Matset Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nda HP Indigo 6K ve 25K dijital baskı makineleri ile Brotech sonlandırma makinasını sergiledi.
Geniş bir ekiple fuara katılan Matset geçtiğimiz yıllarda da yer aldığı alanda ziyaretçilerini karşıladı. Son yıllarda ambalaj tarafında yeni temsilcilikleri de portföyüne katan firma genişlettiği hizmet yelpazesini etkin servis kadrosu ile de pekiştiriyor. Fuarda Matset Satış Müdürü Önder Babataş’ın değerlendirmelerini aldık.
- Standınızda HP Indigo ve Brotech makinelerinizle ziyaretçilerinizi karşılıyorsunuz. Nasıl tepkiler alıyorsunuz, sergilediğiniz makinaların özellikleri neler?
Bugün itibarıyla fuarın yoğun, hareketli geçtiğini, biraz da bereketli geçtiğini söyleyebilirim. Keyifli bir fuar döngüsü oluyor. Tabii fuara getirdiğimiz makinaların sayısı da insanları daha bir cezbediyor. Standımızda HP Indigo 6K ve HP Indigo 25K var.
Indigo 6 K etiket odaklı bir makinamız ama yetenekleri sınırsız. Baskı eni 33 cm olduğu için etiket diye adlandırıyoruz. Normalde sleeve, esnek ambalaj dahil hepsine baskı yapabilecek yeteneğe sahip. Aynı durum 25 K için de geçerli. Temel farkı da 76 cm’lik bir baskı alanına sahip olması. Ona etiket ve ambalaj firmalarının yanı sıra esnek ambalaj firmaları da ilgi gösteriyor.
Fuarda sergilediğimiz 6 K makinamız Yeniler Etiket’e kurulacak. Devamında bir adet Etisan’a, bir adet de Turkuaz’a kuracağız. Bu makineler yolda. 25 K makinamız da Türkiye pazarına yeni giren E-Pack Ambalaj firmasına kurulacak.
Ayrıca Brotech sonlandırma makinasını getirdik. Brotech ile uzunca bir süredir çalışıyorduk. Daha önce exclusival partnerlik durumumuz söz konusu değildi. Şimdi artık Türkiye›nin tek yetkili satıcısıyız. Yaklaşık 4 yıl önce Saadet Ofset’e satışımız gerçekleşmişti. Yılbaşında İzzet Etiket’e bir makine kurduk. Standımızda sergilediğimiz 2 flekso, soğuk yaldız, hem semi rotary hem de full rotary çalışabilen bıçak üniteli makineyi de fuar sonrası Olcay Etiket’e kuracağız.
Brotech modüler makina. Firma olarak da esnekler, müşteriye nasıl bir makina lazımsa ona göre kendilerini konumlandırıyorlar. Serigrafiden sleeve sonlandırmasına, kesimine, yaldız ünitesine kadar bütün sonlandırma gereksinimiyle ilgili her alanda bir çözümleri var. Labelexpo’da inkjet kafa ile lak atan bir sonlandırma tanıttılar, değişken data olarak da soğuk yaldız opsiyonu bulunuyordu. Ayrıca sleeve ürünlerini tanıttılar. Bir etiket firmasının ihtiyacı olan bütün sonlandırma çözümlerini sunabiliyorlar.
- Katma değer sonlandırmada. Sektör buna ne kadar tepki veriyor?
Şöyle bir bilgi paylaşayım: HP Indigo’daki baskı adetlerini referans alırsak son 10 yılda dijital baskı tarafındaki büyüme %600 gibi. Sonlandırma arz talep meselesi. Daha önce sonlandırma makinalarında çok fazla fonksiyon aranmıyordu. Öyle olunca da o alan kendini zorlamıyordu ama ne zaman ki baskı gelişti, piyasaya yeni dijital makinalar girdi ve HP Indigo sayısı kat be kat attı o zaman pazarda sonlandırmaya da ilgi arttı.
