Yaman Makina Labelexpo Fuarı için hazırladığı ama teslim tarihleri nedeniyle orada sergileyemediği makinasıyla Avrasya Ambalaj Fuarı’nda mühendislik şovu yaptı. İki renk üniteli bu makina ile CMYK baskı yaparak makinanın piggyback ünitesinin hassas noktalarını, register ayarlarını, baskı kalitesini ve kesim kalitesini gösterdi. Bu sunumla Yaman Makina’nın mühendislik gücü sergilendi ve oldukça ilgi çekti
Yaman Makina Avrasya Ambalaj İstanbul 2023 fuarına yıllardır yer aldığı aynı salon ve yerde katıldı (eski 9, yeni 1. Salon) ve yoğun ilgi topladı. Firma standında, kendi üretimi makinesinin yanında temsilciliğini yürüttüğü Zonten firmasının sonlandırma makinesi ile ziyaretçilerini karşıladı.
Firma sahibi Yaman Ali Fırat’tan stantta sergiledikleri ve fuara ilişkin değerlendirmelerini aldık. Fırat sergiledikleri makine için ziyaretçi tepkilerini şöyle değerlendiriyor: “İnsanlar ünite sayısına bakıyor 2 ünite görüyor, çıkan sonuca bakıyor 4 renk görüyor. Makinamız bayağı ilgi çekti ama bu ticari bir makina değil, şov amaçlı bir makine. Çünkü rantabl değil. Geniş kağıt kullanmak lazım. Normalde dar kağıtlarla da mühendislik olarak çok rahat çözülebilir ama ham madde maliyeti yüksek.”
Yaman Makina’nın mümessili olduğu Zonten firmasının finishing (sonlandırma) makinası hem ofset hem dijital sonlandırması olarak kullanılabiliyor. Makinenin soğuk yaldız ünitesi semi rotary olarak çalışıyor. Bir de normal flekso ünitesi ve semi rotari etiket kesim (dei cut) ünitesi var. Yaman Ali Fırat Zonten için şu bilgiyi veriyor: “Çok başarılı bir makine. İster sonlandırma olarak, istenirse renk basmada ve lak atmada kullanabiliyorsunuz. Kompakt ve oldukça tutulan bir makine.
Bu makineleri özellikle kesim ünitesi olmayan ya da soğuk yaldızı ve lak ünitesi olmayan dijital ve ofset baskı makinesi kullanıcıları tercih ediyor. Firmada soğuk yaldız yoksa fleksoda çok kolay adapte olunur ama ofsette zordur. Dijitalde zaten soğuk yaldızda bir sorun var. O yüzden soğuk yaldızın böyle bir makinada yapılması lazım.
Bazen işe lak atılması lazım, o da bu makine ile mümkün. Bu makinanın farklı bir versiyonunda üzerine serigrafi de eklenebiliyor. Modüler bir makina. İçerisinde her şeyi yapabiliyorsunuz.”
Fırat’ın fuar hakkındaki görüşleri ise şöyle: “Kalabalık bir fuar geçirdik. Özellikle üçüncü gün, cuma günü oldukça kalabalıktı ve beklentiler de o yöndeydi. Ancak biraz önce verilere baktığımda geçen senenin ziyaretçilerinin biraz daha fazla fazla olduğunu görüyorum ama bu fuarda da çok sıcak görüşmeler yaşanıyor. Fuarın ne kadar verimli ve başarılı olduğu fuar sonrasında belli olacak.
Yerli ziyaretçiler aynı ama yabancılar bu sene azalmış. Araplar çok az geldi ya da bize denk gelen fazla olmadı. Doğu Avrupa’dan da ziyaretçi yok. Rus ziyaretçiler geçen seneye kıyasla daha azlar. İran, Irak ve Azerbaycan’dan gelenler var.
Bu sene salon numaralarını değiştirildi. Yani normale dönmüşler, bence olması gereken gibi olmuş. Ancak fuarda otopark ve buna benzer çok sıkıntı var. Bazı yerlerde önceliğin katılımcılara tanınması lazım. Özellikle biraz geç geldiğimiz zaman otoparklarda yer bulmak sorun. Ben bu fuarın 2 yılda bir yapılmasını istiyorum. Fuarın bölünmesi de gerek. Yani en azından final ürünler ayrılabilir.”