Kendi imalatı makine ile TÜYAP’a gelen Trabzon merkezli Resan Rulo ve Etiket Ambalaj Sanayi, Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nın yeni katılımcıları arasındaydı
Trabzon merkezli Resan Rulo ve Etiket Ambalaj Sanayi, Avrasya Ambalaj İstanbul 2023 – 28. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda Reflex21 markasıyla kendi imalatı otomatik etiket sarım makinesini sergiledi.
Genel Müdür Ömer Fatih Bayoğlu, firmanın faaliyet alanlarını ve makine imalatına girişini şöyle anlatıyor: “Resan Etiket ve Ambalaj Sanayi firmamızı 2010 yılında kurduk. Öncesinde güvenlik ve otomasyon şirketi olarak başladık. Alım satım yapıyorduk ve üretim ihtiyacı doğdu. Flekso baskı makineleriyle yazar kasa ruloları ve termal etiketler üreten ufak bir tesis kurduk. Fabrika alanı yetmeyince ilavelerle daha geniş bir alanda çalışmaya başladık ve üretim teknolojilerini arttırmaya çalıştık. O süreçte bazı ihtiyaçlarımız doğdu. Kendi tezgahımızı genişletirken otomatik sistemlere ihtiyaç duyduk. Yurt dışındaki ürünler çok maliyetli olduğu için kendimiz yapabileceğimize karar verdikten sonra 2018 yılında Ar-Ge çalışmalarına başladık. 2021 yılında şu anda fuarda sergilemiş olduğumuz Reflex21 otomatik etiket sarım makinesi projesini hayata geçirdik. 2021 – 22 yıllarında kendi üretim tesisimizde kullandık ve hemen hemen %300’e yakın bir performans sağladık. Personel, üretim, hız açısından birçok fayda sağladığımız ürünü fuarda görücüye çıkardık.”
Firma bünyesinde bir torna – tesviye bölümü oluşturulmuş, burada hem Resan’ın hem de piyasanın ihtiyacı olan makine ve parçalar üretiliyor. “60 bin euro bedelle dışarıdan makine alabilirsiniz, problem değil ama aynı makineyi 30 bin euro maliyetle kendimiz imal edebiliyorsak neden bu kadar ciddi bir maliyete katlanalım” diyen Ömer Fatih Bayoğlu, şöyle devam ediyor: “Bunu sektördeki tüm firmalara öneriyorum. Yaptığımız makine otonom, insansız çalışabiliyor. Böyle bir makineyi dışarıdan aldığınızda destek almak zorundasınız. O servisin bir maliyeti var. Biz makine bedelinden çok bu desteği alamayacağımızı düşündük. Bazı meslektaşlardan duyuyoruz, makine alıyorlar, ihtiyaç olduğunda on – on beş gün servis gelmiyor. Makine yatıyor. Bu ciddi bir maliyet. Bu maliyeti kimsenin kolay tolere edebileceğini düşünmüyorum. Bu yüzden kendi sistemimize uygun bir şekilde ürettiğimiz makineyi kendi makine parkımızda üç yıldır kullanıyoruz. Manuel bir makinede saatte 360 metre kare sararken, Reflex21 ile saatte 1000 metre kare sarım yapabiliyoruz. Makinenin ergonomisi, hazırlanması tamamen daha az personel ile daha fazla üretime odaklanmış durumda. Bu da işin maliyetini düşürüyor ve çok kısa zamanda makinenin kendini amorti etmesini sağlıyor.
Aslında biz etiket üreticisiyiz ama makine konusunda da iddialı olmak istiyoruz. Şu anda ilk makinemiz 7 adet üretildi. İkisi Trabzon’da kendi tesisimizde, dördü İstanbul’da ve biri de fuarda çalışır durumda, Bursa’da bir firma ile anlaşmamız var ve teslim edeceğiz.”
Ömer Fatih Bayoğlu, Reflex21 otomatik etiket sarım makinesinin özelliklerini şöyle sıralıyor:
“Sadece etiket değil, rulo olarak sarılabilecek her materyali sarabilecek bir makine. Yara bandından tutun da poşet veya plastik materyaller, şeritler gibi malzemeleri belirli uzunlukta sarabilirsiniz. Makineyi 24 cm’den 42 cm’ye kadar ürettik ama 60 cm üretmek de mümkün. Dörtlü veya sekizli ürün de sarabilirsiniz. Dijital ekrandan ayarladığınız zaman kendisi otomatik konumlama yapıyor.”
Resan, Reflex21’i flekso baskı kullanan, boş, baskısız etiket üreten firmalara öneriyor. Bayoğlu, bunu “Aslında faaliyet alanımızdaki rakip firmalar, makine imalatına girince iş ortaklarımız oldu” diye açıklıyor. Bunun yanında Reflex21 koli bandı, çift taraflı bant gibi ürünlerin sarımı için de uygun.
Resan Etiket Ambalaj Sanayi, Trabzon’daki tesisinde 12’si üretimde olmak üzere 20 kişi istihdam ediyor. Makine imalatında önce dışarıdan destek alınmış, muhtelif üniteleri dışarıda ürettirilerek montajı yapılmış. Şu anda firmanın makine imalatı bölümünde 2 makine mühendisi ve 2 uzman teknisyeni var.
İlk fuar deneyimini değerlendirirken, yurt dışından daha çok ziyaretçi geldiğini belirten Ö. Fatih Bayoğlu, ekliyor:
“Yurt dışından gelenler, ne istediğini bilen, doğrudan katılımcı ismine gelmiş ziyaretçiler. Düşük maliyette, daha hızlı, daha uygun bir makine öneriyoruz. Piyasada tutulmasının zor olacağını düşünmüyorum. Çünkü yurt dışı alternatifi iki katı maliyette ve destek almak zor olabiliyor. Reflex21’e otomasyon konusunda internetten müdahale edebiliyoruz. Mekanik hata olma ihtimali çok az bir makine. Kullanıcının kendi ufak müdahaleleriyle bile giderilebilecek hatalar olabiliyor.”