Karton ambalajın sürdürülebilirlik açısından önemli bir konu olarak öne çıktığı fuar, sektördeki gelişim ve rekabet gücünün artırılması adına önemli bir platform oldu
Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen drupa 2024 Kağıt, Matbaa ve Baskı Teknolojileri Fuarı, 28 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında düzenlendi. Fuarda, 48’i Türkiye’den olmak üzere 52 ülkeden toplamda 1643 firma ve kuruluş yer aldı. Türkiye, fuara katılan ülkeler arasında katılımcı sayısı itibarıyla 6. sırada yer aldı.
Fuarda özellikle ambalaj ürün grubu dikkat çekti ve 48 Türk firması ile beraber birçok sektörden firma ve kuruluş stantlarında ürünlerini sergiledi. Touchpoint Packaging etkinliği kapsamında üniversite temsilcileri, tasarımcılar, tedarikçiler ve ambalaj üreticileri bir araya geldiler.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, fuarın sektördeki yeni teknolojilerin ve trendlerin takip edilmesi açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtiyor. Fuarda sürdürülebilirlik ve teknolojik gelişmelerin sektöre yön verdiği vurgulandı. Fuar, 7 Haziran’da sona erdi ve sektördeki yeniliklerin tanıtımı ve gelecek 10 sene içindeki potansiyellerin değerlendirilmesine olanak sağladı. Karton ambalajın sürdürülebilirlik açısından önemli bir konu olarak öne çıktığı fuar, sektördeki gelişim ve rekabet gücünün artırılması adına önemli bir platform oldu.
Sektörün, yeşil yatırıma ihtiyacı var
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, matbaacılık ve baskı sektöründe dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarına yatırım yapılması gerektiğini belirterek, “Avrupa’nın önümüze koyduğu yeşil döngü ve yeşil ekonomi normları var, bunlara uymazsak rekabetçi olabilme şansımız kalmayacak” diyor.
Türkiye’nin baskı ve ambalaj sektöründe gelişmiş bir ülke olduğuna dikkat çeken Duran, şöyle devam ediyor: “Türkiye, bu sektörde net ihracatçı konumda. Matbaacılık sektöründe dijitalleşme ve sürdürülebilirlik çok ön plana çıkmaya başladı. Geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik ile alakalı çok önemli gelişmeler var. Bunları biz de inceliyoruz. Neler bize rekabette faydalı olur, bunlara bakıyoruz. Gelecekteki yatırımlarımızı ona göre şekillendirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin, dünyadaki yerini koruması ve ilerlemesi için gelişmeleri izlemesi ve yatırım yapılırken geleceğin takip edilmesi gerekiyor.”
KASAD Başkan Yardımcısı Ferit Dansık, drupa 2024 fuarının Avrupa’da vize uygulamalarının zorlaşması nedeniyle daha sakin geçtiğini belirtiyor. KASAD üyeleri olarak 75 kişilik bir delegasyonla fuara katıldıklarını ifade eden Dansık, sektördeki dijitalleşme ve sürdürülebilirlik dönüşümünü yakından takip ettiklerini ve ilişkilerini güçlendirdiklerini kaydediyor. Dansık, ambalajın sadece güzel olmasının yanı sıra akıllı, çevre dostu ve geri dönüşümlü olması gerektiğini ifade ediyor ve 2028’deki drupa’da dijital dönüşümün sektörde tamamlanmış olacağını öngörüyor.
drupa 2024 fuarı, ambalaj sektörünün geleceğine ışık tutacak nitelikteydi. Yeni makinelerin sergilendiği fuar, sektördeki öncü isimleri bir araya getirerek sektörün gelişimine katkı sağladı. Fuara katılan KASAD üyesi Türk firmaları, fuarın sonunda yılın ikinci yarısı ve 2025 yatırımlarının hızlanmasına katkı sağlayacağına inanarak fuarı başarılı bir şekilde tamamladılar.