Avrupa Kağıt Endüstrileri Konfederasyonu Cepi, AB Komisyonu tarafından 6 Şubat’ta yayınlanan tebliğde, 2040 iklim hedeflerine ilişkin, belirtilen hedefleri ‘hayli iddialı’ buluyor.
Cepi, orman sektörünün dört bir yanından gelen temsilcilerle aynı doğrultuda, AB Komisyonu tarafından geliştirilen modellerin bir parçası olarak ormanlar tarafından emilen CO2 payının tahmin edilmesinde dikkatli bir yaklaşım benimsenmesi çağrısında bulunuyor. İklim değişikliğinin ormanların karbon yutağı olarak hareket etme kapasitesini etkilediğine dikkati çeken Cepi, emisyonların doğadan elde edilen ‘denkleştirme’ ile telafi edildiği hatalı bir yaklaşımdan uzak durulmasının da önemli olduğunu vurguluyor. Bunun yerine, AB’nin ilk etapta emisyon azaltımına öncelik vermesini öneriyor.
Komisyon’un senaryolarının genel olarak iddialı karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşılmasıyla ilgili ekonomik zorlukları, özellikle de yeşil yatırımların başlatılması için bir ön koşul olarak öngörülebilirlik ihtiyacını tam olarak kavrayamadığı eleştirisini yönelten Cepi, bunun bir örneğinin, 6 Şubat’ta yayınlanan Endüstriyel Karbon Yönetimi tebliğinde de yansıtılan ‘biyojenik karbon yakalama ve kullanma teknolojisinin yaygınlaştırılması’ olduğunu belirtiyor.
Cepi’ye göre, AB Komisyonu’nun tahminleriyle yılda 1.5 trilyon euro’luk bir kaynağın kullanılması gerektiğinden, geçiş sürecinin bedeli her halükarda yüksek olacak. Bu seviyelere ulaşmak için yapılması gereken ilk iş, kapsamlı bir yatırım dostu çerçeve olarak ikiye katlanacak bir sanayi politikası yoluyla ‘Avrupa’da üretilen’ endüstrilerin yerel olarak yatırım yapmasını sağlamak. AB Komisyonu, Avrupa ekonomisinin karbonsuzlaşmasının başarısının imalat sanayilerinin küresel rekabet gücüne bağlı olduğunu kabul etmeli.
Açıklamada “AB Komisyonu’nun tahminlerine göre yılda 1.5 trilyon euroluk bir kaynağın kullanılması gerektiğinden, geçiş sürecinin bedeli her halükarda yüksek olacaktır” tespitine yer veren Cepi, bu seviyelere ulaşmak için yapılması gereken ilk işin, kapsamlı bir yatırım dostu çerçeve olarak ikiye katlanacak bir sanayi politikası aracılığıyla ‘Avrupa’da üretilen’ endüstrilerin yerel yatırım yapmasını sağlamak olduğunu savunuyor. Cepi’ye göre AB Komisyonu’nun, Avrupa ekonomisinin karbondan arındırılması başarısının imalat sanayilerinin küresel rekabet gücüne bağlı olduğunu kabul etmesi gerekiyor.
Her türlü senaryoda, AB enerji sisteminin 2040 yılına kadar büyük ölçüde karbonsuzlaştırılması gerekliliğini hatırlatan Cepi, iddialı hedeflerin uygun fiyatlı fosil içermeyen enerji arzında bir artış gerektireceğine dikkati çekiyor. Kâğıt hamuru ve kâğıt sektörünün halihazırda enerji yoğun endüstriler arasında başı çektiği, daha düşük ısı seviyelerine ihtiyaç duymasının, bu sektörü endüstriyel ortamlarda henüz yaygın olarak kullanılmayan çok sayıda mevcut yenilenebilir enerji teknolojisinin erken devreye alınması için ideal bir aday haline getirdiği, Cepi açıklamasında vurgulanıyor.
Avrupa Kağıt Endüstrileri Konfederasyonu Cepi’nin Genel Müdürü Jori Ringman şu yorumu yapıyor:
“Son on yılda AB, iklim politikası konusunda liderlik sergiledi ve seyahatin net yönünü belirledi. Komisyon artık şirketlerin karbondan arındırma çabalarına yönelik yatırımları için Avrupa’yı seçmelerinin teşvik edilmesine öncelik vermeli.
Sonraki adımlar, yalnızca farklı senaryoların iklim nötrlüğüne yönelik etkilerinin değil, aynı zamanda bunların fizibilitesinin de derinlemesine bir değerlendirilmesini içermeli. Sistemik rolü sürdürülebilir orman yönetimi, enerjinin karbondan arındırılması, döngüsellik ve sürdürülebilir tüketimin kavşağında yer alan bir endüstriden gelen girdiler göz ardı edilmemeli.”