Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin sonbahardaki ilk tanıtım toplantısında Koenig & Bauer’ın ve Koenig Bauer Duran’ın drupa yenilikleri hatırlatıldı ve özellikle dijitalleşme, sürdürülebilirlik alanındaki en son gelişmeler paylaşıldı.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), 1 Ekim’deki toplantısında Koenig &Bauer’ı konuk etti. Toplantıda Koenig Bauer Duran sunumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oktay Duran’ın açış konuşmasıyla başladı. Geçmiş KASAD buluşmalarına değinen Duran, Koenig & Bauer’ın katlama yapıştırma makinalarının üretimini İstanbul’da, kesim makinalarının üretimini Barcelona, İspanya’da ve baskı makinalarının bir kısmını Radebeul, bazı özel makinaların üretimini ise Würzburg, Almanya’da sürdürdüğünü hatırlatıyor.
Dietmar Heyduck: “Koenig &Bauer dünyanın en geniş makine yelpazesine sahip”
Koenig & Bauer’ın satıştan sorumlu yöneticisi Dietmar Heyduck, Koenig & Bauer Duran Kıdemli Satış Direktörü Rolf Köhle’nin tercümesiyle sunumunu yaptı.
“Hepinizin destekleri sayesinde Türkiye’de iyi bir başlangıç yaptık ve devam ediyoruz” diyor Heyduck ve şöyle devam ediyor:
Koenig & Bauer hayatımızın her anında kullandığımız ürünlerin ambalajlarını vb. basan makinaları sayesinde dünyanın en geniş makina yelpazesine sahip. Cam şişelere baskı ve kutu baskısı, gazete baskısı, ticari baskı, metal ambalaj baskısı, oluklu kutu baskısı, işaretleme, değerli kâğıt (banknot, pasaport vb.) baskıları, oluklu mukavvaya doğrudan baskı ve esnek ambalaj baskıları bizim makinalarımızda yapılabiliyor.
Geçen sene Koenig & Bauer 1.3 milyar euro ciro yaptı. Tüm dünyada 5700 çalışanı ve 200’ü aşkın servis ve satış lokasyonu ve hepsi Avrupa’da 11 üretim lokasyonu var. Sektörümüzde Koenig & Bauer matbaacıların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek tek üretici.
Her zaman sizler için güvenilir danışmanız. Temel odak noktamız endüstriyel ambalaj ve ticari baskı için benzersiz bir ürün portföyü ve bağlantılı hizmetler sunmak. Sadece makinalar değil, bunlara bağlı teknolojiler ve diğer sistemler de geliştiriyoruz.
Dijitalleşme çok önemli. Koenig & Bauer dijitalleşmede öncü olmuştur. Özelikle dünya çapında müşterilerin online bağlantılı makinalarını yapmaktadır. drupa’da gösterilen myKyana dijital portal sistemi sayesinde daha yüksek verimlilik ve kârlılık sunuyoruz.
myKyana ile dijital dünyamıza giriş yapabiliyorsunuz. Kyana Connect ile makinaları ve sistemleri bağlantılı kılabilir, Kyana Data ile makinalarınızdan veri alabilir, Kyana Cases ile makinalarınızda oluşabilecek problemleri görebilir, bunun gibi değişik senaryolarla dijital dünyamıza girebilirsiniz.
Biz basım endüstrisinde öncüyüz. Job Optimizer ile baskı üretiminizi etkin şekilde planlayabilir ve baskı hazırlık sürecinizi kısaltabilirsiniz. Logotronic bizim yardımcı sistemimiz. Tüm ünitelere ulaşabilirsiniz, üretim planlama, izleme, raporlama yapabilirsiniz. Sadece baskı makinalarından söz etmiyorum, baskı sonrası makinalar da bu sisteme bağlı.
Şirketimizin asıl amacı, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve modüler sistemler. Dünyanın en eski baskı makinesi üreticisinden çağdaş ve hızlı bir teknoloji grubuna dönüştük. Hepinizin olduğu gibi bizim de odağımız ambalaj.
