Basılı yayının gücü ve geleceği
Alexandre EMERYK / Canon Eurasia Ülke Direktörü
Kitap yayıncılığı segmentinde basılı yayının devam eden başarısı, modern medya ortamının en büyük açılımlarından biri olarak konumlanıyor. Okuyucularla bağlantı kurma noktasında baskının sahip olduğu sorgulanamaz güç karşısında dijital medya; hikayeler veya gerçek içeriklerle buluşturma söz konusu olduğunda basılı kitaplarla yarışamıyor. E-kitap okuma cihazlarından sesli kitaplara kadar dijital alternatiflerin çoğalmasına rağmen, tüketiciler hâlâ basılı kitaplara oldukça fazla ilgi gösteriyor.
Öte yandan, yeni nesil okuyucular basılı kitapları diğer formatlara göre daha fazla tercih ettiklerini söylemelerine rağmen yayıncılık sektörü hâlâ birçok zorluk yaşıyor. Talep öngörülemiyor ve trendler göz açıp kapayıncaya kadar gelip geçebiliyor. Bu sebeple yüksek hacimli baskı, merkezi baskı, nakliye, depolama ve satılmayan stokların kâğıt hamuru haline getirilmesi gibi uygulamalar sorgulanmaya başlıyor. Sektör sadece tedarik zincirinin aşamalarında maliyetleri düşürme baskısı yaşamıyor; aynı zamanda malzeme atıklarını azaltan ve üretim, nakliye ve depolama süreçlerinin yarattığı karbon ayak izini azaltan daha sürdürülebilir uygulamaları da hayata geçirmesi bekleniyor.
Değişimin itici güçleri
Her türden işletme, tedarik zincirlerini yeniden gözden geçirerek riskleri gidermeye, verimlilik sağlamaya, israfı ortadan kaldırmaya, aşırı nakliye ve stoklamaktan vazgeçip bunları asgariye indirmeye ve pazara sunma süresini kısaltmaya çalışıyor. Markalar ve üreticiler ise daha fazla talebe yönelik üretim için birçok pazarda ekonomik ve çevresel koşulları inceliyor. Farklı kitlelere ulaşmak, farklı talepleri karşılamak ve yeni ürünleri daha düşük riskle denemek için daha fazla esneklik isteyen birçok sektör, fiyat avantajı kazanmak ve rekabetçi ortamda kendini farklılaştırmak için özelleştirme ve kişiselleştirmeyi de kullanıyor.
Yayıncılıktaki durum da bundan farklı değil. Kitap tanıtımı ve satışı için yeni kanallar açılıyor ve bu da modern, çok kanallı ortama daha uyumlu esnek bir üretim ihtiyacı yaratıyor. Günümüzde tüketiciler bir ürünü internette arayıp ertesi gün kendisine teslim edilecek şekilde satın almayı bekliyor. Bu durum da siparişten teslimata kadar ultra hızlı ve kusursuz ilerleyen iş akışları ve ürünü anında tedarik edebilme kapasitesine sahip olmayı gerektiriyor. Diğer taraftan, pek çok kitapsever, okuyacakları yeni kitapları seçmek için dijital pazarlama algoritmalarına güvenmek yerine, ilham almak için bizzat kitapçıya gitme deneyimini tercih ediyor.
Yayıncıların bu değişen tüketici davranışlarına yanıt verebilecek kadar, hatta bunları öngörebilecek kadar çevik olması gerekiyor. Trendleri, gündemdeki konuları ve rakiplerin başarılarını takip etmeleri ve bunlara yanıt oluşturmak için hızlı hareket etmeleri de başka bir gereklilik oluyor. Yayıncıların ayrıca böylesine dinamik bir pazarda geleceğe hazır olmak için klasik çalışma yöntemlerini proaktif olarak sorgulayarak süreçte matbaalar ve Canon gibi teknoloji ortaklarıyla bir araya gelmeleri, onları bir adım öteye taşıyor.
Biz de Canon olarak son on yıldır Future Book Forum’a ev sahipliği yaparak tüm yayıncılık ekosistemi için bir iş birliği ortamı yaratıyor; sektörümüzü ileriye taşımayı taahhüt ediyoruz. Sektörümüzde açık tartışmayı teşvik etmek, ortak zorluklara birlikte çözümler aramak, modernleşmek ve gelişmek için birlikte çalışmak ve basılı medya ile dijitali harmanlayan yaratıcı içerik formatlarının potansiyelini proaktif olarak benimsemeyi teşvik etmek için kararlı adımlarla ilerliyoruz.
