Irmak Gürkan Turan / hubergroup Türkiye Kıdemli Satış Uzmanı
Hedefimiz sürdürülebilirlik
Hedefimiz mürekkeplerin, lakların ve verniklerin kimyasını kullanarak sürdürülebilir ambalajlar oluşturmaktır.
Bu hedefimiz doğrultusunda öncelikle çevresel etmenleri göz önüne almak için çabalamaktayız. Ambalaj katmanlarını azaltmak (özel bariyer laklar yardımıyla), ambalajdan mürekkebi çıkarmadan veya mürekkebi kaldırarak geri dönüşümü mümkün kılacak içeriklerle mürekkeplerimizi üretmek, bu çabanın bir parçasıdır. Bununla birlikte, sadece belirli bir ürün, tutkal, lak veya mürekkep kullanmak sonuç elde etmek için yeterli olmadığından ambalaj ve tedarik süreçleri arasında köprü kurmaktayız.
Esnek filmler için bir sıvı mürekkep (solvent bazlı veya su bazlı), üç temel bileşenden oluşur: reçineler, pigmentler ve solventler. Bu temelin üzerine bir dizi dahili testten sonra hedeflenen teknik, güvenlik ve çevresel performansa ulaşılır. Mürekkeplerin sürdürülebilirliği farklı şekillerde ve farklı sertifikalarla oluşturulmuştur. Çıkış noktamız bütünseldir; ürünü oluşturan bileşenlerin ve bunları üreten şirketlerin sürdürülebilirliğini göz önünde bulundurarak, sürdürülebilirlik hedeflerini nasıl uyguladıklarını anlamaya çalışırız. “Cradle to Cradle” Enstitüsü’nün yaklaşımı da bu temeldedir.
Döngüsel Ekonomi hakkında
Ürünün kişisel sağlık, çevre (kullanılan enerji türü, karbon yönetimi ile ilgili olarak), geri dönüşüm tedarik zinciri ve geri dönüşüm döngüsü üzerindeki etkisi gibi döngüsel ekonomi paradigmasına dayalı olarak değerlendirilmesi gereken birçok unsur vardır. Ürünün tüm yaşam döngüsü boyunca kullanılan su ve sosyal eşitlik de dikkate alınması gereken parametrelerdendir. Cradle to Cradle Enstitüsü bu faktörleri değerlendirir ve onlara bir puan verir ve hubergroup ürünleri bu ilk bağımsız değerlendirmeyi geçmiştir.
Geri dönüşüm söz konusu olduğunda, bütünsel bir kriterden endüstriyel bir kritere zorunlu olarak geçiyoruz. Şimdiye kadar, teknoloji mürekkebin esnek ambalajdan geri kazanılmasına izin vermiyordu. Üretim süreci sırasında 250°C’ye ulaşabilen sıcaklık hem rengi hem de mekanik özellikleri değiştiren bileşenleri bozabilir. Örneğin, bir nitroselüloz reçine tabanına sahip beyaz mürekkeple basılmış bir polipropilen veya polietilen filmin geri dönüşümü, mekanik özelliklerin kaybıyla birlikte kahverengi granüller ve karakteristik bir koku üretir. Bileşenleri değiştirerek ve hubergroup’ tan bu iş için uygun ürünün seçimiyle bu üç sorunun önüne geçilebilir.
Sürdürülebilirlik için değerlendirmenin diğer parametreleri de mürekkep üretiminde yer almaktadır.