İlk sıfır makinesini Aras Makina’dan 35×50, 2 renkli Ryobi alan ve büyüme sürecinin önemli zamanlarında Aras Makina’dan alınmış makinelerin büyük rolü olduğunu söyleyen İmak Ofset, Komori’nin en gelişmiş modellerinden biri olan, LED UV sistemli yeni makinesiyle ihracatta ve iç pazardaki güçlü konumunu korumayı ve geliştirmeyi hedefliyor.
İmak Ofset Basım Yayın A.Ş. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 1070 metre karesi yönetim katı ve 1000 metre karesi sosyal alanlardan oluşan oluşan, 2000 metre kare depo ve 7330 metre kare üretim alanına sahip, toplam 11400 metre kare bir binada hizmet veriyor. Yüzde 80 gibi yüksek bir oranda ihracata çalışan matbaada 20’si pazarlama bölümünde olmak üzere 60’ı beyaz yakalı, toplam 280 kişi çalışıyor.
Ahmet Karademir, İmak Ofset’in Ryobi 35 x 50 çift renk ofset baskı makinesi ile başlayan kuruluş ve gelişme hikayesini şöyle anlatıyor:
“Matbaacılıkla tanışmamız Yeni Asya Yayınları’nda oldu. İlyas Ağabey bizim bölümde müdürdü. Ben ayrılırken grafik tasarım bölümünün şefi olarak ayrıldım, Mustafa Karademir de grafikerdi. 1991 yılında matbaalara grafik tasarım hizmetleri veren Prestij Grafik Reklam Ajansı’nı kurduk. Müşteri portföyümüz gelişince, matbaa kurmaya karar verdik ve Aralık 1996’da Şirinevler, İstanbul’da İmak Ofset şirketini kurduk. İlyas (Karademir) Ağabey ile birlikte, Turan (Araz) Bey’i ziyaret ettik ve ilk sıfır makinemiz olan çift renkli, 35×50 cm ebatlı Ryobi’nin pazarlığını yaptık. 1997 Haziran ayında Ryobi geldi. Ardından birkaç ikinci el makine ile makine parkımızı geliştirdik. 2005 yılında ikinci sıfır baskı makinemiz olan Ryobi 60 x 79 cm ebatlı beş renk baskı makinesini aldık. Makine 2005 TÜYAP Matbaacılık Fuarı’nda sergilendi ve fuardan sonra kuruldu.
Reklam ajansında da en geniş müşteri grubumuz olan üniversite hazırlık kitapları yayımlayan yayınevlerine hizmet vermeye İmak Ofset’te de devam ettik. 2005 yılında Yenibosna’da 2200 metre kare kapalı alana sahip kendi binamıza geldik. Dershaneler zayıflasa da okul kitapları devam etti. 2006 yılında İlyas Ağabey de çalıştığı yerden ayrıldı ve beraber çalışmaya başladık. “Benim alabileceğim işler bir 70 x 100 dört renk makine gerektiriyor” dediği için bir Komori Lithrone S40 4 renk ofset baskı makinesi siparişini 2006 yılının Şubat ayında Aras Makina’ya verdikten sonra ihracat hamlesini başlattık.”
Firmanın büyüme süreci
İmak Ofset’te işler büyüyünce yeni makine ihtiyacı doğar. Yeni binada baskı bölümünde kalan dar bir boş alan vardır. Bu alana yeni bir Ryobi 64 x 90 beş renk ofset baskı makinesinin sığacağı düşünülür ve yine Turan Araz ziyaret edilir ve sipariş verilir. Ahmet Karademir şöyle devam ediyor:
“Ben memlekete gitmiştim. Turan Ağabey İlyas Ağabey’i aramış ve başka bir firma için getirilmiş ve satışından vazgeçilmiş olan 5+lak üniteli bir Komori Lithrone S40 ofset baskı makinesini bize kuracağını söylemiş. İlyas Ağabey beni aradı, “Abi, onu koyacak yerimiz yok” dedim. Turan Ağabey “Sen onu bana bırak” demiş. Makine geldi, makinenin dolaplarının konumu değiştirilerek, merdiven ıslah edilerek, 5.50 m yer gerektiren makine 3.80 m yere kuruldu.”
