Yatırımlarında Aras Grup ile iş birliği geleneğini sürdüren firma, pandemide ihracatını her yıl %50 artırarak %95 ihracat oranını yakaladı
İstanbul’un Bağcılar ilçesinde Mas-Sit Matbaacılar Sitesi’ndeki yeni tesisini SBL 1060 SE ayıklamalı kutu kesim makinesi ile güçlendiren Safa Matbaacılık, Carton Box Print markasıyla ihracata odaklandı. Ailenin ikinci neslini temsil eden genç yöneticiler Onur Arda Çomuk ve Salih Safa Çomuk yönetimindeki firmayı ziyaret ettik ve hem yatırımlarını hem de ihracatı konuştuk.
- Firmanızın geçmişinden kısaca bahseder misiniz?
Firma 1989 yılında babamız Semih Özcan Çomuk tarafından Cağaloğlu’nda kuruluyor, daha sonra matbaa Topkapı’ya taşınıyor. O tarihlerde matbaa katalog, broşür gibi ticari baskılar alanında faaliyet gösteriyor. Bu faaliyet 2013 yılına kadar böyle devam ediyor. Daha sonra belirli ortaklıklarla ambalaja yöneldik. Pandemi dönemine kadar iç piyasada genel bir ambalaj üretimi gerçekleştirdik.
Pandemi ile birlikte karton ambalaj ihracatına başladık. Hizmet verdiğimiz kozmetik ve kişisel bakım sektörlerinin taleplerini genellikle birincil elyaftan bristol karton kullanarak karşılıyoruz. Kendimizi bu alanda konumlandırmak istedik çünkü sektörde bu tür katma değerli ambalaj üreten firmalar var ama hakkını vererek üretim yapan firma sayısı çok fazla değil ve kendimize bu pazarda yer bulabiliriz diye düşündük. Türkiye’deki, özellikle müşteri tarafından gelen fiyat baskıları ve bazı durumlarda fiyatın kalitenin önüne geçiyor olması bizim yapımıza çok uygun değil. Biz ürünümüzün kalitesi ve verdiğimiz hizmetle öne çıkmak istiyoruz. Bunun karşılığını Avrupa’da ve Amerika’da alabiliyoruz. Bu nedenle dış pazarları hedefliyoruz.
Halen Mas-Sit Matbaacılar Sitesi’nde yaklaşık 3000 metre kare tesisimizde 30 kişilik kadromuzla tek vardiya hizmet veriyoruz. Katma değerli ambalaj ürettiğimiz için daha butik kalmayı tercih ediyoruz. Bu da ürünümüzde oluşabilecek problemleri ortadan kaldırıyor. Orta tirajlı, 5000 – 20000 arasında tirajlarımız var.
- Baskıda hangi ekipmanla çalışıyorsunuz?
Babamın zamanından beri Aras Grup ile çalışma geleneğimiz var ve Komori baskı makinelerini kullanıyoruz. Bu sene yatırım yaptığımız Komori’nin UV donanımlı bir baskı makinesini kullanıyoruz. Kuşesiz yüzeyler, metalize yüzeyler gibi zor yüzeylere baskı veya değişik lak efektleri için UV baskıya geçtik.
- Kesim makinesi ihtiyacı nasıl doğdu? Daha önce ne kullanıyordunuz?
Kesim makinesinde SBL tecrübemiz vardı. Hem Aras Grup güvencesi bir güven unsuruydu hem de daha önce kullanmış olmamız tercih nedeniydi. Daha önce İkitelli’de iken ortaklı bir yapımız vardı ve oradan ayrılınca eski makinemiz orada kaldı. Mas-Sit Matbaacılar Sitesi’nde yeni bir tesis kurduk. Burada aynı zamanda personel tasarrufu amaçlı olarak ayıklama kısmı için Quick Lock sistemiyle bir SBL kesim makinesi aldık. Ayıklama masaları gelecek. Kısaca, makineyi sadece kesim için değil, ayıklama istasyonuyla daha verimli kullanmak istedik. SBL bu konuda pratik bir makine. Ayar süreleri daha hızlı olabiliyor ve işten işe geçişlerimiz daha çabuk olabiliyor. Aras Grup ile istişarelerimiz sonucunda, makineye eklediğimiz ekipmanlarla, kesim ve ayıklama istasyonunda hassasiyeti stabil hale getirerek operatöre kolaylık sağladık. Makinenin şöyle bir artısı da var. Metalize yüzeyli veya ondüle sıvamalı bir karton veya yeri geliyor standart bir kuşe gibi muhtelif malzemeler kullanabiliyoruz. Farklı malzemeleri kesebilme esnekliği de tercih nedenlerimizden biriydi.
