Morden’deki Coral Spawning Lab’da yetiştirilen mercanlar
Canon, dünya çapındaki toplulukların mercan resiflerini yeniden canlandırma çabalarına destek olma amacıyla Londra Morden’deki Coral Spawning Lab ile bir iş birliğine başladığını duyurdu. Bu ortaklık sayesinde bir grup araştırmacı, mercanların yaşam döngülerini daha detaylı incelemek ve anlamak üzere tamamen kapalı bir sistem içinde dünyanın ilk öngörülebilir mercan üremesi yayınını gerçekleştirdi.
Birleşmiş Milletler’e göre mercan resifleri turizm geliri elde etmek, hayat kurtaran ilaçlara ham madde sağlamak ve gıda güvenliğini temin etmek üzere yılda yaklaşık 2.7 trilyon dolarlık bir hizmet değeri oluşturuyor. Ancak mercan resifleri, sahip oldukları muazzam değere rağmen iklim değişikliğinin zararlı etkileri nedeniyle ciddi tehdit altında; üstelik sıcaklıkların sanayileşme öncesi seviyelerin üzerine çıkması durumunda resiflerin yüzde 70-90 oranında azalabileceği uyarısı veriliyor. Bu durumun dünyamızın ekosistemi açısından yıkıcı sonuçları olabileceği ön görüldüğünden Canon, fotoğraf makineleri ve lensleri de dahil olmak üzere araştırma grubuna sağladığı görüntüleme ekipmanları ile sürecin yakından takip edilebilmesine destek oluyor.
Canon’un görüntüleme araçları, araştırmacıları mercan “yavrularının” büyüme sürecini takip etmelerini, farklı embriyolojik aşamaları belgelemelerini, büyümenin diğer önemli göstergelerinin yanı sıra ölüm oranlarını da takip etmelerini sağlıyor.
Ayrıca araştırma ekibi, mercanın yaşam döngüsünün dünyanın dört bir yanındaki resiflerin kurtarılmasında nasıl bir rol oynadığını doğru bir şekilde belgeleyebiliyor. Açık kaynak yürütülecek olan araştırma, resiflerin gelecek nesiller boyunca hayatta kalmasını sağlamak için yerel toplulukların araştırmanın gözlem ve bilgilerinden yararlanmasını hedefliyor.
Canon EMEA, Sürdürülebilirlik ve Kamu İlişkileri Direktörü, Peter Bragg, düşüncelerini şöyle dile getiriyor: “Çevreyi koruma taahhütlerine sahip olan bir şirket olarak, Coral Spawning Lab’deki böylesine yetenekli araştırma ekibiyle birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Son teknoloji görüntüleme ekipmanlarımızın, sağlıklı bir ekosistemin muhafaza edilmesinde hayati öneme sahip mercan resiflerinin kurtarılmasına ve dayanıklılıklarının artırılmasına yardımcı olmak için kullanıldığını görmek cesaret verici! Gerçekten de bu projeyle birlikte şirketlerin küresel biyoçeşitliliğin korunmasında nasıl aktif olarak katılabileceklerinin harika bir örneği olduğu düşünüyoruz.”
Coral Spawning Lab’in Kurucu Ortağı ve Derby Üniversitesi’nde Su Biyolojisi Profesörü olan Dr. Michael Sweet de şunları söylüyor: “Laboratuvarda doğayı taklit etmeye çalışıyoruz, ancak çok daha kontrollü bir ortamda çalışıyoruz. Suyun akış hızlarını, mercanların beslenme rejimlerini, aydınlatmanın şiddetini neyin işe yarayıp neyin yaramadığını değerlendiriyoruz. Canon’un kullanımımıza sunduğu ekipman, mercanların yaşam döngüsünü titizlikle izlememize ve çalışmalarımızı dünyaya duyurmamıza yardımcı oluyor. Küresel mercan resiflerini kurtarmak için muhtemelen en fazla sekiz senemiz var. Eğer o zamana kadar büyük bir etki yaratamazsak, muhtemelen çok geç olacak.”