Dijital baskı büyümeyi hızlandırıyor
Ne mutlu ki, dijital üretim bu zorluklara ve fırsatlara daha şimdiden çözümler sunmuş durumda. Kitap üretiminin ofsetten dijital baskıya kaydırılmasıyla üretimde verimlilik artışa geçti. Düşük hacimli baskılar ekonomik açıdan makul hale geldi ve acil siparişler için üretim programları esnekleşti.
Canon bugün matbaalara toner ve inkjet baskı makineleri ile renkli ve siyah-beyaz baskı makinelerinde daha yüksek verimlilik sunabiliyor. Yeni ProStream 2000 web beslemeli baskı makinemiz gibi en son yenilikler, yüksek hacimli kitap baskı makineleri için renk kalitesi ve medya seçiminde sınırlarını zorlayarak premium kitaplar gibi segmentlerde yeni fırsatlar yaratıyor.
Ölçeği veya üretim hacmi ne olursa olsun, her yayınevi ve matbaanın otomasyondan yararlanabileceği felsefesini benimsiyoruz. Bunun manuel süreçleri azaltmanın, hataları ortadan kaldırmanın ve yetenekli insanları değer yaratabilecekleri alanlara yönlendirmenin anahtarı olduğuna inanıyoruz. Böylece genel verimliliği artırırken, işletmeye üretkenlik ve kârlılık getiriyor; daha fazla inovasyonu tetikleyerek yeni bir büyüme ivmesi yaratıyoruz.
Dönüştürücü iş modelleri
Gerçek sihir, çalışma yöntemlerini dönüştürmek için dijital teknolojiden ve uçtan uca iş akışı otomasyonundan yararlandığımızda ortaya çıkıyor. Talep üzerine dijital baskının olanak tanıdığı iş modelleri “merdiveninin” bir üst basamağında, dinamik Kitap Yaşam Döngüsü Yönetimi yer alıyor. Büyük perakendeciler için sofistike stok yönetim sistemleri neyse, kitap yayıncılığı tedarik zinciri için de bu yönetim sistemi o oluyor. Dijital baskıyı Otomatik Stok Yenileme (ASR) sistemleriyle birleştirmesi sayesinde yayıncılar, siparişleri ve baskı üretimini tek bir yayını belirten gerçek taleple eşleştiriyor ve stoğu doğru ölçeklendiriyor. Bu model, yayıncıların ve matbaaların stok ve bulunabilirlik arasında denge kurmasını sağlayarak ürünlerine “stokta yok” ibaresi ekleme olasılığını ortadan kaldırırken aşırı stoklama riskini de en aza indiriyor.
Değişimi hızlandırın
Yüzde yüz talebe dayalı üretim yayıncılığının çevre üzerindeki olumsuz etkisinin de zamanla azalması öngörülüyor. Öte yandan, sektörün çevresel etkisini önemli ölçüde ve kalıcı olarak azaltma potansiyeline sahip olduğu, ancak bunun tek başına hareket eden yayıncılar tarafından başarılamayacağı giderek daha fazla kabul ediliyor.
İşte bunun tek başına yapılamayacağının kabulü, Canon’un aktif olarak katkıda bulunduğu Publishing Accelerator 2030 girişiminin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu girişim ile kitapların küresel olarak üretilme şeklini kökten değiştirecek, nakliye ve depolamayı en aza indirecek bir “Dağıtılmış Baskı Ağı” potansiyeline odaklanıyoruz. Nakliye ve nakliyeden kaynaklanan emisyonları ciddi oranda azaltarak basılan her bir kitabın karbon ayak izini düşürebiliyoruz. Bu model sayesinde yayıncılara yeni büyüme fırsatları da sunarken, ağın teknik ve hizmet gereksinimlerine uygun küçük matbaaları da destekliyoruz.
Canon olarak kitap baskısı gibi asırlık bir sektörde sadece bireysel matbaalar ve yayıncılar düzeyinde değil; aynı zamanda bir bütün olarak sektör düzeyinde bile ilerlemek için büyük bir güce sahibiz. Birlikte çalışarak, iş birliğine dayalı yaklaşımlar benimseyip teknolojiyi akıllıca uygulayarak, sadece bu zorlukları çözmekle kalmayacak, aynı zamanda kitapların gelecekteki potansiyelini artıracak heyecan verici yeni fırsatları da açığa çıkaracağız.