drupa 2024’te Durst Group standında sergilenen, X-Jet’in daha ekonomik hibrit dijital versiyonu K-Jet etiket ve esnek ambalaj baskı makinesi kısa ve orta tirajlı işler için öneriliyor.
Durst Group, drupa’da OMET ile birlikte geliştirilen etiket ve esnek ambalaj baskı makinesi K-Jet’i tanıttı. Geniş format ve endüstriyel baskı makinelerinin de sergilendiği Durst Group standında Lino Sistem Satış Geliştirme Müdürü Emrah Korugan ile görüştük. drupa’da daha yüksek bir katılım beklediğini, Türkiye’den daha çok geniş format ve oluklu ambalaj matbaalarının yanı sıra tabaka ofsetle çalışan matbaacıların, özellikle esnaf odaları ve ticaret odalarının organizasyonlarıyla geldiklerini belirten Korugan, “Gerek Hayatımızda gerekse de endüstrimizde, bazı şeyler değişiyor ve tamamen dijitalleşiyor. Etiket üreticilerinin katılımına baktığımda beklentimin çok altında ziyaret gerçekleşti” diyor.
Lino Sistem A.Ş.’nin Türkiye’de Durst Group’un etiket baskı makinelerinin satış ve servisinden sorumlu olduğunu hatırlatan Emrah Korugan, fuarda sergilenen etiket ve esnek ambalaj baskı makinesi K-Jet’i şöyle anlatıyor:
“İlk kez burada sergilenen, OMET ile ortak, global bir anlaşmanın neticesinde üretilen, hibrit makinamız K-Jet, standart fleksoda olması gereken giriş opsiyonlarından sonra 2 adet flekso ünitesi barındırıyor. Birinde primer lak, ikincisinde de soğuk yaldız uygulanabiliyor. Devamında CMYK, Orange, Violet, Green, çift beyaz dahil 9 renkli dijital baskı var. Ardından 2 adet flekso ünitesi var. Fleksolardan birinde de mat lak, diğerinde bölgesel lak uygulamaları yapılıyor.
Hibrit makinalar daha spesifik işler için ilgi görüyor. Kısa tirajlı ambalaj, esnek ambalaj üretmek isteyenlerden oldukça fazla ilgi gördü. Yani gelen ziyaretçilerimiz var, dönüşte teklifler hazırlayacağız.
Omet ile ortaklık
OMET ile çok iyi bir ortaklık oldu. OMET zaten özellikle vision register sistemiyle çok ön plana çıkan bir makineydi. Vision register sistemini dijital baskı bölümüne de adapte etmişler ve register sistemi çok hızlı ve hatasız olarak çalışırken diğer taraftan her iki makine yazılım tarafında da birbiriyle çok iyi haberleşiyor.
Buradaki makinemiz 43 cm ama 53 cm olarak da sipariş edilebiliyor. K-Jet’in bir üst modeli, X-Jet de aynı ebatta. İkisi arasında teknoloji farkı var. X-Jet sleeve sistemli, baskı sindirleriyle, servo teknolojisi ile çalışan bir makine. Esnek ambalaj için biraz daha tercih edilebilir bir makine haline geliyor ama K-Jet hibrit modelimiz de esnek ambalaj konusunda oldukça yeterli. Bu makineden beklentimiz yüksek. Yatırım maliyeti olarak K-Jet, X-Jet versiyonuna göre bir miktar daha uygun.”
K-Jet farkı
Emrah Korugan, K-Jet’in Durst’un RSCi modellerinden farkını şöyle açıklıyor: “RSCi makinemiz Türkiye’de ilk olarak DGS Etiket’e kuruldu. Girişinde ve çıkışında birer flekso ünite ile tercih edilebiliyor ve bu konfigürasyondaki amaç biraz daha farklı. Dijital baskı bölümü öncesinde primer lak (baskı altı lakı) atmak veya beyaz mürekkebi flekso ünitesinden kullanmak için tercih ediliyor. Çıkış kısmına eklenebilen flekso ünitesi ise ağırlıklı olarak flekso sleeve beyazı veya standart lak uygulamaları için tercih ediliyor. Ancak global olarak müşterilerin tercih ettiği konfigürasyonlara baktığımda flekso ünitesini genelde girişte alıp konfigürasyonu tamamlıyorlar. K-Jet, RSCi’dan tamamen farklı bir makine 80 -100 metre baskı hızlarına kadar çıkabiliyor. Sonlandırmaya gerek yok, çünkü makinenin çıkışında flekso baskılardan sonra yarı rotatif bir kesim ünitesi var. Özetle baskı sonrasında kesimi, ayıklaması olan müşterilerimizin bir flekso makinede ihtiyacı olan her türlü opsiyonu ekleyebileceği hibrit olarak tabir ettiğimiz çok özel bir çözüm. Hibrit makineler her şeyi baştan sona değiştirecek ve sektörümüzde yakın zamanda daha çok yatırım haberlerini duyacağımız özel bir alana hitab ediyor. Özellikle dijital baskı ile flekso ihtiyaçların kombine edilebileceği, orta ve üst tirajlarda içinde değişken dataları olan, daha farklı dijital ihtiyaçları flekso baskı bölümleri ile harmanlamayı hedefleyen özel bir müşteri portföyünü hedefliyor olacak.
Standımızda bulunan K-Jet standart UV kurutmalı bir model, bu model istenirse LED UV olarak da LED mürekkep kullanımına uygun bir şekilde de konfigüre edilebiliyor.
Makine hibrit olduğunda primer atma avantajınız da olduğu için çok fazla baskı altı malzemesi seçmiyor ama tabi amaç (53 cm’e kadar) baskı eni ile biraz esnek ambalaj alanındaki kısa ve orta tirajlara da çözüm sunarken, etiket ve ambalaj üretiminde dijital ve flekso baskıyı harmanlayarak farklı bir çözüm sağlayabilmek.
Makinede Kozmetik kutuları baskısı tarzı işler de yapılabiliyor. Dolayısıyla yani 450 grama kadar karton amblalaj işleri de makinada basılabilecek ambalaj çeşitleri içinde. Ağırlıklı esnek ambalaj ve etiket işlerini hedefliyor olsa da karton ambalaj işleri için de tercih edilebilecek önemli bir çözüm olduğunu da atlamamakta fayda var.
Makinede konfigürasyonu dilediğimiz gibi oluşturabiliyoruz. Örneğin dilersek ters baskıyla girip turn bar ile çevirebiliriz, makinenin dijital baskı bölümünde baskıyı yaparak geri kalan flekso bölümlerinde de bütün şekillendirme, laminasyon, yaldız gibi işlemleri uygulayabiliriz. Ünite sayısında sınırlama yok. Yani ihtiyaca göre her türlü konfigürasyona açık ama genelde 2 önde 2 arkada flekso ile 9 renkle baskı yaptığınızı düşünürseniz hibrit bir çözüm için gayet yeterli bir konfigürasyon tercih edilmiş olacaktır.”