Ömer Bozoğlu (Mitra A.Ş.): Düzenli olarak 2 vardiya çalışan bir firma, Ryobi MHI 970 serisi ile 6 senede 4 renk bir makineyi bedavaya getirmiş oluyor.
Türkiye’de Mitra Temsilcilik ve Dış Tic. A.Ş. tarafından temsil edilen Ryobi MHI (RMGT) drupa 2024’te “Teknolojik Uzmanlık ve Sürekli Yenilikle Potansiyelinizi Destekleyin” teması altında yeniliklerini sergiledi.
Mitra Temsilcilik Dış Tic. A.Ş. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bozoğlu, bir süredir sessiz görünen şirketinin drupa öncesi performansını şöyle açıklıyor: “Pandemi ve sonrası dönemde 10 kusür Cron satıldı. 15 adet Sakurai satıldı. Sakurai’ın ortalamasının yani küçük büyük ortalamasının 200 bin euro olduğunu düşünürseniz, fena bir rakam değil. Ankara’da bir adet 4 renkli 970’imiz var. Oluklu mukavada bir hayli makine sattık. Oldukça üst kademe firmalara, Silivri Ambalaj, Pehlivanoğlu Ambalaj, Kaan Oluklu Mukavva Ambalaj gibi firmalarla çalıştık. Bakımını yapabildiğimiz kadar makineyi satmaya çalışıyoruz.”
Mitra A.Ş.’nin lokomotif markası RMGT’nin drupa sergileri ve gösterileri iki ana konsepte odaklıydı: “Ambalaj baskısı için daha fazla otomasyon” ve “Otonom çalışma yoluyla ticari baskı için artan üretkenlik.” Sergilenen baskı makineleri arasında, ambalaj baskı pazarı için RMGT 1060LX-6 geniş stok aralığı 1.060 mm format ofset baskı makinesi ve ticari baskı pazarı için RMGT 970PF-8 A1 + ebat (çevrilebilir) perfektörlü baskı makinesi vardı ve RMGT 600 metre karelik standında baskı makinelerinin gelişmiş otomasyon ve emek tasarruflu teknolojilerinin hem ambalaj baskısı hem de ticari baskı için yeni bir çağa öncülük ettiği fikrini öne çıkardı.
Ambalaj baskısı için, RMGT 1060LX-6 + CC + LD
Lak ünitesi ve uzun ve yüksek çıkışla donatılmış 1.060 mm eninde 6 renkli ofset baskı makinesi 1060LX, geliştirilmiş kâğıt besleme ve çıkış performansı ve iş değişimi sırasında çok daha kısa bir hazırlık süresi sunan yükseltilmiş bir model ve ambalaj baskısında üretkenliği önemli ölçüde artırıyor. Sürekli çalışma ve hızlı iş değişimiyle ambalaj baskı üretkenliğini büyük ölçüde artıran 1060LX’in gelişmiş özellikleri, özel renkler ve lak verniği içeren iki baskı demosu ile gösterildi. Makine otomatik kesintisiz besleme ve çıkış deklanşörü kullanılarak sürekli çalışma, çıkış bölümünde çokgen tipi vakum tekerleğinin kullanımı ve ağır baskı altı materyal için baskı hızını artıran gelişmiş besleme ve poza bölümü işlevleri dahil olmak üzere 17100 tabaka/saat yüksek hızlı ambalaj baskısı, hızlı iş değişimi için ‘Simul Changer’ tam otomatik eş zamanlı kalıp değiştirici ve baskı sırasında vernik uygulamak için hazırlık yapılmasını sağlayan geri çekilebilir lak ünitesi (yarı otomatik kalıp değiştirici ile), LED-UV kürleme ünitesi kullanılarak, kimyasal kabartmalı baskı, yüksek katma değerli anında kuruyan baskı gibi opsiyonel özellikler barındırıyor.
