şekilde üretilebilir.
Üretim geleneksel bir üretim yöntemine dayanıyorsa ve ürün portföyü zaman içinde daha kısa üretim döngülerine ve daha fazla dil veya renk versiyonuna sahip siparişlere dönüşüyorsa, bu, geleneksel makine teknolojisine bir dijital baskı ünitesi eklemek için bir argümandır. Böyle bir hibrit makine, çok sayıda klişe değişikliği gerektiren analog üretime kıyasla daha verimli bir çözümdür. Hibrit çözümde, katı ve spot renkler düşük maliyetle geleneksel olarak basılmaya devam ederken, değişken unsurlar dijital olarak uygulanır.
Günlük işlerde süreç değişkenliği
Gallus “System to Compose” sadece değişen iş yapılarına uyum sağlama konusunda değil, aynı zamanda günlük işlerde de pratik avantajlara sahip ve üretim sürecine yüksek düzeyde verimlilik getiriyor. Makine sisteminin sıralamasında flekso ve serigrafi baskı ünitelerinin değiştirilebilmesi, örneğin iş durumu bir iş için dijital baskı ünitesinin yukarısında iki serigrafi baskı ünitesi ve diğer işler için dijital baskı ünitesinin aşağısında iki serigrafi baskı ünitesi gerektiriyorsa, bir dönüştürücünün dört serigrafi baskı ünitesine yatırım yapmasına gerek olmadığı anlamına geliyor. Flekso baskı ünitelerini serigrafi baskı üniteleriyle değiştirme seçeneği sayesinde, serigrafi baskı ünitelerini her iş için iki yukarı veya iki aşağı yönde ayrı ayrı konumlandırabilir.
Aynı varyasyon seçenekleri fleksografik baskı üniteleri için de mevcut. Sabit baskı ünitesi takımına sahip bir makine, karmaşık işlerin iki iş adımında işlenmesi için çözüm sağlarken, proses değişkenli bir makine ve ünitelerin değiştirilmesi, bu tür işlerin tek bir üretim adımında üretilmesine olanak tanıyor.
Ekonomik verimlilik
Etiket baskısında şirketler, sipariş yapılarına göre bireysel olarak uyarlanmış makinelere sahiptir. Pazarlar ve ürün portföyü gereksinimleri değiştiğinde, mevcut makine konfigürasyonları buna göre uyarlanmalıdır. Yeni makinelere yapılacak yatırımların optimum çözümü temsil edip etmediğini ve hangilerinin optimum çözümü temsil ettiğini belirlemek için bir TCO (Toplam Sahip Olma Maliyeti) hesaplayıcısı kullanılabilir. Bu, belirli bir sipariş yapısı için hangi makine konfigürasyonunun – belirli satın alma ve işletme maliyetlerini dikkate alarak – en yüksek maliyet etkinliğini sunduğu konusunda kesin bilgi sağlar. Örneğin, dijital yerine fleksoda beyaz baskı yapmak için Gallus One için ek bir flekso baskı ünitesine yatırım yapmanın mantıklı olup olmadığını belirlemek mümkündür. Doğrudan bir karşılaştırma, işlerin sayısının ve uzunluğunun böyle bir yatırımı ne zaman haklı çıkardığını açıkça gösteriyor.
Günümüz dünyasında, bir makine platformunun esnekliği sadece bir seçenek değildir. Bir makine sisteminin gelecekteki uygulanabilirliği için temel ve dolayısıyla kilit bir kriterdir. Esnekliği, dönüştürücülerin pazardaki gelişmelere ve değişikliklere hızla tepki vermesini ve uyum sağlamasını sağlar. Bu esneklik, şirketlerin rekabetçi bir şekilde gelişmeye devam etmesini sağlar.