SBL 1060 SE ayıklamalı kesim makinesinde ayıklama ünitesini aktif kullanabilmek için fazladan alt – üst çerçevelerini de aldık. Böylece bir sonraki ayıklamanın da ayarını yapabiliyoruz ve bu da makinede vakit kaybının önüne geçmiş oluyor. Makinenin kesim hızı saatte 8000 tabaka. Bu hız malzemeye göre değişebiliyor. Sıvamalı ve ondüle kartonlarda hızımızı biraz yavaşlatmamız gerekebiliyor. Tabaka üzerindeki kutu sayısı bile hızı etkileyebiliyor.
- Stant açtığınız fuarlar var mı?
Önce fuarları ziyaret ederek kendimize uygun fuarları tespit etmeye çalıştık. Sonra seçtiğimiz fuarlara katılmaya başladık. Yurt dışında ilk fuarımız Londra Ambalaj Fuarı’ydı. Beauty İstanbul ve Paris’te Paris Ambalaj Haftası fuarlarına da katıldık. Bu yıl Birmingham’da (İngiltere) Empack fuarına katıldık ve bu ay sonunda Amsterdam’da bir fuara katılacağız. Sonbaharda Türkiye’de fuara katılacağız ve Almanya’da Fachpack fuarına da katılacağız. Pandemi sonrasındaki fuarlara gelen insan niteliğindeki değişim dikkatimizi çekti. Önemli firmaların ürün müdürleri ve satın alma müdürlerinin fuarda olmadıklarını gördük. Onların online kanalları tercih ettiklerini, fuarlara daha çok minimal ihtiyaçları olanların geldiklerine dair bir görüşümüz var. Tabii ki insanlarla dirsek teması önemli ama fuarlar bir önceki neslin pazarlama tekniği gibi kaldı. Fuarları yeni pazarlama teknikleriyle desteklemek lazım. Endüstri 4.0’a sadece üretim tarafıyla değil, yeni pazarlama teknikleriyle de entegre olmak lazım. Tabii bunu biraz daha tecrübe etmemiz, birkaç yıl daha katılarak sağlamasını yapmamız lazım.
Artık bireyselleştirme önemli. Müşteri özel ilgi istiyor. Butik matbaa olarak hareket etme amaçlarımızdan biri bu. Genelin bir parçası olmak yerine müşterilerin özel isteklerini 7/24 hizmetle yerine getirmek amacıyla hareket ediyoruz. Türkiye’de dünya çapında önemli bir fuar olan Kozmetik Fuarı’na bu sene ikinci kez katılıyoruz.
- Donanım ve müşteri profili itibarıyla beş yıl sonraki Safa Ambalaj nasıl bir matbaa olacak?
Şu anda hizmet verdiğimiz müşteri profilini değiştirmeyi düşünmüyoruz. Aynı profil ile portföyü biraz daha çeşitlendirmeyi planlıyoruz. Bunu yurt dışında gerçekleştirmek istiyoruz. Bu çeşitlendirme arttığı taktirde yakın zamanda B1 ofset baskı makinesi yatırımına ihtiyacımız olacaktır diye planlıyoruz. Bu yatırıma geçiş süreci ne kadar kısa olursa bizim için o kadar iyi olacaktır. Altı – yedi ünite arasında bir makineye karar vermemiz gerekecektir. Yedi ünitenin, baskı proses renkleri öncesinde primer laklar, değişik vernikler uygulamak gerektiğinde; olası kâğıt problemlerinde kâğıdı sudan geçirmek gerektiğinde avantajları olabiliyor. Yedinci ünite hiç umulmadık bir anda işinize yarayabiliyor. Yaldız + özel renk, çift beyaz gerektiğinde kullanılabilir bir ünite olabiliyor.
Öne çıkmak istediğimiz alan yaptığımız ürünün kalitesi ve müşteriye verdiğimiz hizmet. Bunun yolunun doğru ham madde, doğru makine ve yetenekli iş gücünden geçtiğinin farkındayız. Bu üç konuda da gerekli özeni gösteriyoruz ve bunun da karşılığının yakın gelecekte daha fazla olacağını düşünüyoruz.
2019’da ihracata başladık ve halen %95 ihracat oranıyla çalışıyoruz. Her sene %5O büyüyen ihracat rakamlarımız var. Hedefimiz bunu aynı performansta sürdürebilmek. Dünyadaki gelişmelerin yol açtığı değişiklikler bunu etkileyebiliyor. Hedefimiz sürekli aynı büyüme ve aynı kaliteyi sürdürmek. İhracatla birlikte müşteri kalitemizi ve hizmetimizi yönlendirebiliyor. Burada öğrendiğimiz know-how’u geliştirerek devam ettirmek istiyoruz. Amerika, İngiltere ve Avrupa’nın birçok ülkesine gönderim gerçekleştirebiliyoruz. İhracatçılar Birliği’nin URGE programı içindeyiz, URGE ile birlikte ABD pazarında daha da güçlenmek adına geliştirilen projelerde yer alıyoruz.