Ali Tamer Ardıç / Genel Yayın Yönetmeni
Ekim ayının son günlerine Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı damgasını vurdu. Avrupa’nın alanında her yıl tekrarlanan en büyük fuarı olan Avrasya Ambalaj her geçen yıl büyüyen trendini bu yıl da sürdürdü. Artan yeni katılımcı ve mevcut katılımcıların alan genişletme talepleri fuar alanının fiziksel sınırlarını zorlar durumda. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nin mevcut salonları yeterli olmayınca fuar için bu yıl 2 geçici çadır salon da eklenmişti.
TÜYAP tarafından yapılan açıklamaya göre, 33 ülkeden 1200’den fazla firma ve firma temsilcisinin katılımcı olarak yer aldığı fuarı 130 ülkeden 13708’i yabancı toplam 77572 sektör profesyoneli ziyaret etmiş. Katılımcı ve ziyaretçi sayıları geçen yılki rakamların da üzerine çıkmış durumda. Sayısal veriler bir yana ziyaretçilerin yüksek niteliği fuarın başarısını perçinliyor. İstisnasız konuştuğumuz tüm katılımcılar ziyaretçilerin, ne istediğini bilen, karar verici ve yüksek nitelikli olduklarını belirtiyorlar. Sonuç olarak, her yıl tekrarlanan bir fuar olmasına ve bunun katılımcılar üzerinde bir yük oluşturmasına karşın tüm katılımcılar yoğun geçen bu dört günden memnun ayrılmış durumdalar. Özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar ve siyasi çalkantılar bir yana Türkiye’nin dinamikleri bu denli canlı iken, büyük bir olumsuzluk yaşamazsak etiket ve ambalaj tarafında daha gidilecek epeyce yol olduğunu söyleyebiliriz. Gidilecek yol var ama fuar için genişleyecek alan var mı sorusunun ise ucu açık. TÜYAP fuar salonlarının tam kapasite ile doldurulduğu Avrasya Ambalaj’ın bölünmesi tartışmaları da bu yüzden birkaç yıldır konuşulanlar arasında. Ancak ambalajın her alanı için ziyaretçilerin bir çözüm bulabildiği mevcut tablonun oluşturduğu sinerjiden de herkes memnun.
Avrasya Ambalaj Fuarı’ndan hemen önce de Almanya’da Heidelberg Days etkinliği vardı. Wiesloch Walldorf’daki Heidelberg fabrikasında, yeni adıyla Home of Print’te (eski adıyla Print Media Center) 21-22 Ekim günlerinde gerçekleştirilen etkinliğin ilk gününde uluslararası basın temsilcilerine Heidelberg yöneticileri tarafından sunumlar yapılıp yeniden düzenlenen Home of Print alanı gezdirildi. 22 Ekim günü sabah Wiesloch Walldorf’a gelen matbaacılara Heidelberg Teknoloji ve Satış Direktörü Dr. David Schmeddin ve Print Media Center Başkanı Nick Trabold tarafından firmanın tüm ürün gamı ve yazılımları hakkında bilgi veren sunumlar yapıldı. Sunumların ardından misafirler gruplar halinde makine demolarını izlediler.
Heidelberg’in tam bir çözüm sağlayıcısı olduğu vurgulanan etkinlikte matbaacılara tonerden mürekkep püskürtmeliye, ofsetten flekso’ya kadar tüm teknolojilerde Prinect ile tek bir iş akışına tamamen entegre hibrit bir üretim ortamı gösterildi.
Ekim ayının bir diğer etkinliğinde de Aras Grup, Polonyalı matbaacıları Metpack tesislerinde ağırladı. Beş günlük bir ziyaret programıyla İstanbul’a gelen Polonya Basım Birliği (Polska Izba Druku) üyeleri fabrika ve fuar ziyaretlerinin yanı sıra şehrin tarihi ve turistik mekânlarını da gezdiler. Polonyalı matbaacılar 21 Ekim’de Aras Grup şirketlerinden Met Kağıtçılık bünyesindeki Metpack tesislerini ziyaret edip üretim alanlarını gezdiler ve Türk basım sektörü temsilcileri ile karşılıklı iş birliği olanakları değerlendirildi.
Bu yıl Sign İstanbul 31-Ekim 3 Kasım tarihlerinde kapılarını açıyor. Bu fuara ilişkin haberlerimiz Aralık sayımızda yer alacak. Bu ay da Avrasya Ambalaj Fuarı değerlendirmeleri, etkinlik ve yatırım haberleri ile yine dolu dolu bir dergi ile masa ve ekranlarınızdayız.
Verimli, sağlıklı ve bereketli mesailer…