-
Messe Düsseldorf İhtisas Fuarları Yöneticisi Erhard Wienkamp: “Sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeden kaçış yok”
-
Andreas Plesske (drupa Komitesi Başkanı ve Koenig & Bauer CEO’su): “Geleceğin kristal küresine birlikte baktığımız bir fuar olacak”
‘drupa dünya turu’ olarak adlandırılan, küresel basım endüstrisini Almanya’nın Düsseldorf kentinde buluşturan drupa 2024 fuarının tanıtım toplantılarının 26’ncısı 21 Şubat’ta İstanbul’da, Çırağan Palace Kempinski Oteli’nde gerçekleştirildi.
Messe Düsseldorf İhtisas Fuarları Yöneticisi Erhard Wienkamp ve Koenig & Bauer Yönetim Kurulu Sözcüsü, drupa Komitesi Başkanı Dr. Andreas Plesske’nin konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya Messe Düsseldorf Türkiye Temsilcisi Demet Tezulaş, basın mensupları ve sektör STK’larının temsilcileri katıldı.
Erhard Wienkamp konuşmasında drupa 2024’e ilişkin rakamlar verdikten sonra, fuar içeriği, unsurları ve programları, tanıtım etkinlikleri ve drupa şehri Düsseldorf hakkında bilgi verdi. Büyük sosyal çalkantıların yanı sıra hızlı teknolojik değişim ve küresel mega trendlerle karakterize edilen günümüzün son derece değişken zamanlarında, şirketlerin tepki vermeleri gerektiğini belirten Wienkamp, “Önemli gelişmeleri öngöremeyen ve kendilerini gelecek için konumlandıramayanlar, rekabet avantajlarını kaybetme ve gelecekteki fırsatları kaçırma riskiyle karşı karşıyadır” diyor ve drupa’nın en son teknolojileri ve yenilikleri görmek, dünyanın dört bir yanından gelen sektör uzmanlarıyla birinci sınıf bilgi paylaşımı, diyalog ve bağlantı kurmak için sunduğu fırsatları vurguluyor.
Rakamlarla drupa 2024: Katılımcı sayısı ile drupa 2024’te öne çıkan ilk 6 ülke arasında Türkiye de var
Çin 367 katılımcı ile bu fuarda 334 katılımcı firması olan Almanya’yı ilk kez geride bıraktı. Katılımcı sayısına göre diğer ülkeler şöyle sıralanıyor: İtalya (133), Hindistan (79), İngiltere (61), Türkiye (48), ABD (45), Hollanda (42), İsviçre (40), İspanya (31). Türk firmaları fuarda 3000 metre kare net stant alanı kullanacaklar. Son drupa fuarını Türkiye’den 1600 kişi ziyaret etmişti.
Stant alanında ev sahibi birinci
Almanya, katılımcı sayısında Çin’e kaptırdığı birinciliği stant alanında geri alıyor. Stant alanlarına göre on ülke şöyle sıralanıyor: Almanya (40.670 m²), Çin (23.613 m²), İtalya (13.423 m²), Hollanda (9.486 m²), İsviçre (5.979 m²), İngiltere (5.642 m²), Hindistan (4.671 m²), Japonya (4.249 m²), İspanya (3.439 m²), İsrail (3.394 m²). Fuar 140 bin metre kare alanda gerçekleştiriliyor. Ziyaretçiler drupa.com’da MyOrganizer ve interaktif salon planı gibi dijital hizmetlerden yararlanabiliyorlar.
Weinkamp, özel forumlar, temas noktaları, 360° drupa kampanyası gibi başlıklara değinirken, “Sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeden kaçış yok” diyor.
Messe Düsseldorf drupa dışında da küresel etkinlikler düzenliyor
drupa dışında 60’ı aşkın fuar ve etkinlik düzenleyen Messe Düsseldorf’un basım ve ambalaj sektörlerine yönelik birkaç küresel fuar ve etkinliği var:
- 4-6 Mart’ta Cezayir’de Print Pack Alger,
- 21-25 Mayıs’ta Düsseldorf’ta Print & Digital Convention,
- 28 Mayıs – 7 Haziran’da Düsseldorf’ta drupa,
- 17-20 Eylül’de Bangkok, Tayland’da Pack Print International ve CorruTech Asia,
- 10-12 Ekim’de Manila, Filipinler’de Pack Print Plas International
- 28-31 Ekim’de Şanghay, Çin’de All in Print China
Daha az ama ‘karar verici’ ziyaretçi beklentisi
“drupa’da katılımcı olarak geleceğe bakmanızı sağlamaya çalışıyoruz” diyen Koenig & Bauer İcra Kurulu Başkanı ve drupa Komitesi Başkanı Dr. Andreas Plesske, jeo-politik sorunlar, ekonomik daralma, enflasyon, kalifiye personel sıkıntısı gibi küresel gelişmelerin ve sürdürülebilirlik – dijitalleşme – otomasyon gibi mega trendlerin yol açtığı çalkantılara ve değişime vurgu yapıyor. Plesske, “Geleceği şekillendirmek için yüz yüze olmak gerekli” diyor. Plesske’ye göre daralma sürekli değil ve yatırımlar beş yılda kendini amorti etmeli, fuarda alınan bir makine beş yıl sonra da doğru ürün olmalı. “Gerçekten bir dünya fuarı düzenliyoruz” diyen Plesske, drupa 2024’ün, “katılımcıların ve ziyaretçilerin geleceğin kristal küresine birlikte baktıkları bir fuar” olacağını ifade ediyor.
“Fuara bir firmadan sekiz kişi yerine beş kişi gelse de karar vericiler gelecektir” diyen Andreas Plesske, dünya ekonomilerinde küreselden ulusala dönüş sürecinin zorluklarının yaşandığını, bununla birlikte enflasyonun yavaşlamasının iyi haber olduğunu kaydediyor. İş gücü sıkıntısını değerlendiren Plesske, Almanya’da nüfusun yaşlandığını, Asya’da genç nüfusun çok olduğunu ancak gençlerin eğitilmeleri gerektiğini söylüyor.
Andreas Plesske, 20 bin dolar ve üzerinde geliri olan orta sınıfın güçlenmesinin önemli olduğunu, dünyada 2019 yılında 2.7 milyar olan bu kesimin 2030’da 5 milyar kişiye ulaşacağını kaydediyor.
Ticari baskının daraldığını, ambalajın büyüdüğünü hatırlatan Plesske, dijital baskının ambalaj ve etikette önem kazanacağını ifade ediyor. Sürdürülebilirliğin itici gücünün özellikle AB’de neredeyse altı ayda bir yenisi çıkan yasa ve yönetmelikler yanında markalar olduğunu, sosyal medyada ve dijital mecralarda yayılan çevre odaklı içeriklerin markaların stratejilerini etkilediğini anlatan Plesske, “Sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeden kaçış yok” diyor.
Andreas Plesske, konuşmasının ikinci bölümünde Koenig & Bauer çözümlerine yer verdi. Plesske, drupa’da kâğıt, karton, metal, plastik, cam, banknot gibi tüm alanlarda baskı teknolojileri sunan tek üretici olarak yer alacaklarını, karton ambalajda bir numara olduklarını vurguluyor.
Sunumlar sonrasında soruları yanıtlayan konuşmacılar, Matbaa Haber’in dijital baskının ambalaj tarafında kullanımının öne çıkacağı değerlendirmesine katıldıklarını belirtiyorlar.