Robatech, sürdürülebilir ve yenilikçi tutkal uygulama sistemleri sağlayan, sıcak ve soğuk tutkal için endüstriyel uygulama çözümleri üretiyor. Firmanın Avrasya Ambalaj İstanbul 2023 Fuarı’daki odak noktası yeni çıkarttığı akıllı tutkallama sistemin en küçük üyesi. Kolay ve basit uygulamalarda kullanılabilecek yeni eritme cihazının adı “Easy”.
Firmanın standında Satış Müdürü Hakan Tanrıöven ve Pazarlama Uzmanı Melahat Çakmak’la görüştük. Melahat Çakmak yeni oluşturulan serinin 2.6 kg’lık tanka sahip en küçük üyesini şöyle tanıtıyor: “Şu anda piyasada el tabancası ile uygulama yapılan işler var. Bunlar çok basit işler. Kullanıcı tüm gün boyunca hotmelt makinesini kullanmak istemiyor. Sadece 3-4 saat kullanıyor veya çok daha basit tek aplikasyon kalıbı, küçük kutu kapatmalar veya küçük kağıt poşet kapatmalarda kullanıyor. Dolayısı ile bunlarda tüketim miktarları da az. Örneklendirme yapmak gerekirse müşteri günde bir buçuk kilogram tutkal kullanabiliyor.
Daha önceki serilerde biz bu işler için 5 kg’lık tanklar veriyorduk. Bu da büyük geliyordu. Yatırım maliyetleri de yapılan işe göre yüksek oluyordu. Belki de müşterilerimiz bu yüzden hotmelt’e geçişi erteliyorlardı artık Easy ile hotmelt’e ilk adımı çok daha uygun fiyatlarla atabilecekler. Bir de makinemiz ve tank hacmi ufak olduğu için çok az elektrik tüketiyor. Bu da çok ciddi bir avantaj. 2024 başında buna ek olarak EasyLine’ın eritme cihazını tamamlayacak olan özel hortum ve uygulama kafasını da portföyümüze ekleyeceğiz.
Robatech’in amaçladığı çok basit uygulamalar için müşterilerin basit bir tankla hotmelt tutkal kullanımına adım atması. Proseslerde gelişme olup daha kapsamlı üniteler gerekirse Robatech bu üniteleri her zaman sağlayabiliyor.
Bu serinin, bu ailenin en akıllı üyesi Robatech Vision iki yıldır piyasada. 2024’ün altıncı ayında ise sistemin en yenisi aileye katılacak. Robatech bu üçlüyü tamamladıktan sonra uzun yıllardır piyasada satışını yaptığı Concept serisi makinaların artık satışını yavaş yavaş durduracak ve yeni seriyle devam edecek”
Hakan Tanrıöven eski seri ile yeni oluşturulan seri arasındaki farkı şöyle açıklıyor:
“Yeni sistem smart (akıllı) ve sürdürülebilir. Uygulamalarda tutkal gramajlarını, kullandığınız elektriği kontrol edebiliyorsunuz. Kullandığınız tutkalın gramajını görebiliyorsunuz. Anlık olarak bunu değiştirebiliyorsunuz. Cep telefonuyla makinelere bağlanabiliyorsunuz. Fabrikanızda 5-6 tane bu aileden makine varsa hepsini tek bir ekrandan yönetebiliyorsunuz. Bu makinaların haberleşmesi ile ilgili bu adımların ön hazırlıkları Robatech tarafından tamamlanmış durumda.
Bu cihazlar bütün sonlandırma makinelerinin üzerine monte edilebiliyor mu? Bu sorumuzu Hakan Tanrıöven şöyle yanıtlıyor:
“Easy ve Vision için özel bir entegrasyon gerekmiyor. Biz uzun yıllardır işimizi bu şekilde yürütüyoruz. Yani sadece manuel uygulamada tek kişiye bağlı olunuyor ama diğer tüm uygulamalarda makine içindeyiz. Easy sistemleri piyasaya sunalı 4-5 ay oldu, küçük oldukları için firmalar onu benimsediler ve çok ciddi bir talep aldık. Bu sene sonuna kadar manuel hatlar dahil 50 kadar makineyi çalıştırmış olacağız. Bizi sevindiren bir talep ile karşılaştık. Demek ki Robatech bir açığı doğru görmüş ve dünyada ve Türkiye’de buna uygun da bir ürünü piyasaya sunuyor. Biz bu seriden bu aileden umutluyuz. Robatech artık gelecek bir 10-15 senesini bu aile ile götürecek.”
Robatech’in merkezi İsviçre. Robatech Türkiye Azerbaycan, Suriye, Kıbrıs, Gürcistan gibi çevre ülkelere ürün ve hizmet sağlıyor. Firma standında yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırladı.
Tanrıöven ekliyor: “Yakın coğrafya Avrasya Ambalaj Fuarı’nın ziyaretçi kitlesini oluşturdu. Gönül istiyor ki uzak coğrafyalardan da bu fuara gelsinler ama sektörün büyük kısmı daha önce gerçekleşen Interpack Fuarından beslendi ve anlaşmalar orada yapıldı ama ben bu fuarın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Avrasya Ambalaj’a 23 seneden beri kesintisiz katılıyoruz.
Bu yıl ilk gün fuardan beklentimiz pek gerçekleşmedi, ikinci gün iyi bir katılım vardı, iyi görüşmeler yaptık. Bir önceki seneyle kıyaslarsak ziyaretçi sayısının bir tık daha aşağıda olduğunu söyleyebilirim. Son dönemlerde oluşan bu dış huzursuzluklar fuara etki ettiği için belki Orta Doğu’daki bazı müşteriler gelmekten vazgeçti. Rusya’daki savaş durumu uzun zamandır sürüyor. Bunlar tabii ki negatif bir şekilde etki ediyor ama biz Robatech olarak fuarda amaçlarımıza ulaştık.
Fuar çok büyüdü, yer yok. Robatech olarak Ambalaj Sanayicileri Derneği’ne ve Ambalaj Makinacıları Derneği’ne üyeyiz. Bu derneklerde bu konuyla ilgili çalışmalarımız da var. Fuar belki de ileri dönemlerde sadece makine ve ürün son ürün diye ayrılabilir.
TÜYAP mobilya endüstrisi için bunu yaptı. 15 gün arayla 2 fuar yaptılar. Fuarın ayrılması pozitif olarak yansıyor. Çok fazla ambalaj makinesi üreten firma buraya giremedi. Tabii ki TÜYAP da yer vermek istiyor ama yer yok. Ayrıca burada yer bulup standını büyütmek isteyenler de var. Sanırım bu konuda bir adım atılacaktır.”