İş akışınız nasılsa bizde hepsi için çözümler var. Tabaka ofset makinamıza tabakadan veya bobinden giriş yapabilirsiniz. Dijital web baskı makinamız ve CI flekso makinamız var. Bunlardan çıkan ürünleri istiyorsanız rotasyon kesim, istiyorsanız düz kesim makinasında kesilebilir. Sonra katlama yapıştırma makinalarında katlanmış kutuyu elde ediyorsunuz.
“Müşterilerimizi baskı ve baskı sonrası çözümlerimizle daha başarılı kılıyoruz”
Biz müşterilerimizi baskı ve baskı sonrası çözümlerimizle daha başarılı kılıyoruz. drupa’ya gelenler ya da daha önce KASAD gezisinde fabrikamızdaki showroom’umuza gelenler yeni nesil makinalarımızı görmüşlerdir. Performans paketi, güvenlik ve dizayn konusunda çok iddialıyız ve bunu küçük, orta ve büyük ebatlar için gerçekleştiriyoruz. Son dizayn Rapida makinalarımız iF Dizayn ve “En iyinin iyisi / Best of the Best” kategorisinde Red Dot Dizayn Ödülü (2020) kazandı.
Rapida 105, son derece üretken, esnek ve çok yönlü makinamız; dünyanın en hızlı tabaka ofset baskı makinası Rapida 106 X, saatte 22 bin tabaka basıyor. Rapida 105 ve 106 aynı platform üzerine kurulu aynı gövde ve merdane dizilimine sahip makinalar. Sadece belirli özellikler ve opsiyonlar farklı. Geçen ziyaretinizde göremediğiniz en son geliştirdiğimiz Rapida 76 özellikle premium ambalajlar için geliştirildi.”
IML için makina yatırımları
Koenig & Bauer’ın sadece karton ambalaj için büyük ebat veya 50 x 70, 70 x 100 makinalar yapmadığını, artık Türkiye’de önemli bir pazar ve büyük bir potansiyeli olan IML üretimine de giriş yaptıklarını belirten Dietmar Heyduck, ekliyor: “Dünya IML üretiminin neredeyse %30-40’ı Türkiye’de basılıyor. Müşterilerimizin desteği sayesinde Türkiye’de IML pazarında ilk makinalarımızın satışlarını gerçekleştirdik. İlk Cut Pro X alan rotasyon kesim makinasını alan Demirkardeşler (Gaziantep) firmasına, Demir ailesine çok teşekkür ediyoruz.”
Heyduck, Cut Pro X 106 rotasyon kesim makinası alan Çakırlar ailesine de teşekkür ettikten sonra, Çakırlar Matbaası’nın çok önemli diğer yatırımının duyurusunu Oktay Duran’a bıraktı. Duran, yatırımı şöyle açıklıyor: “Türkiye dünyada IML piyasasında sadece baskı ve kesimle değil artık ham madde üretimiyle de ciddi bir rol oynayan ülke. Koenig & Bauer olarak böyle öncü firmaları ikna etmeye çalıştık. Çakırlar bu kesim makinasından sonra bir de IML baskısı için baskı makinası (Rapida 106 6+L; RS 06 bobinden tabakalama sistemli) sipariş etti. Onu da burada anons etmek isteriz.”
Eren Şentürk (Koenig Bauer Duran Satış ve Pazarlama Müdürü): “Beş yeni ülke ile pazarlarımızı genişlettik”
Koenig Bauer Duran Satış ve Pazarlama Müdürü Eren Şentürk, Koenig & Bauer Duran katlama yapıştırma makinalarında teknik ve pazar anlamındaki geliştirme çalışmalarını şöyle anlatıyor:
“Koenig & Bauer Duran olarak dünyada 79 ülkede 950’den fazla makinamız var. Beş yeni ülke pazarlarımıza eklendi. Bunlardan en önemlileri G. Kore ve Brezilya. Bu ülkeler bizim için çok zor pazarlardı. Koenig & Bauer’ın bize en önemli desteklerinden birisi buydu. Pazarlarımızı genişlettik. G. Kore, Brezilya, Sırbistan, Endonezya gibi ülkeleri pazarlarımıza ekledik.
