Burak SEZEREL / hubergroup Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü
2020 yılında pandemi dolayısıyla verilen zorunlu ara olmasaydı bu yıl otuzuncusu düzenlenecek olan, Avrasya coğrafyasının en kapsamlı ve büyük ticaret platformu olan, Avrasya Ambalaj Fuarı 23-26 Ekim tarihleri arasında bir kez daha ziyaretçilerini ağırlamanın haklı gururunu yaşayacak. Geçtiğimiz yıl 130 ülkeden 75 bin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmış olan fuar, 120 bin metrekarelik alan üzerinde 14 salonun tamamında 4 gün boyunca sektörel iş birliklerinin artmasına vesile oldu.
Türkiye’de ambalaj sektörü cari fazlası veren (2023 yılında 2 milyar 257 milyon USD) ve her geçen gün hızlı biçimde büyüyen bir gurur tablosu oluşturmaya devam ediyor. Başlıca plastik, cam, metal, esnek, kâğıt, karton ve oluklu mukavva ambalaj üreticilerinin oluşturduğu katılımcılar, yeni ürünleri ve ambalaj çözümleriyle bu yıl da bu önemli organizasyonda boy gösterecekler.
Ambalaj sektörü ülkemizde son beş yılda yılda ortalama % 6 oranında büyüyor
Ambalaj sektörü ülkemizde son beş yılda ortalama % 6 oranında yıllık büyüme göstermiş bulunuyor. Ambalaj sektörünün önümüzdeki dönemde de benzer trendi sürdürmesi beklenmektedir. Türkiye’nin yıllık ambalaj tüketimi 5,5 milyon ton olup, dağılımına bakıldığında %39’la birinci sırada kâğıt, karton ve oluklu mukavva yer alırken; onu sırasıyla esnek ambalaj (%33), cam ambalaj (%13), ahşap ambalaj (%8) ve metal ambalaj (%7) izlemektedir.(1)
Üç bin ambalaj firmamızın 53’ü Türkiyenin en büyük bin firması içinde yer alıyor
Ülkemizde ambalaj üretimi yapan 3.000 civarında firma vardır. Bu ambalaj temsilcilerinin 53’ü Türkiye’nin en büyük 1.000 firması arasında yer almaktadır. Sektördeki firmaların yoğunlaştığı bölgelerse ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Kayseri ve Manisa olarak göze çarpmaktadır.(2)
İhracat becerisi olarak bakıldığında ise; 1990 yılında 50 milyon dolar ihracat yapan sektör, 2023 yılında 7 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. 2023 yılındaki toplam ambalaj ihracatında Birleşik Krallık birinci sırada yer alırken, onu sırasıyla Almanya, İtalya, Irak ve ABD izledi. İhracatta ambalaj türünde %63’le plastik ambalaj ilk sırayı alırken, onu %23 ile kağıt/karton/oluklu mukavva ambalaj, %9’la metal ambalaj, %4’le cam ambalaj ve %1’le ahşap ambalaj takip etti.(2)
Ülkemizde potansiyel yüksek
Potansiyeli yüksek seviyede olan ülkemizde, uzun yıllardır sektör temsilcilerinin çözüm ortağı olarak hubergroup, her yıl olduğu gibi bu yıl da Avrasya Ambalaj Fuarı’nda baskı çözümleri (ofset ve esnek) ve kimyasal iş birimleriyle boy gösterecek. Yenilikçi ürünlerimiz ve sektörel çözümlerimizle ilgili her türlü bilgi paylaşımının yapılacağı fuarımızda Türkiye ekibimize ek olarak global ekiplerimiz de standımızda ziyaretçilerimizi bekliyor olacaklar.
23-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Avrasya Ambalaj Fuarı’na her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük önem atfediyor ve özenle hazırlanıyoruz. hubergroup Türkiye olarak kıymetli ziyaretçilerimizi 3. Salon 321A alanında ağırlamaktan memnuniyet duyuyor olacağız.
Kaynaklar:
(1) Türk Ticaret Bakanlığı Ambalaj Sanayi Raporu
(2) Ambalaj Sanaycileri Derneği