Ticari çift taraflı baskı için RMGT 970PF-8
Dünyanın en popüler A1 + ebat kâğıt işleyebilen, sekiz renkli A1+ ebat 970 (Azami baskı alanı 64 x 93 cm), önemli maliyet avantajları sunuyor. Bu yeni nesil A1 + ebat baskı makinesi, operatöre yardımcı olmak için bir dizi gelişmiş otomasyon işleviyle donatılmış; bunlar arasında birden fazla işin otomatik sürekli baskısı için Akıllı Yardımlı Baskı (Smart Assist Printing) da bulunuyor. Demolar, Akıllı Yardımlı Baskı kullanılarak iki işin sürekli baskısını içerdi ve ticari baskı için daha yüksek çalışma oranının yanı sıra 970’in otomasyon işlevleriyle mümkün kılınan giriş seviyesi operatörler tarafından çalıştırmayı vurguladı.
Perfektör cihazı, yüksek hızlı baskı sırasında bile istikrarlı kâğıt taşıma ve geri dönüş sağlıyor ve bir opsiyonel LED-UV kürleme ünitesi tek geçişte anında çift taraflı kurutmayı mümkün kılıyor. Hızlı iş değişiklikleri için bükme gerektirmeyen kalıp kelepçesine sahip tam otomatik eş zamanlı bir Smart-FPC kalıp değiştirici (opsiyonel) ve öngörücü bir kontrol sistemi hedef yoğunluğa hızla ulaşıyor. Yine opsiyonel PQS-D (I+C+R) baskı kalite kontrol sistemi, yapılan her baskının kalitesini kontrol ediyor. Akıllı Yardımlı Baskı, opsiyonel PQS-D baskı kalite kontrol sistemiyle birlikte kullanılarak birden fazla işin otomatik sürekli baskısı mümkün hale getiriliyor.
RMGT 9 serisi artık Mitsubishi aparat kullanıyor
Ömer Bozoğlu, makinelerle ilgili olarak şunları söylüyor: “Ryobi’nin RMGT 9 serisi artık Mitsubishi aparat kullanıyor, bence dünyanın en iyi aparatlarından biri. Kâğıt seçme gibi bir sorunu yok. O açıdan da Ryobi’nin geçmişteki bütün eksikliklerini kapamış gibi görünüyor. Bir adet sattık Ankara’ya biliyorsunuz. Makineyi 2023 Temmuz sonunda devreye almıştık. 7-8 ayda 23 milyon civarında baskı yapmış. Bence son derece iyi bir rakam. Servisi, yedek parçası, arıza çıkarma sıklığı konularında çok memnun eden bir makine. 970 serisi 920 serisinden kâğıt ebadı olarak biraz daha büyük. Dolayısıyla daha efektif. Eskiden 920’de çift taraflı baskıda bir makas payı problemimiz vardı. Şimdi o kalktı. İki taraftan da birer santim makas payı veriyoruz.
Kalıptan ve elektrikten tasarruf
Bu serinin en büyük özelliği %20 kalıptan, %30 da elektrikten tasarruf sağlıyor olması. İki büyük kalem bunlar. Bizim yaptığımız hesaplarla bu rakamları üst üste koyduğunuz zaman, düzenli olarak 2 vardiya çalışan bir firma bir, bir buçuk senede bir üniteyi ödemiş oluyor. Teknik olarak baktığımızda 6 senede makine adeta bedavaya geliyor.
Ryobi ve Mitsubishi (RMGT) geçmişte birçok yeniliğin ilk mucitlerinden. Sergilenen makinelerde kalite kontrolüne önem verilmiş. İki çeşit kalite kontrolü kullanılıyor. Sürat 17 bin tabaka/saat. Ama sonuçta sürat her zaman için kullanılan kâğıda bağlı bir şey.”
Ömer Bozoğlu, talebin daha çok 6+lak, 7+lak gibi ambalaj da basılabilen makinelere yöneldiğini belirtiyor. Fuarın genel görünümüne ilişkin sorumuzu yanıtlarken, iletişim ve bilgiye erişimde yaşanan değişime vurgu yapan Bozoğlu, ekliyor: “Yine de gelip görmekte büyük yarar var. Bir de ikinci bir etken olarak, tabii bu vize meselesi insanları çok kısıtladı, biz de 8 kişi gelecektik, 4 kişi gelebildik.”