Omega Intro başlangıç seviyesi makinamızın hem oluklu hem karton tarafında, 110, 145 ve 165 modelleri var; 300 m/dk. hızında çalışıyor.
Allpro en geniş yelpazeye sahip. Makine 55, 70, 90, 110, 130 ve 145 ölçülerinde, 400 m/dk.’ya kadar hızda üretim yapılabiliyor.
drupa’da da gösterdiğimiz Alius makinamızla 600 m/dk. hızlı modelimiz. Yan yapıştırma özelliği var. Makina 70, 90, 110 ölçülerinde bulunmakta.
Oluklu makinamız Magnus, dört ölçüde bulunmakta: 165, 185, 210 ve230.
Karton ve oluklu anlamında 55’ten 230 cm’ye kadar birçok kutuyu katlama yapıştırma yeteneğimiz var.
Senelerdir makinalarımızı modüler olarak tasarlıyoruz. Bu Duran Makina’nın en önemi özelliklerinden biriydi, halen Koenig Bauer Duran olarak bu özelliğimiz devam ediyor. Özel bir kutu tasarımınız varsa Koenig Bauer Duran size özel katlama yapıştırma makinaları üretiyor.
Dijitalleşme tarafında, myKyana platformu şu anda baskı makinalarında çalışmakta. Katlama yapıştırma makinalarına da myKyana platformunu aktaracağız. Şu anda pilot projelerde çalışmalar devam ediyor.
myKyana bir platform ve üzerinde Kyana Data, Cases, VisuEnergy, VisuEnergy X, Kyana Assist, Kyana Connect, Kyana Campus, Job Optimizer gibi uygulamalar var. Dijitalleşme de Koenig Bauer Duran’ın Koenig & Bauer ile birlikte en önemli stratejilerinden biri.
Sürdürülebilirlik tarafında da birtakım çalışmalar yapıyoruz. Bunu daha önce KASAD’ın Sekamsan ile düzenlediği bir organizasyonda detaylı anlatmıştık. Katlama yapıştırma tarafında sürdürülebilirlik için enerji tüketimini azaltmaya çalışıyoruz. Yeni tip, en son teknoloji motorlar kullanıyoruz. Bu motor tipleri sayesinde makinalarımız daha az enerji tüketiyor, bu da sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Kullandığımız rejeneratif motorlarla kullanmadığımız enerjiyi şebekeye geri basıyoruz.
En önemli özelliklerden birisi de mekanik gücün azaltılması. Bu, motor ne kadar az güç çekerse o kadar az enerji tüketir demek.
Hızlı modelimiz Alius 600 m/dk. hızında üretim yapıyor, önünde ve arkasında otomatik yükleme ve toplama sistemleri var. Hız 250 m/dk. üzerine çıktığında arkada toplama çok zorlaşıyor, bu yüzden otomatik toplama sistemleri gerekli oluyor. drupa’da sergilediğimiz Alius 90 şu anda İngiltere’de bir matbaada çalışıyor.
drupa’da ofset baskı makinesi, dijital baskı makinesi, rotary kesim, flatbed kesim ve katlama yapıştırma makinalarında başından sonuna kadar üretim çözümlerimizi gösterdik. Alius 90 önünde feeder, arkasında otomatik toplama sistemiyle 600 m/dk. hızında çalıştı ve saatte 115 binden fazla kutu üretti.