Son Labelexpo fuarı dijital makina ve sonlandırmaların fuarı gibiydi. Flekso makinaları da vardı ama flekso makinaların olduğu stantlarda muhakkak bir de sonlandırma bulunuyordu. Bence fuarda en çok kurulum yapılan makinalar farklı konfigürasyonlardaki sonlandırma makinalarıydı.
Türkiye de buna adapte oluyor. Belki biz birazcık daha geriden geliyoruz ama önceden bu makas çok daha açıktı. Asya Pasifik’te bir fuarda 80 satışın olduğu süreçleri yaşadım. Oysa şimdi makas o kadar açık değil. Çünkü Türkiye’deki üretim yetenekleri de arttı. Artık üretim firmalarımız daha rekabetçi. Kalitemiz daha yükseldi. Rekabetten dolayı kalitemizi de yukarıya çıkarttık. O yüzden Türkiye’de de pazar büyüyor ve talepler de büyüyor. Her geçen gün etiketi nasıl iyi hale nasıl getirebilirim diye firmalarda beyin fırtınaları yapılıyor.
Bundan 5 sene önce dijital satarken sadece kısa tirajı konuşuyorduk. Şimdi milyonlarca etiketi dijitalde farklı tasarımlarla, değişken datalarla, katma değerlerle konuşabilir hale geldik. Makine aynı makina ama talep daha yüksek. Türkiye pazarı da büyüyor. Dijital baskı ve sonlandırmada uygulamalar artıyor ve sonlandırmadaki rekabet de sonlandırmayı geliştiriyor.
Artık insanlar sadece etikete para vermiyor, etikete, hizmete ve katma değere para vermek istiyorlar. Ayrışmanın yolu buradan geçiyor ve kendini güncelleyen firmalar daha başarılı oluyor. Inovatif firmalar daha iyi yerlere geliyor.
- Gelen ziyaretçi profilini nasıl buluyorsunuz?
Yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçiler neredeyse yarı yarıya. İran’dan ve Afrika ülkelerinden çok fazla ziyaretçi var, Rusya’dan da var. Stantta görüşme yaptıklarımın %30’u yurt dışından gelen insanlardı. Türkiye’deki firmalar bu fuarın ne demek olduğunu biliyor. Onların fuarı kendi aralarında konuşmaları sonucu bu duyumlar yurt dışındaki insanlara da gidiyor. Fuara gelenler, fuarı kendi ülkelerinde övüyorlar. Talep çığ gibi büyüyor. Avrupa’daki vize daralması da buraya ilgiyi arttırıyor. Ancak yurt dışından gelen kişilerin çoğu bu fuarda kurulacak makinaları bilmeden geliyorlar, geldiklerinde görüyorlar. Birkaç günümüzü bu fuara muhakkak ayıralım diye geliyorlar. Gelen kişilerle konuştuğumda bu izlenimi alıyorum. Hani illa şu makineyi görelim değil de, Türkiye›deki fuara gidelim yaklaşımıyla geliyorlar. Bu da bizim için aslında iyi bir şey.
- Yerel ziyaretçiler daha çok ne arayışı içindeler?
Yenilik… Son teknolojiyi görmek istiyorlar. Tabii biz de ağırlıklı dijital baskı makineleri ile burada olduğumuz ve dijitalde yeniliğin daha çok olabileceği öngörüsü ile bu konuda arayışı ve soruları olanlarla çok sık karşılaşıyor ve onları bilgilendiriyoruz. Pazarla ilgili araştırmalarımızı soruyorlar. Trendler hakkında bilgi almak istiyorlar. Büyük firmaların etiket ambalaj satın alma sorumluları çok sık geliyor bu fuara. Avrupa nereye gidiyor? Biz nasıl bir gelişme gösteriyoruz, onlara çok uzak mıyız, bunu öğrenmek istiyorlar. Bir de güvenlik uygulamalarına odaklanıyorlar. Özellikle kozmetik firmalarının sahte ürünle nasıl mücadele edildiğini öğrenme çabaları var.