Beş renk Komori ile devam eden büyüme süreci, tesiste yer sıkıntısını had safhaya getirince İkitelli’de bir siteden 1650 metre kare yeni yer satın alınır. 1400 metre kare de kiralama yapılarak buraya yine Aras Makina’dan alınan Komori Lithrone S40 8 renkli ofset baskı makinesi kurulur. İki farklı mekânda çalışmanın zorlukları ve site yönetiminin koridorlara kâğıt vb. ürün konmasına izin vermemesi sonucu arayış devam eder ve 2017 sonunda Esenyurt’ta halen kullanılan bina kiralanır. 2018 yılında da matbaanın tüm birimleri yeni binaya taşınır.
İhracat süreci başlayınca İmak Ofset başta Frankfurt, Londra ve Bologna kitap fuarlarına katılan ilk birkaç Türk matbaası arasında yer alır. Müşteri ziyaretleri ile başlatılan ihracat çalışmalarında kurulan müşteri ilişkileri bu fuar katılımları ile pekiştirilir. Karademir, “Kitap fuarlarında eserlerini sergileyen yayıncılar çalışabilecekleri matbaalar da arıyorlar. Bu şekilde yeni bağlantılar kuruluyor” diyor.
Geniş müşteri portföyü
Yurt içinde ve yurt dışında 150 – 200 civarında müşteriye hizmet veren İmak Ofset beş yıl önce Amerika’nın en ünlü çizgi romanlarını da basmaya başlamış. Bugün artan nakliye fiyatlarının maliyetlerinde artış olmasının getirdiği dezavantaj ile bir miktar daha Çin’e kaymış, ancak çalışmaları oldukça iyi bir ilişki ile devam ediyor. İhracat 2022’de %87.5 ile zirveye ulaşır. 2023’te bazı önemli kamu kuruluşlarının ihaleleri sonucu içeriye dönük çalışmalar artınca ihracat oranı biraz düşse de %80’e varan yüksek bir oranda devam ediyor. “Hedeflediğimiz, çalışmak istediğimiz tüm müşteriler ile çalışıyoruz” diyor. Potansiyel müşterilere gönderilen iş örnekleri, mevcut işlerden seçiliyor. Bu da matbaanın tüm üretiminin özenle gerçekleştirilmesini gerektiriyor. Karademir, kalite kontrolünü ne kadar ciddiye aldıklarını şöyle açıklıyor: “Müşteriye göndermeden önce kendi kalite kontrolümüzü yapıyoruz. Prensibimizdir, işi çöpe atarız, yeniden basarız ama asla müşteriye hatalı işi göndermeyiz. Hatta bazen müşterinin kabul edebileceğini düşündüğümüz işleri bile içimize sinmediği için yeniden bastığımız oluyor.”
Ahmet Karademir, şirketin büyüme sürecinde önemli dönüm noktasının 2005 yılında alınan 5 renk Ryobi ile başladığını ve 2006’da gelen 4 renk Komori Lithrone S40’ın ardından ihracata başlayarak ilk büyük çıkışı yaptıklarını ekliyor.