RMGT standında ayrıca baskı süreçlerinin ağ bağlantısıyla üretimi optimize etmeye yönelik akıllı fabrika önerileri ve en son kurutma teknolojisi ve diğer çözümler yer aldı.
Mitra A.Ş. Ankara Bölge Bayii Bilgimak
Mitra A.Ş. Ankara Bölge Bayii Bilgimak Ltd. Şti.’nin sahibi Ertan Kılıç, şunları söylüyor:
“Cp Bourg baskı sonlandırma makinaları hem of-line ve hem in-line olarak konvensiyonel ve özellikle dijital basımevlerine ciltlemede mükemmelliği sağlamaya devam ediyor.
B.Matic kağıt saymada uzman İtalyan firması.Tabaka sayma / baskı / ebatlama / kesme makinalarının çıkışına takılan sayaç ve şerit atıcı, magazin / davetiye zarf sayan makinalarını sergiledi.
Bacciottini/İtalyan firması da özellikle dijital baskılarda kâğıt ve karton çatlamasını önleyen zengin çeşitlerini sergiledi.
Sakurai Yaldız Baskı Sistemleri
Bu arada Sakurai Yaldız Baskı Sistemlerine özel bir paragraf açmak gerekir.
drupa’da önemli bir yenilik olarak, Sakurai’nin yaldız baskı ünitesini konuşabiliriz. İtalyan Tecnomac S.r.l. firması ile birlikte bir kombinasyon yaptıkları ilgi çekici bir makine. Birlikte bir stant açmışlar. Tecnomac yaldız makinesi, sıcak yaldız ünitesi yapıyor. Serigrafta bastığımız (tutkal değil) herhangi bir lakı, herhangi bir sıcak yaldıza yapıştırıyorsunuz. Yani müşteri malzemede bize bağımlı olmayacak. Herhangi bir sıcak yaldız tabakasını kullanabiliyor. Diğer dijitallerin her biri kendi sarf malzemesini kullanıyorlar.”
Ömer Bozoğlu, bunu şöyle açıklıyor: “Buradaki teknik çok enteresan. Lak basıyorsunuz, UV’de kurutuyorsunuz ayrıca bunu bir kalenderden geçirip yaldızı üzerine ilave ediyorsunuz. Kuruttuktan sonra yapabiliyorsunuz. Bir yıl sonra yine yapabiliyorsunuz. Teknik enteresan, kalıp çekme, klişe maliyetiniz yok. Serigrafta bastığınız bir şeyi direkt yapıştırabiliyorsunuz.”
Diğer temsilcilikleri hakkında bilgi verirken, özellikle transfer baskı yapan tekstil sektörüne bir hayli makine sattıklarını belirten Ömer Bozoğlu, şöyle devam ediyor:
“Dünyanın en büyük firmaları bunun için Türkiye’ye geldiler. DMD, Flex-Dev, Avery Dennison gibi büyük firmalar üçer üçer ve pahalı hatlar alıyorlar. Sakurai da biz de çok memnunuz.
SW sert kapak, taslama, kutu makinesinden Ankara’ya, promosyon sektöründe geniş bir portföyü olan Taba Grup’a 2 adet cihaz getireceğiz.
Bir de sıvama makinemiz Youbond var, onun servo sisteminden getirdik. Hesaplı ekonomik bir makine. Bir tarihte Eskişehir’de Kuşak Ofset’e satmıştık, hâlâ sorunsuz kullanıyorlar.
Cron Türkiye’de 100 adeti aşkın oldu. Duble drum denilen bir yeniliği var. Çift motor (engine) gibi çalışıyor.
Bizim esas niyetimiz Cron’da flekso CtP işine girmek. Biz de gerek Mitsubishi ile gerek Çinli ortaklarımızla flekso makinaları satışına başladığımız için orada da herhalde bir hareket başlayacak.
Perfecta tarafında belirgin bir yenilik yok ama isim olarak tabii ki alanında dünyanın ikinci büyük firması.
CUIR bir Fransız firması, flekso makineler yapıyorlar; çok büyük, kapsamlı makinalar. Sakarya’da Saica Pack tesisinde var. Flekso tarafında da bir hareket olacağını tahmin ediyorum.”