Başkan Murat Demir başkanlığındaki BASEV ekibi meslek liselerindeki “Matbaa Bölümü”nün isminin “Basım Teknolojileri” olarak değiştirilmesi ve liselerde “Ambalaj Bölümü”nün açılması önerisini içeren bir dosyayı Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’e sundu.
Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) sektörün eleman ihtiyaçlarına çözüm bulma ve sektöre nitelikli eleman kazandırma doğrultusundaki çalışmalarına devam ediyor. Bu amaçla 7 Mayıs Salı günü Ankara’ya gelen BASEV ekibi Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ü ziyaret etti.
Ziyarette meslek liselerinin Matbaacılık Bölümü’nün adının; teknolojik gelişmelerin sektörü bir endüstri haline getirdiği günümüzde, daha kapsayıcı ve öğrenciler için de cezbedici olması için “Basım Teknolojileri” olarak değiştirilmesi ve liselerde “Ambalaj Bölümü” açılması önerileri sunuldu. BASEV Başkanı Murat Demir basım sektörünü temsil ettiklerini belirterek önerilerini söyle ifade ediyor:
“Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim de yetişmiş ara elemanlara ihtiyacımız var. Türkiye’nin kalkınması üretimden geçiyor, üretim yapabilmek için de nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var. Gençlerimizi eğitmemiz lazım. BASEV’de işimizi iyi nasıl yapabiliriz, mesleğimizi nasıl daha cazip hale getirebiliriz, gençleri sektöre nasıl kazandırabiliriz diye uğraşıyor, burslar veriyor, gençlere mesleği sevdirmeye çalışıyoruz.
Halihazırda İstanbul’da, İzmir ve Ankara’daki eğitim kuruluşları ile iş birliği yapıyoruz. Hocamız Mehmet Oktav Marmara Üniversitesi’nden. Türkiye’de Basım Teknolojileri alanındaki ilk profesör ve Marmara Üniversitesi’nde bölümün kurucularından, sektörel eğitimin duayenlerinden.
Üniversite’de bölümümüzün adı Basım Teknolojileri bölümü. Biz meslek liselerinin alan adının da Matbaa yerine Basım Teknolojileri olmasını talep ediyoruz. Böylelikle yelpazeyi geniş tutmuş olacağız. Bu adlandırma, matbaaları hala hurufatla baskı yapılan dönemdeki gibi algılayan ve matbaalarda sadece kartvizit ve davetiye basıldığını düşünen gençler ve velileri için daha cazip olacaktır. Artık basım kuruluşları işin içinde teknolojinin olduğu büyük tesisler. Basım endüstrisi çok gelişti. Her bir basım kuruluşu birer fabrika hâline geldi ve ihracat fazlası veren bir sektörüz. Ülke için faydalı işler yapıyoruz. Böyle bir isim değişikliğinin daha iyi olacağını ve sektörün insan kaynağına katkı yapacağını düşünüyoruz.
Liselerimizde halihazırda baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası bölümlerimiz var. Sektörün ihtiyacını karşılamak üzere bir de ambalaj bölümü açılabilir. Ambalaj artık işin büyük bir kısmını oluşturuyor ama ambalajla ilgili liselerimizde bir bölümümüz ve eğitimimiz yok. Mevcut bölümlere ambalajı da ilave edersek hem sektöre çok büyük bir katkımız olur hem de Türkiye’nin istihdamına katkımız olur diye düşünüyoruz. Böylelikle gençlerin daha çabuk iş bulacağına da inanıyoruz.”
Uzun ve olumlu bir havada, karşılıklı görüş alışverişi içerisinde geçen ziyarette Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz de amaçlarının iyi yetişmiş öğrencileri sektörlere kazandırmak olduğunu ve konuyu bütün boyutları ile değerlendireceklerini ifade etti.