Hamdi Kaymak: “İmak Ofset ticari matbaacılıktaki ihracatta sektörün öncülerinden”
Aras Makine A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Kaymak, İmak Ofset’e kurulan makinenin özellikleri ve şirketin üretimine yapacağı katkıları şöyle anlatıyor:
“İmak Ofset’te 4 renk, 5 renk + lak, 8 renk dahil, Komori’nin neredeyse her format ve renk sayısında makinesi var. Türkiye’de basım sektörüne baktığımızda ambalaj, ihracatta çok başarılı bir alanımız. Ama ticari matbaacılıkta, rekabetle ilgili sıkıntılar, Çin’in çok daha düşük fiyatlarla üretim yapabilmesi ve sair sebeplerle ihracat biraz daha yavaştı. İmak Ofset ticari matbaacılıktaki ihracatta sektörün öncülerinden. Dünyanın birçok pazarı için bu ihracatı başarıyla yürüttü. Türk cumhuriyetleri, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkeleri, ABD, Kuzey Afrika ve Afrika’nın diğer ülkeleri, yüksek kaliteli baskı talebi olan diğer tüm ülkeler, dünya çapında başarılı olan, belirli bir bölgede kalmayan bir ihracat grafiğini İmak’ta görebiliriz. Başka firmalarımız da İmak Ofset’i takip ediyorlar. İmak Ofset hem kaliteli baskı yapan hem de farklı pazarlara uygun hizmet sunabilen az sayıda firma arasında. İhracatta verimlilik ve baskı kalitesi önemli. Asıl önemli olan sürdürülebilirlik ve İmak Ofset uzun yıllardır %80 oranlarında ihracat ortalamasıyla bu başarısını sürdürmekte. Katma değerli, yüksek kaliteli ürünler üretiyor ve ihraç ediyor.
İhracattaki başarının sürdürülebilirliği için rekabetçilik en önemli konu. Yüksek teknolojili, yüksek kalitede en verimli üretimi yapabilirseniz rekabeti sürdürebilirsiniz. İmak Ofset her yeni yatırımda rekabetteki başarısını sürdürebilmek için en verimli, en yüksek kaliteli yeni teknolojileri ekleyerek bugüne geldiler.
Komori Lithrone GLA, Komori’nin en gelişmiş ofset baskı makinesi
En son kurulan makinemiz Komori Lithrone GLA (A: Advance), bizim en gelişmiş ofset baskı makinemiz. Bu en gelişmiş baskı makinemiz ama İmak Ofset Türkiye’de az tercih edilen bazı teknolojileri de istediler. En önemlisi yüksek çözünürlükte kalite kontrol (inspection) yapabilen PQAS kamera sistemi. Bu sistem sayesinde hem renk kontrolü hem de baskıdaki tekst kontrolü dahil tüm defektleri tespit edip, renk ve varsa çarpıklık ayarını otomatik olarak düzeltiyor. İlgili sorunlarrla ilgili raporlamalar anlık ve uzaktan takip edilebiliyor. Basılmış, onayı alınmış işi makineye tanımlıyoruz ve makine basılan işi örnek referans işle karşılaştırmasını yapıyor. Ayrıca PDC-SX masa kontrol sistemiyle işin tamamını tarayabiliyor, renk barını tabakanın istediğiniz yerine koyabiliyorsunuz. Tüm merdane yıkamaları ve kalıp değiştirme işlemleri otomatik olarak yapılıyor. Firma yöneticileri, en kaliteli işi en yüksek verimlilikte üretmek, kalite kontrol ve otomasyon sistemleriyle bu verimliliği en düşük fire ile sağlamak istedikleri için bu konfigürasyonu tercih ettiler. Komori’de var olan tüm otomasyon ve kalite kontrol sistemlerini bu projeye dahil ettik.
Makine saatte 16500 tabaka / saat hızda çalışıyor. Özel, dokulu, fantezi kâğıtlara daha yüksek kaliteli baskı yapmak ve bu baskının aynı anlık kuruması ihtiyacına yönelik LED UV kurutucu sistemi konfigürasyona dahil edildi. Lithrone GLA maksimum hızda sorunsuz olarak basılan işin kurumasını sağlıyor. İmak Ofset bu özel konfigürasyon sayesinde hem katma değerli özel baskı işlemlerini daha yüksek verimlilikte üretme imkânına sahip olacak.”
Serkan Araz: “Zor işler daha yüksek verimlilikte üretilecek”
Aras Makina Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Araz, ekliyor:
“İhracata yönelik özel işler baskısına yönelik konfigürasyon belirlendi . Sanat kitapları, fotoğraf kitapları gibi zor işler daha yüksek verimlikte üretilecek. İmak Ofset’in yeni baskı makinesinde yapmış olduğu KOMORI tercihi bize ayrıca gurur veriyor.”
