Teknoset’in Türkiye’den ziyaretçilere tanıttığı sistemler arasında Morgana standında yeni lak makinesi, Sinajet standında UV 3D lak uygulaması için donatılmış, 80 mikrona kadar kısmi 3D lak ve kesim yapabilen makine ve Uchida’da tahta bıçaklı kesim makinesi vardı.
Teknoset drupa’ya baskı sonrası çözümler sergileyen temsilciliklerinin stantlarında katıldı. Ziyaretçi sayısı az olsa da satışlar ve bağlantılardan memnun olan Berkay Erdem, “Yenilikleri takip ettiğimiz için bize sürpriz olan çok büyük yenilik yok ama temsilcisi olduğumuz firmaların drupa için hazırlamış olduğu bazı yenilikler var” diyor ve bunları şöyle özetliyor:
“Bunların başında Türk müşterilerin en çok ilgi gösterdikleri bir Sinajet çözümü geliyor. Temsilcisi olduğumuz Sinajet kesim kafalarının yanına bir UV lak ünitesi ilavesi ile kısmi lak 3D lak yapan bir çözüm sunuyor. Makine 70×100 cm. Ricoh’un 5G UV Lak kafasını kullanıyor ama başka firmaların da kafalarını kullanabilme imkânı var. Birden fazla kafa bağlanabiliyor veya tek kafa ile birkaç geçiş yapıp 80 mikrona kadar 3D görsel oluşturabiliyor.
Morgana’da 24 santigrat derece ile LED kurutmalı tam lak makinesi var. Sadece bir flash ile kurutmayı sağlıyor. LED lamba ömrü 20 bin saat. Bu, hiç durmadan çalışsa 5 yıl dayanacağı bir süre. Makine çok çeşitli mat, parlak, simli veya farklı özelliklerdeki ve parlaklıktaki lakları atıyor. Bu teknoloji Morgana’nın standında sergilendi ve bu makine kimyasalı değiştirmeden sadece lamba gücünü değiştirerek bütün bu efektleri oluşturabiliyor. Kullanılan lak gıda kodeksine uygun.
Uchida’nın daha önce çıkarmış olduğu bizim de Türkiye’de Türken Dijital’e satmış olduğumuz dijitale uygun tahta bıçaklı kesim makinesi var. Bu esnek bıçak ile rotary kesim yapan makinalara alternatif olacak bir özellik çünkü bununla gofre yapabiliyorsunuz, kutu kesim için dişi – erkek kalıplı, gerçek pliyaj yapabiliyorsunuz. Rotary kesimlerde daha çok ezerek yapıyorlar bunu ve çatlama efektleri oluşabiliyor. Orada da var çözümler ama çok yüksek fiyatlara çıkıyor. Bu makine kabul edilebilir maliyette, pres şeklinde yapmıyor. Bir merdane gidip geliyor ve tahta kalıp üzerinde basınç oluşturuyor. O basınç ile kesimi, pliyajı bitmiş kutu çıkıyor. Ayrıca bu makinede yaldız yapabilme özelliği de var. Sıcak yaldızı klişe ile yapıyor. Sonraki aşamada bir tarafı sıcak yaldız, diğer tarafı tahta bıçak olan bir makine planlıyorlar. Örneğin kartvizit basıyorsunuz, önce yaldızı basacak, sonrasında tahta bıçak ile kesim yapacak; tüm iş aynı anda tek geçişte olacak. Bu makinenin eni 36.5 cm.
Ayrıca Türkiye’ye tam otomatik kapak takma makinalarında ve otomatik beslemeli pur tutkallı kapak takma makinalarında çok iyi performanslı, çok ekonomik çözümler getiriyoruz.”
Fuarın ziyaretçi profilini değerlendiren Berday Erdem de diğer birçok katılımcının gözlemini yineliyor ve vize sıkıntısına vurgu yaparak, ekliyor: “Türkiye’ye uygulanan kısıtlamalar başka ülkelere de uygulanmış görünüyor. 400’ün üzerinde Çinli firma var fakat Çinli ziyaretçi yok. Hintliler çok olurdu, onlar yok. Üçüncü dünya ülkelerinden ziyaretçi şimdiye kadar pek görmedik. Bizim için fuar fena değil, memnunum. Bazı satışlar da yaptık.”