Ali Tamer Ardıç / Genel Yayın Yönetmeni
Basım sektörünün en önemli buluşmasına 3 aydan az bir zaman kaldı. Son drupa’dan 2024 drupa’sına 3000 güne yakın bir zaman geçmiş ve Dünya enerji kaynağının etrafında 8 kez dönmüş olacak. Sanırım drupa tarihinde verilen en uzun ara ama bu kez heyecan o denli yüksek değil. Bunun en önemli nedeni küresel ekonomik daralma. Bu sıkıntılara ülke olarak bizim ekonomik sorunlarımız da ekleniyor ve yüksek enflasyon, değeri düşen TL tabloyu biraz daha karartıyor.
Ekonomi kötü olunca yatırım iştahı da azalıyor. Türk basım sektörünün yükselen tarafı etiket ve ambalaj küresel ekonomik daralmadan etkilenmiş ve ivme kaybetmiş durumda. drupa zamanına kadar ekonomide bir düzelme beklenmese de fuarın sinerjisi sektörün yelkenlerini kısmen de olsa şişirecek.
Bir yatırım planı olmasa da, drupa tüm sektör profesyonelleri tarafından ziyaret edilmesi gereken bir etkinlik. Drupa başkanı ve Koenig & Bauer COE’su Andreas Plesske’nin dediği gibi ‘drupa geleceğin kristal küresine baktığımız bir fuar olacak’. Ancak bu kristal küreye bakmak, içinde dolaşmak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bu kez biraz sorunlu. Genelde Avrupa Birliği’nin ve özelde Almanya’nın vize süreçlerini yavaşlatması fuar seyahati önünde bir set olarak yükseliyor. Vize başvurusu için yetkilendirilmiş kuruluşlardan başvuru için randevu bile alınamıyor. Fuarı ziyaret edeceklerin randevuların açılıp açılmadığını takip etmesi ve bir an önce başvurularını yapmaları gerekecek.
Ticari baskı her geçen gün kan kaybediyor desek de bunun dışında kalan basım işletmelerimiz de var. İmak Ofset onlardan biri ve üretiminin %80’ini ihraç ederek ihracat çıtasını hep yüksek tutuyor. Firmanın yeni yatırımı Komori Lithrone GLA 40 ofset baskı makinesi ekseninde firma CEO’su Ahmet Karademir’le yaptığımız görüşmede ticari baskı ile büyümenin dinamiklerini bulacaksınız.
Mart ayının gündeminde Fespa Global Print Expo fuarı da var. Fuar 19 – 22 Mart tarihleri arasında Amsterdam, Hollanda’da ziyaretçilerini karşılayacak. Fespa , dijital tekstil baskısı, sürdürülebilirlik, ve konferans programları ile de sektörde sinerjiyi yükseltecek.
Drupa 2024 için birkaç not:
• Fuarda 50 ülkeden 1427 katılımcı
yer alacak.
• Çin 367 katılımcı firma ile liste başı
• İkinci sırada 334 firma ile Almanya var
• Üçüncü sırada 133 katılımcı ile İtalya yer alıyor.
• Türkiye’den 48 katılımcı firma fuarda olacak ve katılımcı sayısı itibarı ile 6. sıradayız.
• Drupa 2024 140 000 m2 alanda gerçekleşiyor.
• En geniş alanı 40 670 m2 ile Alman firmaları işgal ediyor.
• Çin 23 613 m2 ile alan kullanımında
ikinci sırada.
• Fuarın temas noktaları: Sürdürülebilirlik, ambalaj, tekstil…
Sağlıklı ve kazançlı günlerde verimli fuarlar diliyoruz.