Ahmet Karademir, yatırımların devam edeceğinin ipuçlarını veriyor. “Yerinizde durmak diye bir şey yok. Ya gerileyip yok olacaksınız ya da sürekli yeniliğe yatırım yaparak işinizi canlı tutacaksınız. İki yolunuz var. Yerinde duran geriye düşer.
Bu ihtiyacı hissetmemizin sebepleri şunlar:
Hem daha hızlı iş üretmek hem de kaliteyi daha da yükseltebileceğimiz en üst nokta neresi ise oraya varmak ve bunun devamlılığını sağlamak. Bu makineyi tam kapasitede kullanıma başladıktan sonra Serkan ve Hamdi Beyler ile yeni bir baskı makinesi projesini de konuşacağız. Çünkü içeride değiştirmeyi planladığımız daha çok makine var. Teknolojiler zamanla eskiyor, yeni teknoloji daha performanslı, daha hızlı. Belki daha az makine ile daha fazla verim elde edeceğiz. İki makineden aldığımız verimi tek makinede almayı planlıyoruz.”
LED UV’nin maliyete etkisi
Hamdi Kaymak, ekliyor: “Verimlilik deyince amacımız, birim zamanda en yüksek üretimi, en az enerji ve sarf tüketimiyle ve en az fire oranlarıyla gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Toplam verimlilik kapsamında bu teknoloji ile işçilikten, enerjiden, baskı malzemesi ve sarf malzemeden bütüncül tasarruf sağlıyoruz. Komori GLA baskı makinesi birim üretim karşılaştırmasında sınıfındaki diğer baskı makinelerine göre daha az elektrikle çalışıyor. G (Green) çevreci yaklaşımı ile makinenin daha az elektrik kullanarak daha az tüketim malzemesi ile daha az fire oranları ile üretim yaptığı anlamına geliyor.”
Mürekkep maliyetleri LED UV yatırımları söz konusu olduğunda çekinceler arasındaydı. Hamdi Kaymak mürekkep maliyetleri konusundaki gelişmeleri ve toplam maliyete etkisini şöyle açıklıyor:
“Komori H-UV ve LED-UV baskı makineleri aynı mürekkepleri kullanıyor. Mürekkep üreticileri bu mürekkepleri sürekli geliştiriyorlar. Beklentimiz mürekkep maliyetlerinin biraz daha düşmesi yönünde.”
Ahmet Karademir, araya girerek ekliyor: “LED-UV mürekkeplerinin diğer mürekkeplere göre 3-3.5 kat maliyeti var ama zaten LED-UV kullanmadığımız takdirde dispersiyon lak kullanmak zorundayız. Dispersiyon lakın UV kurutma maliyetini ve lak malzemesinin maliyetini topladığımızda zaten LED UV mürekkep ile başa baş geliyor. Artı, bir avantajı daha var. Dispersiyon lak kullandığımızda bazı ufak tefek kirletmelerden dolayı bazı işleri yeniden basmak zorunda kalıyoruz. Merdiven altı matbaalarda bu hatalar önemsenmeden işler müşteriye gönderilebiliyor ama bunlar bizim gibi bir matbaadan asla çıkacak işler değil. Kalite kontrolü ne kadar az yorarsanız ek bir maliyet avantajınız olur.”
Hamdi Kaymak ekliyor: “Bir avantajı daha var, konvansiyonelde kullanmış olduğunuz mürekkebin %30 daha azını kullanarak aynı sonucu almış oluyorsunuz. Ahmet Bey’in belirttiği gibi laka ihtiyacınız yok. Artı, sektörde teknoloji olarak en az elektrik kullanımı LED UV’de. Bunları alt alta topladığımızda konvansiyonel mürekkep kıyaslamasındaki mürekkep maliyetinde artışı sağladığı diğer avantajlarla kompanse etme imkânı sağlanmış oluyor.”