Üç çeşit toplama sistemimiz var. Yan yapıştırmalı, özellikle ilaç kutuları için 200 m/dk. üzerinde yarı otomatik, 150-200 bin m/dk. hızlarda yan yapıştırmalı kutular için tam otomatik Omega Pack ve dip kilit kutular için LocPack. Saatte 50 bin adede kadar çıkabiliyor.
Omega Braille 250 m/dk. hıza sahip. Kaliteli nokta üretebilmek hızdan daha önemli olabiliyor. Önce kaliteye, sonra hıza odaklıyız. Dört sıraya kadar Braille uygulayabiliyoruz. Erkek ve dişi diskleri çeviren iki servo motorumuz var. Klişe değişiminde maksimum 2-3 dakika içerisinde işten işe geçilebiliyor. Tüm kontrolleri yapabildiğiniz kendine ait bir Siemens ekranı da var ve bu ekranda kutu ölçülerini giriyorsunuz, otomatik ayarlama yapabiliyorsunuz, sistem ileri – geri, sağa – sola kutu ayarlarını kendisi yapıyor.”
myKyana ve Logotronic’in baskı sonrasına da uyarlanması için çalışmalar sürüyor
Eren Şentürk, dijitalleşme alanındaki gelişmelere de değinerek, şunları söylüyor:
“myKyana bir dijital platform ve üzerindeki uygulamaları satın alabiliyorsunuz.
Kyana Connect ile makinadaki veriyi Cloud’a açabiliyorsunuz. Kyana Data sayesinde kutu adedi, hız vb. bilgiyi Cloud’a aktarabilir ve bu veriyi daha sonra raporlama için kullanabilirsiniz. Dijital platformlarda Koeing & Bauer tarafından çok iyi geliştirmeler yapılıyor ve biz de lokaldeki mühendisler olarak bunları yakından takip ediyoruz. Baskı, kesim ve katlama yapıştırmada dijital sistemleri geliştiriyoruz. Baskı tarafında çok gelişmiş durumda. Katlama yapıştırma tarafında da tüm makinalarda myKyana sistemi olacak. myKyana yeni makinalarda zaten olacak, istenirse eski makinalara da yüklenebilecek. Sadece Koenig & Bauer makinalarını değil, diğer makinaları da myKyana platformunda raporlayabiliyoruz.
Logotronic Koenig & Bauer tarafından geliştirildi ve biz de kendi tarafımıza adapte ettik, tüm katlama yapıştırma makinalarında da aktive edilebiliyor. Logotronic şu anda halihazırda kullanılan MIS sistemleri ile birleştirilip makinadaki hız, kutu adedi vb. tüm bilgilerle MIS sistemlerinde raporlama yapılabiliyor. Logotronic ile baskı makinalarında ön ayar da yapılabiliyor. Katlama yapıştırma makinalarında bu henüz mümkün değil, çünkü alt yapısı, kullandığı CIP 4 sistemi kesim ve katlama yapıştırmaya uygun değildi. CIP 4 tarafında da çalışmalar yapılıyor. Artık baskı sonrasında, kesim ve katlama yapıştırmada da Logotronic bu veriyi taşıyabiliyor olacak ve MIS sisteminden girilen veriyle ön ayar yapılabiliyor olacak.”
Oluklu ambalaj üretimi için yeni üniteler
Oluklu mukavva ambalaj üreticileri için özel iki yeni ünite geliştirdiklerini belirten Eren Şentürk, ekliyor:
“Biri Otomatik Toplama Sistemi, yan yapıştırma, dip kilit, 4-6 nokta tüm kutuları toplayabilen otomatik bir sistem.
Diğeri, Omega Twinfeeder; altta master yükleme ve üstte ikincil yükleme (istenirse üçüncü de olabiliyor) barındırıyor. İki ya da üç kutuyu master kutuya ekleyebiliyoruz. Sıcak tutkallama sayesinde kutuyu daha güçlü yapabilmek için geliştirildi. Oluklu tarafında talep gören bir sistem. Şu anda fabrikamızda test aşamasında ve yakında müşterimize teslim edeceğiz.”