İmak Ofset geniş bir pazarlama ekibi ile dünya pazarlarında
İmak Ofset’in pazarlama faaliyetleri 20 kişilik bir pazarlama ekibinin bire bir müşteri ziyaretleri ile yürütülüyor. Uluslararası fuarlara katılmak da bu faaliyetlerin önemli bir bileşeni. Ahmet Karademir, şöyle diyor: “Sektörde en çok sayıda fuara katılan firma olduğumuza eminim. İhracat faaliyetlerimiz İlyas Karademir’in yönlendirmesi ile başladı. Ben tamamen yurt içine yoğunlaşmıştım. Yurt içinde yeterince iyiydik. İhracat ile bunu geliştirip taçlandırmış olduk.”
İmak Ofset’in baskı sonrasında 2009, 2011 ve 2014 yıllarında Aras Makina kanalıyla sıfır alınmış üç MBO’nun yanı sıra, kısmi lak ve taslama makineleri dahil, yumuşak kapak ve sert kapak hatlarıyla çok güçlü bir makine parkı var. Aras Makina A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Kaymak, iki firma arasındaki bu köklü ilişkiyi şöyle yorumluyor:
“Neticede bu ticaret ve matbaa kazanacak, temsilci – tedarikçi kazanacak ki bu ilişki daha üst seviyede devam etsin. Kültürümüzde hâlâ iyi ilişkiler ve güven de çok önemli. Sonrası tabii ki doğru makineler, doğru teknolojiler ve doğru tercihler… İmak Ofset’in, Aras Makina ile Turan Bey, İlyas Bey ve Ahmet Bey’in başlattığı çok uzun yıllara dayanan bir ilişkisi var. İmak Ofset sadece bir iyi bir matbaa, iyi bir üretici değil; aynı zamanda daha hızlı gelişsin, en yeni teknolojileri burada sunalım istediğimiz; çok doğru bir referans. Örnek olarak İmak Ofset’i gösteriyor ve rahatlıkla “İmak Ofset bu işi en iyi yapan matbaadır” diyebiliyoruz. Aramızdaki iş birliğine doğal olarak çok daha fazla özen gösteriyoruz ve en yeni teknolojiler ilk önce burada olsun istiyoruz. Sadece alışverişin ötesinde, memnuniyet verici bir ilişkimiz var.”
Personelimizin %80’ini kendimiz yetiştirdik
Sektörün küresel olarak da gündemde olan sorunlarından biri kalifiye personel sıkıntısı. Personel sorunu ve personel eğitimi konusunda görüşlerini aldığımız Ahmet Karademir, şunları söylüyor:
“Biz personel sıkıntısı çok fazla çekmiyoruz. Çalışmak isteyenin en rahat çalışabileceği firmayız. Sosyal haklar konusunda da elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Şu anda bile yukarıda müşteri temsilcilerimiz pazarlama eğitimi alıyor. Tutkalla ilgili bir sıkıntı olduğunda o alandaki personel eğitim alıyor. Renk yönetimi konusunda inisiyatifi Odak Kimya’ya emanet ettik. Onlar gerekli tüm eğitimleri veriyorlar. Personelimizin %80’ini kendimiz yetiştirdik. Zaman zaman usta fazlamız bile oluyor. İki vardiya çalışıyoruz. Üç vardiya da çalışabiliriz ama personele fazla mesai ücreti ek gelir olduğu için onların da isteklerine uygun davranıyoruz. Çünkü fazla mesai personel için ek gelir kaynağıdır.”
İmak Ofset’in uluslararası insan hakları ile ilgili SEDEX/SMETA insan merkezli çalışma sistemi, ofset baskı ile ilgili G7/Master Colorspace ve Fogra sertifikaları, çevreye duyarlı üretimle ilgili ISO 14000 sertifikası, yenilenebilir ormanlardan temin edilmiş odun kullanılarak üretilmiş kâğıt kullanımıyla ilgili FSC sertifikası, Walt Disney’in kendi markası kullanılan üretimler için zorunlu kıldığı Fama sertifikası gibi uluslararası sertifikaları da var.